Eerste zege voor ‘t Fean ‘58

SURHUISTERVEEN – Eigenlijk klopte alles in het voorwoord van het Feanster programmaboekje. De eerste winst, de analyse van de eerste competitiewedstrijden, de onterechte nederlaag thuis tegen VVI en de nederlaag tegen kampioenskandidaat Blauw Wit ’34. Ook werd het een interessante ontmoeting maar het allerbelangrijkste was dat de drie punten in eigen huis bleven.

Stef Loopstra duelleert met een tegenstander.

Door Henk Postma

De blauwhemden waren er maar wat blij mee. “Vandaag moest het gebeuren”, wist oefenmeester Mark Bosma. “Maar deze week hebben we goed getraind en ook nog even bij elkaar gezeten. Dat gaf mij een goed gevoel.” Dat gevoel klopte, zo lieten de blauwhemden zien op de prachtige grasmat. ‘Nijland staat bekend om zijn hechte verdediging, er worden weinig kansen weggegeven en één foutje van de verdediging kan dodelijk zijn’. Ook dit feit uit het voorwoord is nog steeds van toepassing op de huidige speelwijze van de formatie van nieuwbakken trainer Liekele Bleekveld. Zo speelt Nijland al jaren. “Dit is vastgelegd in de statuten van de club”, grapte een aanwezige vooraf in de bestuurskamer.

Al na drie minuten spelen leek de vertrouwde tactiek succes op te leveren. John Notebomer verkeek zich op de alertheid van de uitstekende spits Nico Bonnema maar doelman Jelmer van der Meer was paraat. Nauwelijks later soleerde Jens Hamstra stijlvol door de gastendefensie, zette goed voor waarna Steef Loopstra de bal net over het vijandelijke doel kopte. Hierna was het opletten geblazen voor de thuisclub. Met soms veel moeite werden de counters echter gepareerd. Groot was de opluchting na ruim een half uur spelen. Steef Loopstra legde de bal breed op good-old Willem van Kammen die verwoestend uithaalde. Doelman Peter van Dalfsen stond er bij en kon er allen maar naar kijken. De 1-0 was van een hoog gehalte, zo niet schitterend. Op slag van rust kregen de gasten nog een domper te verwerken. Fokke Jan Kooistra haalde Erwin Vos op de rand van het strafschopgebied onderuit en werd bestraft met een rode kaart. Te zwaar oordeelden zowel ‘de vriend als de vijand’. De vrije trap leverde niets op. Desondanks bleef het een wedstrijd die het aankijken meer dan waard was.

In de tweede helft creëerde de thuisclub zich logischerwijs een overwicht en kreeg beste kansen. Zo beukte ‘man of the match’ Willem van Kammen een bal tegen onderkant lat. Halverwege het tweede bedrijf moest Jens Hamstra zich laten vervangen door routinier Joost Nieuwenhuis die net was teruggekeerd van een lang verblijf in het buitenland. Eerder waren Raoul Dijkstra en Anne Jasper Rispens al in het veld gebracht. Dit om nog druk uit te oefenen en om de voorsprong uit te breiden. Dat slaagde niet, sterker nog, het bleef tot het laatste fluitsignaal van de prima leidsman Bernard Köhler opletten voor de razendsnelle counters van Nijland.

Mede vanwege dit feit was Mark Bosma blij dat het erop zat. “Je weet maar nooit, het kan soms raar lopen”, zo weet de ervaren trainer. “Wij hadden ons vooraf ingesteld op de door ons verwachtte speelwijze van Nijland. Onze backs kregen veel ruimte maar wij waren vaak iets te gehaast. Hopelijk heeft heeft deze overwinning voor vertrouwen gezorgd. De eerstvolgende belangrijke wedstrijden tegen CVVO uit Lemmer en WykelsHallum zijn cruciaal. Dan zullen we, denk ik, weten we waar we staan dit seizoen.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.