Minnertsga bezorgt koploper ’t Fean ’58 gevoelige eerste nederlaag

SURHUISTERVEEN – Waar menigeen thuisclub ’t Fean ’58 toedicht nagenoeg niets weg te geven had naaste concurrent Minnertsga maling aan dit feit. Sluw als een vos en met een knap uitgedokterd plan van oefenmeester John Hofte zetten de gasten nog voor de theepauze de thuisclub met beide benen terug op aarde. Hoewel geflatteerd was er op de 0-3 zege niet eens zoveel af te dingen.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren overduidelijk voor de mannen van Mark Bosma en Minno van der Werff. Het veldoverwicht betekende echter niet dat er ook maar een enkele kans ontstond voor de trotse koploper. Of het moest de inzet van aanvoerder Willem van Kammen zijn na tien minuten wedstrijd. Doelman Jorn Helder pareerde deze mogelijkheid knap. Het compacte spel van de gasten bleek meer en meer een obstakel voor de nauwelijks gevaarlijk wordende thuisclub. Vertrouwend op de ijzersterke defensie met aan het hoofd doelman Helder keek men niet op een hoekschop meer of minder en omzeilde men bovendien knap het nagenoeg onmogelijke combinatiespel op het nog steeds abominabel slechte hoofdveld van de Feansters. Na twee prima oefenwedstrijden op kunstgras tegen tweedeklassers Leeuwarder Zwaluwen en ONT was de keuze om tegen Minnertsga te kiezen voor het slechte hoofdveld misschien wel niet de beste.

Zoals wel vaker in een wedstrijd als deze kropen de gasten na ruim twintig minuten spelen uit hun schulp en hoe. In plaats van de bal weg te peren mocht handenbindertje Jildert de Vries de bal voor het doel brengen en wist spits Enno Kingma doelman Jelmer van der Meer knap te verschalken, 0-1. Een paar minuten later ging Van der Meer in de fout en was het voor PC-koning Hendrik Kootstra een koud kunstje de 0-2 op het scorebord te zetten. En toen Yko Hoekstra minuten voor de theepauze een van richting veranderd schot achter de kansloze Jelmer van der Meer deponeerde was de wedstrijd in feite beslist.

In de tweede helft drongen de blauwhemden opnieuw aan maar de eerste de beste kans was voor de gasten. De technische staf van de Feansters bracht nog drie jeugdspelers binnen de lijnen maar deze talenten konden tegen het stugge Minnertsga evenmin potten breken.

Aanvoerder Willem Van Kammen wilde niet al te zwaar tillen aan de nederlaag. “Natuurlijk had ik het ook graag anders gezien maar dit is wel voetbal. Zo’n dag hoort er gewoon bij.” Van Kammen wilde niets weten of de keuze voor het hoofdveld de juiste was. “Nee hoor, daar hebben we vooraf voor gekozen en dan moet je achteraf niet zeuren.” Trainer John Hofte toonde zich uitermate tevreden na afloop en daar was alle reden voor. “De spelwijze van ’t Fean was zoals we hadden verwacht en daar hebben we denk ik goed op geanticipeerd. Wij wilden compact spelen en dat heeft zich uitbetaald. Willem van Kammen keek alweer vooruit naar volgende week als SC Twijzel op bezoek komt. “Ook niet gemakkelijk maar bij winst zijn we de zeperd van vandaag wel wat sneller vergeten.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.