Abrupt einde aan voetbalseizoen 2019/2020

STREEK – In onze serie, waarin wij peilen hoe de voetbalclubs uit de Streek de coronacrisis beleven, is deze week de aandacht gericht op ’t Fean ’58. Gesprekspartner is Gerard Veenstra, die eind dit jaar zijn negende seizoen als voorzitter van de club uit Surhuisterveen in zal gaan. Naast voorzitter is Veenstra vooral ook voetballiefhebber en hij betreurt het dan ook zeer dat sportpark ’t Ketting er al enige tijd stil en verlaten bij ligt. Maar belangrijker dan dat vindt hij de gezondheid van een ieder en hij heeft er alle begrip voor dat de voetbalsport volledig stil is komen te liggen. “Een overwinning op het coronavirus is voor nu veel belangrijker dan een overwinning op de groene velden”, oordeelt Veenstra. Hij hoopt dat er na  de vakantieperiode zonder al te veel beperkingen weer volop getraind en gevoetbald kan worden. “Ik mis vooral ook het plezier wat op de zaterdagmorgen met de vele jeugdwedstrijden zo voelbaar en zo zichtbaar is”, aldus Veenstra. 

Bron: De Streekkrant

Onder de naam ‘Feanstars’ staat in samenwerking met vv Surhuisterveen de jeugdafdeling van ’t Fean ’58 als een huis en dat is iets waar beide verenigingen met rechts trots op kunnen zijn. Dat beseft ook Veenstra. “Zo gaan we volgend seizoen bijvoorbeeld starten met drie teams onder 19 jaar en vier teams onder 17 jaar. Dat is voor mij een teken dat we de jeugd aan ons weten te binden en dat is minstens zo belangrijk dan een goed presterend eerste elftal”, vertelt de voorzitter. “In alle klassen bij de jeugd wordt op het niveau van de hoofdklasse gespeeld en dat is mede te danken aan het feit dat er kwalitatief goede en betrokken gediplomeerde trainers binnen de jeugdafdeling actief zijn”. 

Het vlaggenschip van de Friese vereniging stond in de middenmoot geklasseerd op het moment dat alle competities werden stilgelegd. Er werden in de laatste wedstrijden onnodige en onverwachte nederlagen geleden tegen laagvliegers Nijland en Hardegarijp en in de allerlaatste wedstrijd werd thuis verloren van Be Quick Dokkum. Bij een meer gunstige afloop van deze wedstrijden had ’t Fean ’58 wellicht achter de gedoodverfde kampioenskandidaat Fc Burgum nog een prijs kunnen pakken en mogen ruiken aan promotie. Maar de realiteit is anders. Veenstra vervolgt: “Eind oktober werd duidelijk dat het dienstverband met hoofdtrainer Mark Bosma niet zou worden verlengd. Hij is drie jaar aan de club verbonden geweest en dan is ook zo ongeveer de houdbaarheidsdatum verstreken. We zijn zeer tevreden over de manier waarop Mark zijn werk heeft gedaan. Hij heeft ons het eerste kampioenschap bezorgd in de afgelopen 45 jaar. Na negentien seizoenen onafgebroken in de tweede klasse te hebben gespeeld, degradeerde ’t Fean ’58 enkele seizoen geleden naar de derde klasse. Onder leiding van Mark werden we kampioen en keerden we na twee seizoenen terug in de 2e klasse. In onze zoektocht naar een nieuwe trainer kwamen we uit bij Jan Mulder, waarvan we wisten dat hij zou vertrekken bij sv Marum. Wij willen graag op dezelfde voet verder en we zien in Mulder de juiste man om de ingezette lijn door te trekken. Mulder kan goed omgaan met jonge spelers, hecht aan discipline en is tactisch erg sterk. Hij brengt precies wat onze selectie, die zal verjongen, nodig heeft”. 

De ervaren doelman van ’t Fean ’58, Jelmer van der Meer, vertrekt naar Sneek Wit-Zwart. Een begrijpelijke keuze volgens Veenstra, aangezien hij daar is gaan wonen. Hier tegenover staat de komst van doelman Hessel Huisman, die overkomt van vv Buitenpost. Huisman komt oorspronkelijk uit Surhuisterveen en speelde in zijn jongere jaren al bij ’t Fean ’58. Hij zal met Fincent van der Veen de strijd aan moeten gaan wie eerste doelman wordt. Wegens blessureleed haakte het afgelopen seizoen oudgediende Joost Nieuwenhuis al af en ook André van der Molen zet er een punt achter. Veenstra geeft hierover verder aan: “Enkele oudere spelers twijfelen nog over al dan niet doorgaan, maar het is wel duidelijk dat er ervaring wordt ingeleverd. Dit biedt uiteraard kansen aan jeugdig talent, zoals Steef Loopstra, die al aan het grote werk heeft geroken. Verder komt Bard Pultrum over van Surhuisterveen en Mayk Numan van Drachtster Boys”. 

Vervolgens gaat Veenstra in op het feit dat vv Surhuisterveen heeft besloten om volgend seizoen als speeldag ook voor de zaterdag te kiezen. “Deze wijziging komt voort uit een onderzoek dat vv Surhuisterveen met ondersteuning van de KNVB heeft uitgevoerd. Bij ’t Fean ’58 zijn we van mening dat het dorp Surhuisterveen, dat 5500 inwoners telt, gebaat zou zijn bij één grote sterke vereniging. Ik zie vv Surhuisterveen onder het motto  -één club, samen sterk-daarbij als een gelijkwaardige partner. Een besluit om te gaan fuseren is uiteraard niet aan het bestuur, maar aan de leden. Bij vv Surhuisterveen is die stap kennelijk nog te groot. Ik had graag gezien dat het besluit om te gaan fuseren al was genomen. De datum van ingang zou dan nog wat verder weg kunnen liggen, maar dan kun je met dat doel voor ogen via een vergaande samenwerking daar naar toewerken. Voor het komende seizoen zijn er nog wel wat knelpunten op te lossen. Begrijpelijkerwijs vervalt bij vv Surhuisterveen de vrijdagavond als trainingsavond, waardoor de druk op de toch al bomvolle veldbezetting, met ook nog eens een groeiend aantal jeugdelftallen, verder gaat toenemen. Om de doorontwikkeling van de jeugdafdeling niet te belemmeren, zullen de gemeente en vv Surhuisterveen aan een oplossing moeten werken. De plannen om het sportpark te renoveren waren al in ontwikkeling, maar door de coronacrisis zijn deze ook goeddeels stil komen te liggen. In die plannen dient de uitbreiding van de trainingscapaciteit te worden meegenomen”. 

Gevraagd naar de financiële gevolgen voor de club reageert Veenstra als volgt: “Uiteraard heeft de coronacrisis gevolgen voor onze financiën. De vaste lasten lopen door, terwijl er geen inkomsten uit bijvoorbeeld de kantine tegenover staan. En juist de maanden tot aan de zomerstop zijn qua inkomsten zeer aantrekkelijk. Gelukkig hebben onze betaalde trainers begrip voor de situatie en hebben ze allemaal water bij de wijn gedaan. We zijn verder alert voor wat betreft de wettelijke regelingen voor financiële steun en voelen ons ook gesteund door de KNVB, die samen met hoofdsponsor ING aan een steunpakket werkt. ’t Fean ’58 is een sterke en solide vereniging. De huidige periode is lastig, maar het wordt pas echt problematisch als we na de zomer niet kunnen opstarten. In de tussentijd proberen we de mogelijkheden via internet zo goed mogelijk te benutten om in verbinding met onze leden en supporters te blijven. Zo is er al een uitgebreide videoboodschap van mij op onze website en Facebook geplaatst, waarin ik ook oproep om onze sponsoren in deze moeilijke tijd te steunen. En tot slot wil ik toch ook een positief punt benoemen. Er werd roofbouw op onze velden gepleegd, maar nu alles stil ligt, kunnen de velden optimaal geprepareerd worden voor het nieuwe seizoen en daar wordt ook al aan gewerkt. Ik kijk uit naar het moment waarop we in goede gezondheid weer veilig met elkaar de voetbalsport in al haar facetten kunnen beleven”.

‘t Fean ‘58 voorzitter Gerard Veenstra