Jan van der Lei trainer B-selectie ’t Fean ‘58

Jan van der Lei (rechts) tekent zijn contract in het bijzijn van Jan Lammers (Technische Zaken ’t Fean ’58).

SURHUISTERVEEN – Jan van der Lei is met ingang van het seizoen 2019/2020 de trainer van de B-selectie van ’t Fean ’58. Deze week tekende de 48-jarige inwoner van Rottevalle een contract met de Feanster zaterdagclub. Hij volgt Onno van Dijk op, die dit seizoen de scepter zwaait bij de B-selectie van de blauwhemden.

Van der Lei zal zowel de trainingen als de coaching tijdens de wedstrijden verzorgen. Momenteel traint hij de B-selectie van Harkema-Opeinde. “Daar ben ik anderhalf jaar geleden halverwege het seizoen ingestapt. Eerst voor een half jaar, maar we hebben er nog een jaartje aan vastgeknoopt”, aldus Jan van der Lei.

Tot z’n 26e jaar voetbalde hij bij ONT, al was hij geen vaste waarde voor het eerste elftal. “De A-selectie was iets te hoog gegrepen, al zat ik er wel dicht tegen aan. Meestal speelde ik in het tweede elftal.” De middenvelder stapte over naar de VV Rottevalle. “Daar woonde ik en dan wil je daar ook voetballen.”

Al gauw kwam hij in aanraking met het geven van trainingen. Eerst bij de jeugd, zoals de meeste trainers, die beginnen. “Maar ik vond het erg mooi om te doen, het trok me wel.” Het gevolg was dat hij zich meer in de materie ging verdiepen. Hij ging trainerscursussen volgen. Haalde eerst zijn TC-3 diploma om daarna ook de cursus TC-2 met goed gevolg af te leggen. Een papiertje, waarmee hij clubs tot en met de tweede klasse – het niveau waarop het vlaggenschip van ’t Fean ’58 momenteel uitkomt – mag trainen.

Het trainen van een B-selectie – met het in bezit hebben van deze diploma’s – ontbreekt dan niet de ambitie om als trainer alles eruit te halen? Jan van der Lei ziet dat anders. Wat is ambitie, zo vraagt hij zich af. “In de eerste plaats gaat het mij om het plezier. Dat moet ik erin vinden. En dat ik de TC-2 opleiding heb gevolgd ging meer om mezelf te ontwikkelen, om andere methodieken te leren. Niet zo zeer om zo hoog mogelijk te trainen. Dat was niet de insteek. Maar als er een club op mijn pad komt waar ik een goed gevoel bij heb en die bij mij past, dan sta ik daar zeker voor open. Maar niet zozeer omdat het zo nodig moet”, aldus Jan van der Lei.

Bij ’t Fean ’58 heeft hij een goed gevoel. Hij komt uit de buurt en kent door zijn voetbalverleden de club. Wel informeerde hij vooraf wat het perspectief was. Het tweede elftal staat momenteel onderaan in de reserve eerste klasse. Een telefoontje naar Minno van der Werff – die hij kent vanuit diens Rottevalle-periode – gaf opheldering. Samen met Mark Bosma is Van der Werff verantwoordelijk voor het vlaggenschip van ’t Fean ’58. Jan van der Lei: “Minno liet weten dat er een aantal talentvolle A-junioren aankomen. Dat biedt mogelijkheden voor de toekomst, voldoende perspectief dus.”