Degradatie voor ’t Fean ’58 ondanks knappe zege

SURHUISTERVEEN – Na negentien jaar onafgebroken in de tweede klasse te hebben gespeeld, een record, degradeerde het vlaggenschip van ’t Fean ‘58 zaterdag naar de derde klasse. De 3-1 zege op Heerenveense Boys mocht niet baten omdat ONT rechtstreekse degradatie afwendde door met de nodige moeite te winnen van De Wâlde. De formatie uit Opeinde zal zich nu net als Heerenveense Boys moeten richten op de nacompetitie.

Trainer Yko de Boer wilde zich na afloop niet teveel verschuilen achter een grote dosis pech in het afgelopen seizoen. “En toch denk ik weleens dat het heel anders had kunnen lopen”, mijmerde de Dokkumer oefenmeester. Het moet worden gezegd: het grote aantal blessures maakte het voor de technische staf elke wedstrijd weer lastig om elf poppetjes op de goede plek te zetten. En wat te zeggen van het stoppen van Imani Mchimbwa, een garantie voor een stuk of tien doelpunten. “Er waren wedstrijden bij die we hadden kunnen of zelfs hadden moeten winnen zoals bij Zwaagwesteinde twee weken geleden. Als dat dan niet gebeurt ben je afhankelijk van anderen zoals vandaag wel bleek”, analyseerde De Boer.

De tussenstand bij vooral ONT werd nauwlettend in de gaten gehouden. Op een gegeven moment leek het erop dat ONT, Zwaagwesteinde en ’t Fean ’58 alle drie met evenveel punten de competitie zouden gaan afsluiten. Het had betekent dat er dan een extra serie wedstrijden zou moeten komen om te bepalen wie er rechtstreeks uit zouden vliegen en wie de nacompetitie in zou gaan. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bert Agricola was alles anders. ONT krijgt een herkansing en Zwaagwesteinde en de blauwhemden zullen het een niveau lager moeten proberen.

De overwinning zaterdag op Heerenveense Boys was verdiend. Al na een half uur spelen stond er middels Joost Nieuwenhuis en Erwin Tabak een 2-0 voorsprong op het scorebord. De kansen voor de gasten ontstonden door slordigheidjes in de Feanster defensie. Na de theepauze probeerde ’t Fean om een derde treffer te forceren maar dit slaagde vooralsnog niet. Toen dit niet slaagde waren de gasten enkele keten dichtbij de aansluitingstreffer maar de paal en doelman André de Graaf stonden in eerste instantie succes in de weg. Wat de supporters vaak hadden gemist dit seizoen kwam nu wel. Het Feanster kwartiertje van weleer werd van stal gehaald en ineens regende het mogelijkheden om de score uit te breiden. Toch was het Heerenveense Boys dat het voor elkaar kreeg de aansluitingstreffer te scoren. Routinier Nico de Jong liet De Graaf na een counter kansloos (2-1). Met nog ruim tien minuten te gaan leek alles weer mogelijk. ONT was kilometers verderop op voorsprong gekomen en aan de zijlijn werd het steeds stiller. Invaller Erwin Vos zorgde in blessuretijd voor de 3-1 eindstand. Na negentien seizoenen in de tweede klasse mooie jaren te hebben beleefd wacht voorlopig een nieuw avontuur in de derde klasse.

Meer foto’s te zien op www.jan-anne.nl.