‘Alweer een goede bingo’

SURHUISTERVEEN – ‘Wat een superleuk initiatief, dat smaakt naar meer’, lieten veel deelnemers weten na de eerste online bingoavond van ’t Fean ’58. De editie in het najaar van 2020 werd inderdaad een daverend succes. Maar liefst 275 deelnemers hadden zich toen aangemeld. “De deelnemers waren erg enthousiast, dat waren ook onze sponsors. We zitten nu nog steeds in de coronatijd. Dat betekent geen voetbal, geen onderlinge ontmoetingen in het clubhuis. De mensen hebben behoefte aan gezelligheid, aan afleiding”, zo dacht de activiteitencommissie van de zaterdagtweedeklasser uit Surhuisterveen. “We hebben toen unaniem besloten een vervolg te geven.”

De tweede editie werd zowaar een nog groter succes. Het clubhuis van ’t Fean ’58 was omgebouwd tot een heuse studio. De beide presentatoren Jan Lammers en Joop Numan konden melden dat zich deze keer maar liefst 386 deelnemers hadden aangemeld. “We kregen na de eerste avond heel veel positieve reacties”, laat Mark Vos weten namens de organisatie, die verder bestond uit Jan de Boer, Wouter Numan, Martijn Pestman en Jan Willem van Kammen. “Er was veel mond tot mond reclame na de eerste avond, dat maakte de mensen enthousiast.”

Via de livestream van de club was de uitzending rechtstreeks te volgen. Het principe was gelijk aan de eerste editie. Voor 15 euro kon men een bingokaart kopen. Vijf euro erbij en je deed mee aan de superronde waarin de hoofdprijzen werden verdeeld.
Er werd ook nu gespeeld over vier ronden, niet met de gebruikelijke balletjes. In de eerste ronde ging het om foto’s van spelers van de club. De tweede ronde om logo’s van clubs uit de buurt, maar ook van Europese topclubs. De derde ronde was wederom een muziekronde, gevolgd door de superronde waarin de namen van de sponsors in beeld kwamen, die ook de prijzen beschikbaar hadden gesteld. “Zij waardeerden dat erg. Zonder deze sponsors was deze avond niet zo’n succes geworden.”

Afwijkend was de muziekronde. De vorige keer werd de titel van elk muziekfragment ondersteund door het origineel, ditmaal werd dit door een live-band gedaan bestaande uit de ’t Fean ’58 leden Dries Woudstra (keyboard en zang) en Jelmer Woudstra (gitaar en zang), bijgestaan door Pim de Geus (basgitaar) en Bartele Hengst (drums). “Een gelegenheidscombinatie”, aldus Dries Woudstra. “We hebben slechts één keer samen geoefend.” De tot Bingo Boys omgedoopte band speelde de intro’s of refreinen van alle nummers moeiteloos. Van ‘Ik verscheurde je foto’ tot Satisfaction, van Malle Babbe tot Hey Joe van Jimmy Hendrix. Het optreden van de Bingo Boys viel zo in de smaak, reden voor menige deelnemer een verzoeknummer aan te vragen.

Aan het eind konden de presentatoren het eindbedrag bekend maken: € 5.947,–, waarna een deelnemer spontaan de opbrengst aanvulde tot € 6.000,–. “Een geweldige avond. En zo professioneel opgezet. Je ziet dan hoeveel kennis en kunde er binnen de vereniging huist. Dat geeft inzicht in de kwaliteiten, waar je in de toekomst gebruik van kunt maken”, zo blikte Gerard Veenstra, voorzitter van ’t Fean ’58, terug. “Los van de opbrengst geeft zo’n avond een geweldige onderlinge binding, die je mist nu het clubhuis gesloten is. Een avond van binding en verbinding.”