André van der Molen stopt als assistent-trainer ’t Fean ‘58 

SURHUISTERVEEN – Onlangs liet André van der Molen weten aan het eind van het lopende seizoen te stoppen als assistent-trainer van de A-selectie van ’t Fean ’58. Eerder maakte hoofdtrainer Minno van der Werff al bekend dat het na zes jaar mooi geweest was en dat het tijd werd dat er met ingang van het seizoen 2023/2024 een fris gezicht voor de groep zou staan. 

Door Jacob Hielema


Beide mannen zijn echte clubmensen. Minno van der Werff speelde 204 officiële wedstrijden voor de Feanster hoofdmacht. André van der Molen droeg maar liefst 313 keer het ‘blau– wyt en read’ van de nu zaterdag eersteklasser, waarmee hij op de achtste plaats staat van de ‘Adelskalender’ van ’t Fean ’58, de lijst met spelers, die honderd keer of meer in een officiële wedstrijd uitkwamen.

André van der Molen (33) is gedurende een periode van drie jaar assistent-trainer. Zijn stoppen heeft niets te maken met de plaats op de ranglijst of de op handen staande fusie met VV Surhuisterveen. “Ik wil het wat rustiger aan doen, wat minder verplichtingen hebben. En mijn werk speelt ook een rol. Daardoor ben ik eigenlijk elke avond weg. En ik wil zelf weer voetballen”, laat hij weten. “Niet in het eerste elftal, maar in een vriendenteam. Eén keer per week trainen en zaterdags lekker voetballen. Het is ook wel fijn om wat minder verplichtingen te hebben.”

André van der Molen is al vijftien jaar betrokken bij het eerste elftal, waarvan twaalf jaar als speler en de laatste drie jaar als assistent-trainer naast Minno van der Werff. “Vijftien jaar bij de A-selectie, dat is best een lange tijd. Dat zal ik straks wel missen, het publiek, het praatje met de supporters en alles daar omheen.”

Zijn beslissing om na dit seizoen te stoppen is niet het gevolg van de beslissing van de hoofdtrainer. “De samenwerking met Minno, ja met de hele staf, is uitstekend. En we hebben een geweldig leuke selectie. Alles gaat vanzelf, de jongens vormen een super leuke groep. Ook al staan we onderaan, de sfeer is prima. Mijn stoppen heeft niets met de resultaten te maken, daar ben ik te veel clubman voor. De selectie wilde wel met ons beiden door, dat is heel positief. Maar ik heb het besluit nu eenmaal genomen. Het was wel een best lastige keuze. Het is wel je club natuurlijk”, zegt de clubman pur-sang, die ook vijftien jaar de jeugd trainde en een tijdlang jeugdcoördinator was. 

Ook zijn werk in ploegendienst speelt dus mee in zijn keuze. “Daardoor heb ik onregelmatige werktijden. Nu moet ik vaak ruilen of vrije dagen opnemen om er op de zaterdagmiddag bij te zijn. Dat kost veel vrije dagen en Ajax legt ook de nodige ‘beslag’ op mijn vakantiedagen.” 

Ajax… Naast ’t Fean ’58 is Ajax zijn grote liefde. Hij is een fervent supporter. De Europese wedstrijden bezoekt hij zowel uit als thuis. Alleen de competitiewedstrijden in de eredivisie, daar moet hij wel eens eentje overslaan. “Als ik moet werken laat ik die wedstrijden lopen. Dat kost mij te veel vrije dagen, want ik wil ook wel eens op vakantie.”

Hij ziet met veel plezier terug op de vijftien jaar bij de A-selectie. “Ik heb heel mooie jaren gehad en ik hoop dat we dit seizoen goed afsluiten en dat doen we ook, ondanks het resultaat. Deze groep is fantastisch en die kan ook nog jaren mee. De volgende trainer zal er veel plezier van hebben, dat weet ik zeker”, aldus André van der Molen.