Balen na bekerloting

Door Jacob Hielema

Twee mensen die nauw betrokken zijn bij ’t Fean ’58 baalden deze week stevig toen de loting van de volgende bekerronde bekend werd gemaakt. De affiche Frisia – Ternaard had moeten zijn Frisia – ’t Fean ’58. Het gaat om Mark Bosma, de trainer van de A-selectie van ’t Fean ’58 en Saco Hamstra, de nestor van de Swetstafel. Tegenwoordig weer een Liwwarder, maar nog regelmatig aanwezig op sportpark ’t Ketting. Beiden hebben namelijk een verleden bij Frisia. “LAC Frisia 1883” corrigeert Saco. “Dat is de officiële naam.” Het is de oudste voetbalvereniging van Noord-Nederland.

Ternaard, de fiere koploper van de vijfde klasse tegen ’t Fean ’58, de trotse lijstaanvoerder van de derde klasse. De underdog bekert door, niet de als favoriet bestempelde en in topvorm verkerende Feansters. Dit na het nemen van strafschoppen. Bekervoetbal heeft kennelijk zo zijn eigen wetten. “Doodzonde dat je niet verder komt terwijl je zoveel beter bent en zoveel kansen krijgt”, baalt Mark Bosma nog na. “Toch is dat wel weer de charme van de beker.”


“Een grote teleurstelling voor mij”, laat Saco Hamstra weten. “Ik had graag gezien dat ’t Fean ’58 in plaats van Ternaard in de volgende ronde tegen LAC Frisia 1883 zou uitkomen. Maar ja, ze laten zich inpakken door een vijfdeklasser.”

Mark Bosma was gedurende drie seizoenen trainer van de tegenwoordig in de 1e klasse van het zondagvoetbal spelende club uit Leeuwarden. “Het was een succesvolle periode, maar ook een supertijd met de spelers en begeleiders”, herinnert Mark Bosma zich. “Frisia gaf je de kans om te bouwen aan een nieuw elftal na degradatie uit de 2e klasse. Ik was nog jong en onervaren, maar wel ambitieus na twee jaren de A-junioren van Leeuwarder Zwaluwen te hebben getraind met promotie naar de hoofdklasse.”

De successen, behaald bij de jeugd van de ‘Sweltjes’ kreeg een vervolg bij Frisia. “We werden in het eerste jaar meteen kampioen in de derde klasse en speelden het jaar erop gelijk om promotie in de tweede klasse. In een heroïsche nacompetitie redden we het net niet. Na een 3-3 in de officiële speeltijd tegen HODO verloren we door strafschoppen. Het jaar daarna promoveerden we wel naar de eerste klasse, ook via de nacompetitie. Het waren drie intense, maar super leuke jaren en ik word nog steeds uitgenodigd door Frisia bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld wanneer een speler afscheid neemt, om dan te coachen. Het zou heel speciaal zijn geweest wanneer wij nu tegen hen voor de beker hadden mogen spelen”, aldus Mark Bosma.

Saco Hamstra begon zijn voetbalcarrière bij Frisia. Het was zijn eerste club. “Toen ik 8 jaar werd mocht ik lid worden”, weet Saco nog. “Naast mij op school zat een zekere Johan Ondersteyn, een echte Frisiaan. Hij nam me mee en zo werd ik lid. Ik woonde echter in een buurt met allemaal leden van de VV Leeuwarden, maar ik meldde me aan bij Frisia. Toen was ik al een buitenbeentje.”

Hij bleef de Leeuwarder club trouw. Zijn huwelijk deed hem belanden in Veenwouden, waar hij ook ging voetballen, o.a. in het Fries zaterdagelftal. Na zijn actieve voetbalcarrière bekleedde hij diverse bestuursfuncties bij SC Veenwouden. Zo was hij zeven jaar voorzitter en werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.