Na waanzinnig scoreverloop drie punten voor ’t Fean ‘58

Groningen –  Wie in de rust van de wedstrijd PKC’83 – ’t Fean ’58 had gezegd dat de wedstrijd zou gaan eindigen in een 5-6 overwinning voor de Feansters was, zoals men vaak zegt, voor gek verklaard. Toch was men in de rust van de wedstrijd in de bestuurskamer van PKC’83 nog niet gerust op een goede afloop voor de thuisploeg. De rust ging in met een 4-1 voorsprong voor de Peizerweg Kring Combinatie. Had Jan Rouwkema, meer dan 35 jaar bestuurslid, een vooruitziende blik  dat de wedstrijd zou eindigen in een sensationele overwinning voor ’t Fean ’58.  Waarschijnlijk wel, de mede-oprichter van PKC’83, sprak de  profetische woorden in de rust  “Er zijn hier wel vaker vreemde dingen gebeurd” 

Door Jan Alserda 

Het programmaboekje vermeldde dat de jonge Feanster ploeg een niet te onderschatten ploeg is. In de eerste helft had PKC’83 echter weinig moeite met ’t Fean ’58. Tot aan de 1-0 voorsprong van PKS’83, door Kay Bootsma, speelde ’t Fean ’58 voetballend goed mee. Enkele persoonlijke fouten van de Feansters leidden binnen een half uur tot een   3-0 voorspong voor de thuisclub. Kay Bootsma mocht zijn tweede treffer noteren en spits/ topscorer Rob Schokker schoot de 3-0 binnen.  

Door het ontbreken van aanvoerder Jens Hamstra moest trainer Minno van der Werff puzzelen met zijn opstelling en was verdediger Frank ten Hoeve in de spits geposteerd. Het ontbrak de Feansters de eerste helft aan stootkracht. Ongetwijfeld speelden de weersomstandigheden hierin ook een grote rol. De krachtige tegenwind maakte het voor de aanvallers van de Feanster ploeg er niet makkelijker op.

Kort voor rust kon Wibo van der Werff iets terugdoen voor de Feansters. De rebound, na een krachtig schot van Mayk Numan, was een prooi voor de middenvelder, 1-3. De prima spelende Bryan Inge van PKC’83 zette de 4-1 ruststand op het bord. PKC’83 combineerde er in de eerste helft lustig op los. De balvaardigheid van middenvelder Felipe Marcal Pinheiro viel op en routinier Haaye Feenstra (ook volgend jaar PKC’83 en overgekomen na de winterstop van stadgenoot v.v. Groningen) bewaakte de balans op het middenveld.      

De tweede helft

Na de rust kwamen maar liefst drie invallers van ’t Fean ’58 in het veld. De younsters Franc van der Werff en Iwan Henstra aangevuld met René Mellema mochten het in de tweede helft proberen om alsnog het tij te doen keren. In de 50e minuut maakte Steef Loopstra de achterstand iets dragelijker, 4-2. Het was Bryan Inge die zijn tweede doelpunt van de middag liet noteren en de voorsprong van de thuisploeg weer deed groeien met drie doelpunten, 5-2.

Trainer Minno van Werff gooide nog een verse kracht in het veld. De derde jongeling, van de prima presterende Feanstars JO19-1 in de 4e divisie, Sietze Veenhuizen mocht proberen in de laatste 25 minuten van de wedstrijd, iets aan de achterstand te doen.  Met de komst van spits Sietze Veenhuizen daalde de gemiddelde leeftijd van de Feanster ploeg naar 20,9 jaar. Over de toekomst hoeft ’t Fean ’58, volgend jaar spelend in het blauw – oranje tenue van FC Surhústerfean, zich geen zorgen te maken.    

Eind jaren 60/begin jaren 70 scoorde Piet Klaver, namens ’t Fean ’58, vijf doelpunten na rust in de wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen. Dit scenario herhaalde zich gisteren op sportpark De Kring in Groningen. De vijf doelpunten van de Feansters zorgden zaterdagmiddag voor een prachtige toevoeging aan de rijke historie van de v.v. ‘t Fean ’58.   

Vanaf de 75e minuut was er tijd voor het “Feanster kwartiertje”. PKC’83 werd steeds meer onder druk gezet.  De Feanster jongelingen zorgen voor dreiging richting de goal van keeper Ben Meedendorp van PKC’83.  In de 75e minuut maakte Rienk Bouma de achterstand iets dragelijker, 3-5. Een minuut of vijf later mocht Wibo van der Werff zijn tweede treffer van de middag noteren, 4-5.  De gelijkmaker van Erwin Vos, vijf minuten voor tijd, zorgde voor uitzinnige taferelen bij de Feanster ploeg.  De drie doelpunten in tien minuten tijd zorgden voor stress bij de omroeper van PKC’83. Gelukkig werd hij geholpen bij het omroepen van de doelpuntenmakers door de weer talrijk aanwezige Feanster supporters. 

Was daarmee de koek op? Nee, Iwan Henstra (16 jaar) zette nog één keer aan en schoot met een prima volley ’t Fean ’58 naar een historische overwinning. De jongeling werd bedolven door zijn ploeggenoten.  Aan de andere kant van de reklameborden kwamen de emoties ook los. Een tot tranen toe bewogen Andries Roorda kon niets anders zeggen dan: “Machtig hè”.  De oud-keeper van SC Cambuur was maar wat blij met de winnende treffer van zijn kleinzoon. 

Achteraf een prachtige sportmiddag op sportpark De Kring in Groningen. De selectie van ‘t Fean ‘58 liet nog even zien, via de sociale media, dat er sprake is van een hecht collectief. Een teamfoto uit de kleedkamers van PKC’83 gaf aan dat de Feansters het dit seizoen nog steeds niet opgeven. Na vele complimenten in vorige wedstrijden van tegenstanders, deze keer ook de punten. Gaat de Feanster ploeg nog voor een Houdini- act voor lijfsbehoud in de eerste klasse?

Volgende week wacht koploper Oranje Nassau uit Groningen. In de heenwedstrijd werd al prima partij gegeven tegen de vaardige Groningers. De Groningers zullen de Feanster ploeg volgende week zaterdag zeker niet onderschatten.