Belangrijke overwinning ’t Fean ’58 op ONT

OPEINDE – ’t Fean ’58 behaalde een kostbare 0-3 overwinning uit bij ONT. Beide ploegen worden dit seizoen geteisterd door blessures en proberen rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het hoogst haarbare is voor beiden het halen van de nacompetitie. “Deze wedstrijd was dan ook cruciaal”, vond Yko de Boer, de trainer van ’t Fean ‘58.

Het werd een echt degradatieduel, waarbij maar één ding telde: niet verliezen. Van goed voetbal was geen sprake, al legden de bezoekers soms aardige aanvallen op het veld. Met name in de eerste helft. Al in de zesde minuut stond de 0-1 op het scorebord. Raoul Dijkstra zette knap voor op de sterk spelende Harm Vrij, die de bal teruglegde op André van der Molen. Hij scoorde beheerst. ’t Fean ’58 bleef de gevaarlijkste ploeg. Pas na een kwartier kreeg Otto Kooi voor de thuisclub de eerste kans, maar hij schoot naast.

Al snel volgde de 0-2, een beauty overigens. John Notebomer schoot vanaf 30 meter de bal onhoudbaar in de bovenhoek. Teake van der Hoek leek de aansluitingstreffer te scoren, maar zijn goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Dat het bij 0-2 bleef dankte de ploeg uit Opeinde aan het goede keeperswerk van Rein Ybema. Harm Vrij zette Fokko van der Veer tot twee keer toe vrij voor de doelman, beide keren redde hij met de voet. “We hadden de wedstrijd in de eerste helft al moeten beslissen”, vond Yko de Boer.

De tweede helft ging er meer druk uit van ONT, dat zeker kansen kreeg. Teake van der Hoek en Gosse-Jorrit Kooistra hadden het vizier niet op scherp staan. Stefan Roffel was nog het dichtst bij een treffer toen hij een corner ineens op de paal knalde. De achterhoede van ’t Fean ’58 onder aanvoering van de degelijk spelende Willem van Kammen bleef echter fier overeind. Waar Fokko van der Veer in de eerste helft de bal niet langs Rein Ybema kreeg, lukte het hem tien minuten voor tijd wel. Weer was de aangever Harm Vrij (0-3). “De overwinning was verdiend”, vond Yko de Boer. “Al kwamen we in de tweede helft een paar keer goed weg. Toen brachten we minder dan in het eerste bedrijf, waarin we met veel energie hebben gespeeld. Dat vertaalde zich in de voorsprong bij rust. Als ploeg hebben we er hard voor geknokt. Het is mooi om te zien, welke stappen jongens als Harm Vrij, Corné Visser en Frank Veenstra maken.” De beste man van het veld was echter scheidsrechter Wouter Wiersma uit Drachten. Hij leidde de wedstrijd prima.