Moeizame zege voor ’t Fean ’58

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 is de nieuwe competitie begonnen met een moeizame 1-2 uitzege bij AVC uit Sexbierum. Beide verenigingen zijn nieuw in de derde klasse. De thuisclub keerde na drie seizoenen in de vierde klasse terug op dit niveau, de Feansters moeten na 19 seizoenen in de tweede klasse proberen het verloren gegane terrein te heroveren.

Het leek een gemakkelijk middagje te worden voor de jongens van trainer Yko de Boer. De Feansters domineerden het eerste kwartier, waarbij AVC nauwelijks aan de bal kwam. Dat resulteerde al na tien minuten in een 0-1 voorsprong. Uit en vrije trap van Wietze Vrij verschalkte Harm Vrij met een prachtig hakje invaller-doelman Jacob Willekes (0-1).
De thuisploeg, die in het begin te veel ontzag voor de ex-tweedeklasser toonde liet daarna echter haar schroom varen. Zo kwamen er kansen voor Mark Jan Ykema en aanvoerder Jelte Visser, die tegen doelman Theo van der Meer opschoot. Voor ’t Fean ’58 kregen Erwin Tabak en Joost Nieuwenhuis reële mogelijkheden.

Meteen na rust was Jelte Visser dichtbij de gelijkmaker. Zijn schot schampte de bovenkant van de deklat. De tweede helft ging gelijk op. Met lange ballen op Erwin Tabak zocht ’t Fean ’58 de aanval. Zijn voorzetten leverden echter geen rendement op. Met de hulp van de AVC-doelman kwam toch de 0-2 op het scorebord. Hij werkte in de 74e minuut een voorzet van Tabak ongelukkig in eigen doel. Trainer Hylke Schrale zette meteen drie verse krachten in. Niet zonder resultaat, want vier minuten later poeierde Pieter van der Schoot vanaf de 16-meter lijn de 2-1 in het net.
Daarna volgden nog een aantal hectische minuten, in de stand kwam geen verandering meer. “Zoals we in de tweede helft speelden maakten we het ons zelf moeilijk. Te slordig in balbezit. Zij speelden in het laatst alles of niets”, blikte ’t Fean ’58 aanvoerder Willem van Kammen terug. “In de eerste helft hadden we meer voorsprong moeten nemen. Het was in het begin even zoeken. Eigenlijk ging het net als in de beker. De bovenliggende partij, maar de kansen worden niet afgemaakt. Gelukkig zijn de eerste punten wel binnen.”

Meer foto’s te bekijken op www.jan-anne.nl.