Indeling Feanstars 2017-2018

Voetbalseizoen 2017-2018
Al enige tijd zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen. Daar komt veel bij kijken. Voordat onze teams straks in augustus de trainingen weer kunnen aanvangen, maken vele vrijwilligers overuren. We zijn dan ook erg blij met deze vrijwilligers die het jeugdvoetbal in Surhuisterveen een warm hart toe dragen en het mogelijk maken dat er iedere week weer gevoetbald kan worden. We nemen u graag mee in onze voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Indeling
Inmiddels zijn we als Feanstarscommissie twee jaar bezig om sturing te geven aan de complete jeugdafdeling van beide moederverenigingen. De technische commissie (TC) houdt zich bezig met de voetbaltechnische zaken. Deze TC bestaat uit dertien leden, waarvan een drie commissieleden zitting hebben in het (dagelijks) bestuur van SJO Feanstars. Vanaf februari is er gewerkt aan de indeling van de teams voor volgend seizoen. Het mag duidelijk zijn dat hier niet over één nacht ijs is gegaan. De technische commissie doet een voorstel betreffende de teams en de indeling. Hoeveel teams kunnen we maken en wie speelt er in welk team? Ze proberen iedere speler zo goed mogelijk in te delen. Dat doen ze als eerste door te selecteren op voetbalkwaliteit, maar ook kijken ze naar de teamsamenstelling of wellicht zijn er bijzondere omstandigheden. Vervolgens is deze indeling door de Feanstarscommissie vastgesteld en goedgekeurd.

Nieuwe spelvormen, verlate competitie
Het was het afgelopen seizoen even wennen aan de nieuwe benamingen in het jeugdvoetbal. De ‘oude’ aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen steeds meer uit de volksmond, en maken plaats voor de nieuwe internationaal gebruikelijke aanduidingen van JO19 (Jeugd Onder 19) tot JO6.
Met ingang van het nieuwe seizoen wil de KNVB starten met nieuwe spelvormen. De KNVB heeft na veel overleg en pilots met voetbalclubs besloten om het nieuwe pupillenvoetbal met ingang van het seizoen 2017-1018 te introduceren. De veranderingen gaan geleidelijk. De eerste groepen die anders gaan spelen zijn de JO7, JO8 en JO9. In het seizoen 2018-2019 zullen ook de JO10, JO11 en JO12 aan de beurt. De wijzigingen zijn behoorlijk en hebben onder andere betrekking op de afmeting van de speelvelden en de spelregels. Ook kennen we straks geen scheidsrechter meer bij de JO7 t/m JO9, maar een spelbegeleider die aan de zijlijn staat en niet meer in het veld. Via de link http://knvb.h5mag.com/pupillenvoetbal/cover krijgt u een heldere uitleg wat er het komende seizoen gaat veranderen.
Samen met amateurclubs is ook besloten om het voetbalseizoen 2017-2018 later te beginnen en later te eindigen. Het voetbalseizoen begint in het hele land vanaf 2 september met bekerwedstrijden. De competitiewedstrijden beginnen vanaf 23 september en het seizoen wordt afgesloten op 27 mei.

JO19
Voor volgend seizoen kunnen we één JO19 elftal gaan inschrijven. Zij komen uit in de 1ste klasse.

JO17
Dit seizoen hebben we drie JO17-teams. De JO17-1 zal net als dit seizoen uitkomen in de 1e klasse, de JO17-2 speelt 2de klasse en de JO17-3 speelt in de 3e klasse. Deze teams zijn op sterkte ingedeeld.

JO15
In de JO15 kunnen we vier teams inschrijven! De JO15-1 speelt weer 1e klasse, de JO15-2 weer 2e klasse, JO15-3 in de 3de klassen en de JO15-4 komt weer uit in de 4e klasse. Deze teams zijn op sterkte ingedeeld. Alle teams spelen in een najaars- en voorjaarreeks.

MO15
Ook volgend seizoen wordt er weer een meisjesteam ingeschreven. Omdat de wens aanwezig blijft om dit in een elftal op het hele veld te gaan doen hebben we nog wel een paar speelsters nodig. Dus wil je meespelen met ons meisjesteam, meld je aan bij de SJO Feanstars! De MO15-1 komt uit in de 2e klasse.

JO13
Hier worden 3 teams ingeschreven. De JO13-1 komt na een uitstekend seizoen weer uit in de hoofdklasse. De JO13-2 komt volgend seizoen uit in de 3e klasse hoog. De JO13-3 komt uit in de 3e klasse laag. Er is dus een verschil in zwaarte van de competitie. Deze teams zijn op sterkte ingedeeld. Behalve de JO13-1, spelen alle teams in najaars- en voorjaarreeks.

JO11
We hebben weer vijf JO11-teams ingeschreven voor volgend seizoen alhoewel we ook hier nog wel een paar leden kunnen gebruiken. De JO11-1 is ingedeeld op sterkte en is ingeschreven in de 1e klasse, waarbij vermeld wordt dat er geen hoofdklasse is voor deze leeftijdscategorie. De JO 11-2 is ingeschreven in de 2de klasse. De team JO11-3, JO11-4 en JO11-5 komen allemaal uit in de 4de klasse. Bij deze teams is, waar mogelijk, rekenschap gehouden met leeftijd, vriendjes, school en evenwicht in het team. Denk hierbij aan verdedigers, aanvallers en keepers.

JO9
Deze teams gaan spelen volgens de nieuwe spelvormen; 6-tegen-6 op een kwart speelveld met pupillengoals. Er worden 3 teams ingeschreven in deze leeftijdscategorie. Ook hier geldt dat de JO9-1 op sterkte is geselecteerd en uitkomt in de hoofdklasse. De JO9-2 komt uit in de 2de klasse en de JO9-3 komt uit in de 3e klassen.

JO8
Deze teams gaan spelen volgens de nieuwe spelvormen; 6-tegen-6 op een kwart speelveld met pupillengoals. Er worden 2 teams ingeschreven in deze leeftijdscategorie. We verwachten in de loop van het seizoen meerdere teams te kunnen inschrijven.

JO7
Deze teams gaan spelen volgens de nieuwe spelvormen; 4-tegen-4 op een speelveld van 30 bij 20 meter en doelformaat 3 bij 1 meter . Er wordt op dit moment 1 team ingeschreven in deze leeftijdscategorie, maar we verwachten bij aanvang van het seizoen nog wel de nodige aanmeldingen van nieuwe jonge spelertjes.

Leiders, trainers en overige vrijwilligers
Nu de teamindelingen klaar zijn, is de technische commissie al een tijdje bezig met het benaderen van trainers en leiders voor de teams. Gelukkig gaat dit op een veelal positieve manier en iedereen is over het algemene van goede wil wanneer het de begeleiding van de teams betreft. Maar er moet wel worden gezegd dat er voor verschillende teams nog begeleiding wordt gezocht. Welke vacatures er nog zijn, wordt duidelijk bij de teamindeling. Er staat dan bij het betreffende team geen leider, trainer en/of grensrechter genoemd. Natuurlijk hopen we dat deze lege plekken zullen worden ingevuld, helpt u hieraan mee?.
Mocht dit onverhoopt niet lukken, hebben wij als Feanstarscommissie besloten deze functie per week in te vullen met een ouder volgens een vooropgesteld schema zodat een ieder onderling kan ruilen. Dit verdient absoluut niet onze voorkeur.
Middels het vernieuwde digitale aanmeldingsformulier vragen we gericht vrijwilligers voor bijvoorbeeld kantinedienst, zaterdagochtendassistent, spelbegeleider, activiteitencommissie, feanstarscommissie of het bestuur. Mocht iemand zich geroepen voelen, dan horen we dit graag. Op deze manier lukt het om de jeugd te laten voetballen.

Scheidsrechters
Zonder scheidsrechters geen voetbal. We zijn ook bezig om ook voor volgend seizoen dit weer goed te regelen. Met name voor de oudere jeugd is het lastig om elke week een scheidsrechter te vinden. Afgelopen seizoen zijn er leden actief begeleid bij het fluiten van wedstrijden van de JO13 en de junioren. Als je belangstelling hebt om volgend jaar wedstrijden te fluiten en hierin begeleiding te krijgen, geef dit dan door aan Gerard Atsma.
Voor de jongste pupillen is er de rol van spelbegeleiders. We hopen dat ouders op deze laagdrempelige manier kennis willen maken het leiden voor een wedstrijd. Voor meer info over de rol van spelleider verwijzen we u naar bovenstaande link

Vragen?
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden dan kunt u terecht bij de leden van de SJO Feanstarscommissie of bij de coördinatoren. Namen en telefoonnummers staan in de informatiegids voor ouders, uitgegeven door de SJO Feanstars.

De indeling 2017-2018 vinden jullie bij deze link:

Feanstars Indeling 2017-2018

De Feanstarscommissie