Broekster Boys maakt titelaspiraties waar tegen ’t Fean ‘58

SURHUISTERVEEN – Broekster Boys liet in de uitwedstrijd tegen ‘t Fean ’58 op ondubbelzinnige wijze zien wie kampioenskandidaat nummer één is in de Tweede klasse 1. De thuisclub werd op een 1-8 nederlaag getrakteerd, een uitslag die niet eens geflatteerd was. Al na een kwartier was de wedstrijd gespeeld, toen een 0-3 stand op het scorebord stond. Grote man bij de ploeg uit Damwoude was Stephan Overkempe met vijf doelpunten en twee assists. Toch was er voor ’t Fean ’58 nog een positief punt: door het 4-0 verlies van SVM werd het verblijf in de tweede klasse veilig gesteld.

De Broeksters hebben een mindere periode achter de rug. Bij het ingaan van de winterstop was een schijnbaar onoverbrugbare voorsprong op de concurrentie opgebouwd. Daarna stokte het bij de Broeksters. “Wij scoorden gewoon te weinig”, zei trainer Jan Mulder. Broekster Boys zag de concurrentie steeds dichterbij komen, maar werd door ’t Fean ’58 in het zadel geholpen, doordat de Feansters de naaste concurrent Blauw Wit ’34 twee weken geleden met 2-1 versloeg. Door het 0-0 gelijkspel tegen Kollum zagen de Boys de naaste belager echter weer tot op drie punten naderen. “Omdat we te weinig scoorden kwam er druk op de achterhoede te staan, daardoor werd het spel wat onrustig”, wist Jan Mulder. “Maar wat de vorige week mislukte, lukte vandaag wel. Toen kwam Stephan drie keer alleen voor de keeper, maar miste hij even zovele keren. Vandaag schiet hij er vijf in.”

Broekster Boys heeft zeker de ambitie om te promoveren naar de eerste klasse. Jan Mulder: “We gingen voor een periodetitel. Toen we de eerste periode pakten, hebben we de doelstelling bijgesteld. We hebben veel jonge spelers, allemaal eigen jongens en de vereniging sprak de ambitie uit om binnen twee tot drie jaar te promoveren.” Door het gelijke spel van Blauw Wit ’34 tegen Heerenveense Boys is de voorsprong weer gegroeid tot vijf punten.

Na een kwartier stond er al een 0-3 stand op het scorebord. Eerst scoorde Hendrik Bouma na aangeven van Siemen Sake Kamstra. Twee minuten later profiteerde Stephan Overkempe omdat doelman Jelmer van der Meer weifelde bij het uitkomen. Een handig overstapje van Riemer Doornbos stelde Overkempe in staat het derde doelpunt aan te tekenen. “Doordat ’t Fean ’58 op één lijn speelde kregen we veel ruimte”, vond Jan Mulder. De thuisclub kreeg in de eerste helft maar één kans en die was meteen raak. Een vrije trap van Joost Nieuwenhuis werd fraai binnen gekopt door aanvoerder Willem van Kammen (1-3). “Toen dat doelpunt viel kreeg ik toch weer hoop op een goed resultaat”, zei Auke van der Wal, de beste man aan de kant van ’t Fean ’58. “Voor de wedstrijd had ik met het resultaat tegen Blauw Wit ’34 in het achterhoofd een goed gevoel en dat kwam toen weer terug.” Zijn goede gevoel was snel verdwenen, want binnen een minuut scoorde Hendrik Bouma op aangeven van Overkempe (1-4). Auke van der Wal: “Eigenlijk werden we vanaf het begin ‘overruled’. We hadden geen grip op het middenveld. Alle ballen waren voor hen, zij zijn gewoon een stap verder en voetballen veel gemakkelijker.”

Voor de rust scoorde Overkempe nog twee keer. Na de thee brachten Overkempe en Bouma met zijn derde doelpunt de einduitslag op het scorebord (1-8). Het enige smetje op de wedstrijd was de rode kaart, die de goed leidende scheidsrechter Roan Spinder aan invaller Juryan Dantuma gaf na een kopduel met Jelte Bottema. Deze moest met een zware neusblessure van het veld.

Meer foto’s te vinden op www.jan-anne.nl.

er zijn geen afbeeldingen gevonden