Mark Bosma gaat met vertrouwen de competitie in

SURHUISTERVEEN – Na twee jaar van afwezigheid is ’t Fean ’58 weer terug waar het gedurende 19 jaren onafgebroken vertoefde: de tweede klasse. Het beleid van de vereniging was en is erop gericht een stabiele tweedeklasser te zijn met – indien de mogelijkheid zich voordoet – een ‘knipoog’ naar boven.

Het trainersduo Mark Bosma en Minno van der Werff zette het vorige seizoen de negatieve spiraal om in de weg omhoog met als uiteindelijk resultaat het kampioenschap in de derde klasse en de promotie naar het niveau, waar de club thuis hoort.

Door Jacob Hielema

Het aanstellen van trainersduo Mark Bosma/Minno van der Werff met ingang van het vorige seizoen bleek een gouden greep.

Konden de Feansters met nog drie speelronden voor het einde de kampioensvlag al in top hijsen, dit jaar komen de blauwhemden tegenover tegenstanders van een ander kaliber te staan. De tweede klasse is een aantrekkelijke, maar ook een sterke competitie. En het krachtsverschil tussen de klassen is nogal groot. Dat weet Mark Bosma als geen ander. “Je ziet vaak dat ploegen, die promoveren er meteen weer uitvliegen. Met de selectie, die wij hebben, ben ik daar eigenlijk niet zo bang voor”, zegt hij. Om er met een glimlach aan toe te voegen: “En ik ben ook nog nooit gedegradeerd.” De statistieken spreken dus in zijn voordeel en…die van ’t Fean ’58, al is dat uiteraard geen garantie.

Doelstelling, verwachting? Mark Bosma is heel voorzichtig. “Ik hoop echt dat we niet het gehele jaar strijd moeten leveren om erin te blijven. Dit seizoen moeten we proberen ergens in de middenmoot te eindigen. Om in het seizoen daarna de stap te maken naar het linkerrijtje.”

Bredere selectie

De selectie – het vorige seizoen door blessures vrij smal – waarover het trainersduo nu kan beschikken is met een aantal spelers uitgebreid. Het kampioenschap, de promotie, het gevolg is dat de aantrekkingskracht om bij zo’n club te komen voetballen aanlokkelijk is.

Er vertrok niemand, wel meldden zich nieuwe spelers aan. Raoul Dijkstra kwam na een jaar BCV terug op het oude nest. Jorn Kuipers – een geboren en getogen Feanster – kwam over uit de jeugd van Buitenpost. René Mellema verruilde Drachten voor ’t Fean ’58. Frank ten Hoeve verliet Zeerobben en Chiel de Jong kwam over van Buitenpost. Allemaal jonge, talentrijke spelers, al zijn De Jong en Kuipers nog niet inzetbaar vanwege langdurige blessures.

Vanuit de A-junioren kwam over Edwin Notebomer. Ook werd de pas 16-jarige Steef Loopstra toegevoegd aan de selectie. In de Leeuwarder Courant van 24 september jl. liet Mark Bosma noteren dat de aanvallende middenvelder eigenlijk per toeval in de selectie kwam. “In de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Groningen heb ik Steef er bij gehaald met de bedoeling om met een grotere groep te kunnen trainen”, vertelde Mark Bosma aan LC-verslaggever Meine Stegenga. Terwijl hij hem daarvoor eigenlijk helemaal niet goed kende. “Steef is rustig aan de bal en hij heeft een goed overzicht.” Mark Bosma laat weten dat de afspraak is gemaakt dat indien de tiener niet in de basis van het eerste elftal start, hij met de A-junioren meespeelt.

Gouden greep

Het aanstellen van trainersduo Mark Bosma/Minno van der Werff met ingang van het vorige seizoen bleek een gouden greep. De beide mannen kenden elkaar uit hun actieve periode als voetballer. Toen klikte het, nu klikt het eveneens. Twee trainers, die dichtbij de spelers staan en een goede band hebben met de jongens en met de supporters. En daar ook de tijd voor nemen.

Minno van der Werff is een man van de club, speelde jaren in de hoofdmacht en bespaarde ’t Fean ’58 als interim-trainer al een eerdere degradatie. Bij de spelers dwong hij toen al, vlak na zijn actieve carrière, respect af. Een geboren leider dus, die als trainer inmiddels ook de nodige successen behaalde. Samen met Mark Bosma – toegankelijk, charismatisch, een soort vaderfiguur voor zijn jongens – vormt het trainersduo een ijzersterk koppel.

In de Amateurvoetbal Special van de Feanster aan het begin van dit seizoen liet Jens Hamstra de scribent over Marc Bosma optekenen dat hij prima met hem overweg kon en dat zegt wel iets. “Ik heb nooit zoveel met trainers, maar met Mark kan ik het goed vinden. Hij is de juiste man voor deze club en kan prima met de mensen binnen de club opschieten.”

De aanloop naar het nieuwe seizoen verliep naar wens. Er werden veel oefenwedstrijden gespeeld. Mark Bosma: “Ik ben tevreden over de voorbereiding. Door de vakanties waren er vaak spelers niet aanwezig, daardoor moest je wat proberen. De jongens van de selectie hebben daardoor veel speelminuten gekregen. Deze oefenwedstrijden hebben dan ook de nodige duidelijkheid gebracht.”

Er werd overgeschakeld naar het 4-4-2 systeem met vaak opkomende backs. “Toch de trend in het hedendaagse voetbal”, aldus Mark Bosma. “Het is een voordeel dat we nu over meer spelers kunnen beschikken. Elke wedstrijd vraagt een andere aanpak. Wij kunnen meerdere systemen spelen. Dat is ook de kracht van deze selectie.”