Jeugdig ’t Fean ’58 speelt gelijk tegen SC Veenwouden

SURHUISTERVEEN – Het middenmoot gevecht tussen twee ploegen die elkaar al zo vaak tegenkwamen eindigde zaterdag in een terecht gelijkspel. Daarmee verlengden ’t Fean ’58 en SC Veenwouden met nog twee wedstrijden te gaan het tweede klasserschap en kunnen freewheelend richting zomerstop.

Door Henk Postma

In het eerste half uur van een wedstrijd met twee gezichten legde de thuisclub een fris en vooral aantrekkelijk spelletje op de prima bespeelbare grasmat. “Wij hadden gekozen voor een 4-3-3 opstelling met Steef Loopstra achter in de punt”, legde oefenmeester Mark Bosma uit. Anne Jasper Rispens bracht de bal uitstekend voor het doel waarna spits Jens Hamstra doelman Van der Mark kansloos liet, 1-0. Een mooie ruggensteun die resulteerde in een veldoverwicht. Wel moest de na een lange afwezigheid in het doel teruggekeerde Jelmer van der Meer handelend optreden op een inzet van de uitstekend spelende aanvaller Sybrand de Graaf van de gasten. Na een klein half uur spelen kregen de Veenwoudsters een beetje hulp van de arbiter, prima leidend overigens, die een actie van Wibo van der Werff bestrafte met een elfmeter trap. Rinse Procee voltrok het vonnis en trok de stand gelijk, 1-1. Lang genieten werd het niet voor de gasten. Harm Vrij was attent op een voorzet van alweer Anne Jasper Rispens en de hernieuwde voorsprong was een feit. De 2-1 betekende ook de ruststand en daarmee mocht SC Veenwouden niet mopperen. Raoul Dijkstra en Jens Hamstra waren nog dichtbij een ruimere marge.

De tweede helft werd een heel ander verhaal. “Ik schrok dat we zover terugvielen”, verklaarde Mark Bosma later. “Dat gebeurt te vaak. Dan mis ik gogma bij onze jongens.” Vooral achterin ging er nogal wat fout bij de Feansters en was er sprake van veel te weinig sturing, wellicht een gebrek aan ervaring. De gasten konden verdedigend leunen op vooral de al 17 jaar in het eerste elftal spelende uitblinker Klaas van der Veen. Desorganisatie bij de thuisclub betekende al snel de gelijkmaker, 2-2. In het vervolg van de wedstrijd kansjes voor beide teams en een overwicht voor de gasten. Na ruim een uur op de klok bracht trainer Anton van Zwol de licht geblesseerde Wytze Veenstra in en daarmee scoringsdrift en nog meer routine. Wat heet, nauwelijks in het veld zette de topschutter Veenwouden op een op dat moment verdiende voorsprong met een rake kopbal, 2-3. Nadat Hessel Ellens weigerde de wedstrijd te beslissen in het voordeel van de gasten liet René Mellema zien hoe belangrijk hij kan zijn voor het vlaggenschip van de thuisclub. Uiterst koelbloedig kopte hij de verdiende gelijkmaker achter de kansloze doelman Coenraad van der Mark, 3-3. Gezien het beeld over 90 minuten een terechte uitslag. Mark Bosma zag vooral in de tweede helft veel misgaan. “Dat wij zover terugvallen overkomt ons te vaak. In plaats van het simpel te houden zoeken we de moeilijkste weg met als gevolg dat het inspelen mislukt en veel passes niet aankomen. Daarin kunnen we nog veel verbeteren”, aldus Bosma. Alle kans om dingen uit te proberen in de resterende twee wedstrijden. ’t Fean ’58 is veilig en dat is knap na de snelle terugkeer op dit niveau.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.