Doelpuntenfestijn in winderig Leeuwarden

Bard Pultrum had met drie treffers het vizier op scherp in Leeuwarden.

LEEUWARDEN – De laatste oefenwedstrijd voor aanvang van de competitie eindigde in een waar doelpuntenfestijn. Zowel het thuisspelende Blauw Wit ’34 als het bezoekende ’t Fean’58 scoorden er lustig op los. Hoewel het haperende scorebord het halverwege de wedstrijd liet afweten, de spelers lieten zich er niet door beïnvloeden. De meeste goals kwamen op naam van de Leeuwarders. De eindstand werd uiteindelijk 6-4 in het voordeel van de thuisclub.

En daar zag het in het begin niet naar uit. De  Feansters leidden – met een straffe wind in de rug – na een dik half uur met 0-3. Zij toonden zich meer dan gelijkwaardig aan de een klasse hoger spelende tegenstander, die het met een derde plaats in de competitie uitstekend doet. Jens Hamstra opende de score na een kwartier. Vanaf 25 meter verraste hij met een effectvolle schuiver de Leeuwarder goalie, die via zijn vingertoppen de bal in de linker bovenhoek zag verdwijnen (0-1). De thuisclub was nog maar nauwelijks bekomen van de schrik of de diep gestuurde Bard Pultrum liep op snelheid zijn verdediger eruit en scoorde beheerst de 0-2. Hij tekende ook voor de 0-3 toen hij een weifelende doelman te snel af was. Een terechte voorsprong want het Feanster vlaggenschip speelde geconcentreerd en gedreven. 

Toch kwam Blauw Wit ’34 vlak voor rust terug in de wedstrijd, dankzij een fraaie kopbal. De Leeuwarder luchtmacht bleek in het verdere verloop van de wedstrijd een plaag voor de Feanster verdediging. Meteen na rust scoorden zij de 2-3 – een kopie van de eerste goal -, waar direct daarna Bard Pultrum de marge met een fraaie goal weer op twee bracht, zijn derde van de middag. Het antwoord kwam meteen daarna: 3-4, weer via een kopbal. Drie goals in vijf minuten. In tegenstelling tot het eerste bedrijf was de thuisclub in de tweede helft de bovenliggende partij. 

Minno van der Werff, de trainer van ’t Fean ’58, bracht ook nu met nog een half uur te spelen weer een aantal jeugdspelers in. Een stuk routine moest plaatsmaken voor de jongere garde: Fincent van der Veen, Franc van der Werff, Jurre de Haan, Sybryn van der Veen en Lars From. Dit veredelde jeugdteam kreeg – ondanks dapper verzet – het moeilijk tegen de geroutineerde eersteklassers. Zij moesten toezien dat de thuisclub nog drie keerde het net vond, de laatste keer uit een strafschop in de laatste minuut. De toeschouwers konden toch nog genieten van de moderne versie van Neil Daimonds ‘Sweet Caroline’, de goaltune van Blauw Wit ’34.  

Jacob Hielema