Hoogezand wint verdiend van ’t Fean ’58

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 blijft nog steeds wachten op de eerste overwinning. Tegen het bezoekende VV Hoogezand werd het 0-5 nederlaag. Gezien de stand op de ranglijst – de tegenstander had zeven punten uit acht wedstrijden verzameld – zagen de supporters van de thuisclub mogelijkheden. De werkelijkheid was anders: de Groningers toonden zich effectiever en de overwinning kwam geen moment in gevaar. 

Door Jacob Hielema

Beide ploegen hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Hoogezand speelde haar competitieduels op de zondag, maar is dit seizoen horizontaal verplaatst naar de zaterdagcompetitie. De Groningers sloten hun verblijf in de eerste klasse van zondagcompetitie af met een kampioenschap waardoor zij het missen van promotie naar de vierde divisie voor lief namen.

De resultaten zijn tot nu toe wisselvallig. Tegen ’t Fean ’58 liet de ploeg van trainer GermainBeck zien over voldoende potentie te beschikken. In de geroutineerde Heine Uuldriks heeft men een trefzekere spits. Met drie doelpunten was de aanvoerder de gevierde man, waardoor zijn totaal dit seizoen op 13 goals komt.

De bezoekers werden al in de eerste minuut in het zadel geholpen. Na precies 23 seconden lag de bal al achter doelman Hessel Huisman (0-1). De schutter: Heine Uuldriks. “Die vroege goal is natuurlijk niet goed voor het zelfvertrouwen”, wist ook André van der Molen, de assistent-trainer  van ’t Fean ’58. 

De Feansters misten nogal wat spelers. De man-in-vorm Mayk Numan was geblesseerd. Ook ontbraken Erwin Vos en Kees de Vries op het wedstrijdformulier. Frank ten Hoeve werd daardoor weer in het hart van de defensie geplaatst en A-junior Franc van der Werff maakte als rechtervleugel verdediger zijn debuut als basisspeler. 

Hoogezand liet vanaf het begin zien waarvoor het naar Surhuisterveen was gekomen. Na de snelle openingsgoal gingen schoten van Heine Uuldriks en Arnold Slagter maar net over, zonder dat de thuisclub daar iets tegenover kon zetten. In de 19e minuut kreeg Uuldriks alle ruimte om aan te leggen voor de 0-2. “Toen was de wedstrijd eigenlijk al beslist”, vond André van der Molen. 

De eerste mogelijkheid voor de Feansters kwam na een half uur. Jens Hamstra probeerde uit een vrije trap de bal in de verste kruising te krullen, maar doelman Rick Jungman zag de bal net over de kruising gaan. De blauwhemden kregen wat meer vat op het spel, maar zagen nog voor de rust Arnold Slagter de 0-3 binnen schieten. 

Tweede helft

Na de thee ruilde trainer Minno van der Werff  een verdediger in voor een extra aanvaller: Bard Pultrum kwam in de ploeg voor Franc van der Werff. Maar het waren de bezoekers, die op 0-4 kwamen. Uit een hoekschop was Peter van Son de gelukkigste om uit de kluts de bal voor zijn voeten te krijgen. Ondanks de ruime achterstand bleven de blauwhemden knokken voor een beter resultaat. En kreeg ook kansen, al moesten die voornamelijk uit standaardsituaties komen. Doelman Rick Jungman moest naar de kruising om een vrije trap van Rienk Bouma tot hoekschop te verwerken. Een voorzet van Almer de Jager werd door Jens Hamstra over gekopt, Frank ten Hoeve kopte naast na goed doorzetten van Erwin Tabak. 

De bezoekers kregen echter ook goede mogelijkheden. Hessel Huisman moest binnen een minuut twee maal in actie komen na inzetten van Mart Bloeming en Heine Uuldriks. 

Minno van der Werff liet nog drie A-junioren ruiken aan het grote werk. Hij zette JorrickBosklopper, Andries From en Sybryn van der Veen in voor het laatste kwartier. Sybryn van der Veen creëerde zelf de beste kans van de wedstrijd. Hij omspeelde een aantal verdedigers, maar zijn schot belandde op de paal. Het slotwoord was aan Heine Uuldriks, die een strafschop verzilverde (0-5). 

“We kunnen de meeste wedstrijden wel leuk meedoen, maar dit was een kansloze nederlaag”, vond André van der Molen. “Maar het tast ons zelfvertrouwen niet aan. Je weet dat het een moeilijk jaar wordt. Wij blijven positief, als staf, maar ook de jongens. Je hoort geen wanklank. De spelers zitten straks in de kleedkamer echt niet met hun hoofd naar  beneden. Maar we moeten binnenkort wel punten pakken. Dat wordt zo langzamerhand wel tijd.”