Belangrijke zege voor ’t Fean ’58

Surhuisterveen – “Dit zijn heel belangrijke punten.” Routinier Joost Nieuwenhuis verwoordde direct na afloop de gevoelens bij de aanhang van de thuisclub zaterdag na de cruciale zege op rivaal SVM uit Marknesse. De 3-2 overwinning was zwaar bevochten en eigenlijk hadden de gasten wel een punt verdiend.

Toch was de overwinning voor de blauwhemden knap na het echec een week eerder in en tegen Kollum. “Maar daar speelden pech en persoonlijke fouten een belangrijke rol”, relativeerde Nieuwenhuis. “Zo gaat dat als je de punten hard nodig bent.” Waar de thuisclub zijn jarenlange avontuur in de tweede klasse graag wil continueren komen de gasten nog maar net kijken. In twee jaar tijd promoveerde het jonge team van oefenmeester Simon Krens van de vierde naar de tweede klasse. “Eigenlijk wat te jong”, denkt bestuurslid Wim Wolters. “Handhaving zou daarom geweldig zijn.”

In de eerste twintig minuten van de wedstrijd verkoos de thuisclub de aanval. Het resulteerde al snel tot een behoorlijke mogelijkheid voor Joost Nieuwenhuis. Een afvallende bal werd door de aanvaller kiezelhard net naast het vijandelijke doel geschoten. Toch waren het de gasten die na een half uur spelen profiteerden van weifelen in de Feanster defensie. Martin Peters liet doelman Van der Meer kansloos, 0-1. Hierna dicteerden de gasten het spel met zo nu en dan wat mogelijkheden voor de thuisclub uit dode spelmomenten. De grootste kans op de gelijkmaker kreeg Jens Hamstra vlak oor de theepauze maar de jonge aanvaller kopte rakelings naast.

In een fase in de tweede helft dat het spelpeil zienderogen daalde viel toch de gelijkmaker. Joost Nieuwenhuis belastte zich met een vrije trap en verraste laag doelman Christiaan Haagsma, 1-1. De vreugde leek van korte duur toen de blauwhemden wat al te lang nagenoten van de gelijkmaker. Peters verzuimde echter een droomkans te verzilveren door de paal te raken. Een minuut later bracht de prima spelende linksachter Edbert Groen de bal knap voor het doel. Verdediger Arjan Wolters kwam zo in het nauw dat hij de bal achter zijn eigen doelman deponeerde, 2-1. Het hek was helemaal van de dam toen Auke van der Wal op een prachtige manier Imani Mchimbwa wegstuurde en de 3-1 voorsprong, hoewel geflatteerd, een feit was, 3-1. Niet lang hierna was de spanning terug in de wedstrijd door toedoen van Albert de Leeuw. De 3-2 zorgde voor een nerveuse slotfase maar de blauwhemden hielden knap stand. “Jammer dat wij na de achterstand zo ver wegzakten”, vond Nieuwenhuis na afloop. “Maar eigenlijk ook wel begrijpelijk gezien de stand op de ranglijst.”

Meer foto’s te bekijken op www.jan-anne.nl.

er zijn geen afbeeldingen gevonden