Belangrijke overwinning ’t Fean ’58 tegen Rijperkerk

RYPTSERK – Welgeteld twee minuten had ’t Fean ’58 nodig om de overwinning (0-4) veilig te stellen tegen het thuisspelende Rijperkerk. Meteen na rust maakte Joost Nieuwenhuis aan alle onzekerheid een einde door binnen 90 seconden twee maal te scoren, waardoor hij de stand op 0-3 bracht. De thuisclub moest daarna het antwoord schuldig blijven.

De insteek van beide clubs is nogal verschillend. ’t Fean ’58 speelt voor het achttiende (!) seizoen ononderbroken in de twee klasse en probeert handhaving af te dwingen, al verkeren de Feansters al vanaf het begin van het seizoen in de onderste regionen. “Het spelen in de tweede klasse is voor ons een bonus”, zegt voorzitter Tjeerd Venema van Rijperkerk, een vereniging met zo’n 120 leden. “Wij zijn een kleine club, hebben geen A- en B-junioren. Dat we op dit niveau spelen hadden we niet verwacht. Op termijn is dat natuurlijk niet vol te houden.” Venema bekijkt de gang van zaken dan ook realistisch. “Je kunt wel ambities en plannen hebben, maar als er vier spelers stoppen dan wordt alles anders. Bij ons staat het plezier voorop, al willen we zeker proberen tweedeklasser te blijven.”

Het elftal van trainer Prem Ganpat, die z’n contract met een jaar verlengde, miste door schorsingen twee basisspelers. Tjeerd Venema: “Dat krijg als je met veel inzet speelt.” Want daaraan ontbrak het de thuisclub zeker niet. Fysiek sterk werden in de eerste helft de meeste duels gewonnen. Hoewel ’t Fean ’58 overtuigend begon wist Rijperkerk zich snel te herpakken. Stefan Jeurink zag zijn schot geblokt door Raoul Dijkstra, Oane Epema miste in kansrijke positie de bal volledig, terwijl ’t Fean ’58 keeper André de Graaf goed uit z’n doel kwam en een schot van Jeurink met zijn voet blokkeerde. “Wij kwamen daarmee goed weg”, vond ook Yko de Boer, de trainer van de blauwhemden.

Wist de thuisclub niet te scoren, de bezoekers deden het wel. Fokko van der Veer zocht de achterlijn, trok de bal voor en Joost Nieuwenhuis zette in de 37e minuut de 0-1 op het scorebord. Het was wel het middagje van Nieuwenhuis. Meteen na rust scoorde hij binnen twee minuten nog twee keer. Eerst speelde hij zijn verdediger uit en schoot hij in de korte hoek de bal binnen. Een minuut later snelde de rappe Erwin Tabak richting de cornervlag. Zijn voorzet nam Nieuwenhuis ineens op de slof (0-3), de mooiste van zijn drie goals. Binnen het kwartier viel de definitieve beslissing. Raoul Dijkstra was zijn tegenstander te snel af. Zijn voorzet op maat werd beheerst ingekopt door aanvoerder Willem van Kammen (0-4). Trainer Yko de Boer stapte met een tevreden gevoel van het veld. “In de tweede helft hebben we niets weggeven en waren we voetballend beter. Deze zes punten wedstrijd was belangrijk voor ons. Maar wij verkeren in een situatie dat alle wedstrijden voor ons belangrijk zijn.”

Meer foto’s te vinden op www.jan-anne.nl.

er zijn geen afbeeldingen gevonden