Goede uitgangspositie ’t Fean ’58 tegen Workum

SURHUISTERVEEN – Nog één finale te gaan voor ’t Fean ’58. Door thuis met 3-0 te winnen van Workum hebben de Feansters zich in een goede uitgangspositie gemanoeuvreerd. “Maar we zijn er zeker nog niet”, waarschuwde trainer Yko de Boer. “We zullen zaterdag scherp moeten zijn vanaf de eerste minuut.”

De Dokkumer oefenmeester schatte de situatie goed in. “Workum heeft een sterke, gretige ploeg, die de duels niet schuwt”, vond De Boer. Het was te zien dat er spanning op de wedstrijd stond. Veel inzet met nerveus en slordig spel, maar zeker onderhoudend. De erg jonge selectie van de Workumers, wil na 14 jaar graag terug naar de tweede klasse. “We hebben de ambitie”, liet het bestuur weten. “We beschikken over een heel goede lichting en kunnen met deze jonge selectie nog jaren vooruit. Omdat de jongens van dezelfde leeftijd zijn is het een sterk collectief. ”

Voor ’t Fean ’58 ligt de situatie anders. Zij speelt al 18 jaar onafgebroken in de tweede klasse, waarin het zich de laatste jaren met moeite weet te handhaven. Zo ook dit seizoen, waarin het in de nacompetitie belandde. In de eerste ronde werd DWP uitgeschakeld. “Het goede spel van de vorige week heeft ons vertrouwen gegeven”, vond spelmaker André van der Molen van ’t Fean ’58. “De afspraak was de opbouw via hun aanvoerder Ruben Ybema te voorkomen. Zij mochten de slag niet winnen op het middenveld en daarin zijn wij aardig geslaagd.”

Workum begon fanatiek aan de wedstrijd en leek in de zesde minuut al op voorsprong te komen. Een vrije trap van Rick Demmer vanaf de linkervleugel werd door iedereen gemist en spatte via de paal het veld weer in. De rebound belandde tegen het hoofd van keeper André de Graaf. ’t Fean ’58 was gewaarschuwd. Hoewel het spel op en neer ging was dit eigenlijk het enigste moment van de wedstrijd dat de Feanster doelman echt in gevaar kwam. “We speelden erg geconcentreerd”, vond Yko de Boer. Toch kregen de bezoekers wel kansen, maar hun schoten, voornamelijk uit de tweede lijn, gingen over of naast.

De thuisclub ging beter met de kansen om. In de 18e minuut legde André van der Molen uit een vrije trap de bal precies op het hoofd van aanvoerder Willem van Kammen, die de bal alleen maar hoefde te schampen (1-0). Bij de gasten kwam de meeste dreiging van Rein Altema, waar Frank Veenstra de handen vol aan had. De aanvaller had het vizier echter niet op scherp staan.

In de tweede helft zette ’t Fean ’58 meer druk. De snelle Erwin Tabak, in de eerste helft nauwelijks zichtbaar, werd meer in het spel betrokken, wat tot gevaarlijke situaties leidde. In de 49e minuut wroette Joost Nieuwenhuis zich door een kluwen van verdedigers en tikte de bal beheerst achter doelman Hessel Kuipers (2-0). Het slotakkoord was weer voor Willem van Kammen, die een afgeslagen corner hard binnen knalde (3-0). Zaterdag valt in Workum de beslissing.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.

er zijn geen afbeeldingen gevonden