Onnodig verlies ’t Fean ’58 tegen Gorecht 

HAREN – Opnieuw een 3-1 verlies voor ’t Fean ’58. Werden de blauwhemden in de uitwedstrijd tegen Winsum met een nederlaag naar huis gestuurd, tegen VV Gorecht stonden na negentig minuten dezelfde cijfers op het scorebord. In Haren had er meer ingezeten. “Een punt was zeker verdiend geweest.”

Door Jacob Hielema

De promotie naar de eerste klasse brengt veel onbekende tegenstanders. Zo ook VV Gorechtuit Haren, net als de Feansters gepromoveerd, zij het na het winnen van de nacompetitie in een thriller tegen FC Meppel. Een vereniging, vergelijkbaar met ’t Fean ’58. Een echte familieclub dus. Dat beaamde ook trouwe supporter Pieter van der Veen aan de vooravond van zijn 93e verjaardag. Voor hem stond de koffie klaar in de bestuurskamer op de eerste verdieping. Er was een speciale traplift aangeschaft voor diegenen, die moeilijk ter been zijn. “De ontvangst hier is altijd geweldig”, liet de supporter van het eerste uur weten. “De thuiswedstrijden bezoek ik, als de jongens uit moeten ga ik niet meer mee. Al ken ik niet alle spelers meer.” 

Van der Veen is al supporter sinds de oprichting van de club in 1965. Destijds was hij beheerder van de kerk, de plek waar de club werd opgericht onder aanvoering van het Hoofd der School en de predikanten van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk. 

“Onze oudste supporter”, zei Ben ter Veer van de Technische Commissie, die een aantal belangrijke spelers met ingang van dit seizoen zag vertrekken. “Wij gaan niet achter spelers aan om bij ons te komen voetballen, andersom wordt er wel aan onze spelers getrokken.” Zo vertrok topscorer Sven Hazewinkel naar Harkemase Boys. “Voor zijn sportieve ontwikkeling heeft hij die stap gezet en daar hebben we alle begrip voor. Die keuze snappen we. Als hij daar stopt hopen wij natuurlijk dat hij weer bij ons terugkeert.”

De wedstrijd

Ben ter Veer – “handhaving is de doelstelling” – en Pieter van der Veen konden de eerste helft niet bevroeden dat de drie punten in Haren zouden blijven. ’t Fean ’58 was de bovenliggende partij. Vanaf het eerste moment trokken de Feansters het initiatief naar zich toe en al na twaalf minuten stond de 0-1 op het scorebord. Na een prima opgezette aanval zette Rienk Bouma de bal voor op Kees de Vries, die ineens uithaalde, doelman Willem Bouwkamp kansloos latend. Een doelpunt uit het boekje.

Even later bracht Kees de Vries Jens Hamstra in stelling, maar zijn kopbal was een prooi voor de Harense doelman, evenals een schot van Kees de Vries. ’t Fean ’58 bleef het spel controleren, het speelde verzorgd, gedisciplineerd. Tot de 40e minuut, door een ongelukkige stuitbal, welke niet goed werd verdedigd. Uit het niets en geheel tegen de verhouding in kwam Gorecht door Sam Niewold op 1-1. Maar de koek was nog niet op voor de thuisclub. Twee minuten later kopte Thijs Hekman uit een corner de 2-1 binnen. “Er was gewoon niets aan de hand, we voetbalden goed”, liet ’t Fean ’58 trainer Minno van der Werff weten. “Niet dat we veel kansen creëerden, maar dat deden zijn ook niet”. 

Tweede helft

De tweede helft gingen de Feansters op zoek naar de gelijkmaker. Na een kwartier werden René Mellema, Almer de Jager en Bard Pultrum ingezet. Er werd druk gezet, maar het spel werd onrustiger en veel ballen kwamen niet aan. Door het vol in de aanval gaan kregen de tegenstanders de nodige ruimte, waarvan invaller Michel Koopman een kwartier voor tijd profiteerde. Hij ging alleen op doelman Fincent van der Veen af, die in eerste instantie de bal nog pareerde, maar Koopman wist de terugspringende bal toch in het doel te werken (3-1). 

Minno van der Werff was teleurgesteld over het resultaat, niet over het vertoonde spel. “We voetbalden in de eerste helft sowieso goed, al wisten we in de tweede helft te weinig gevaar te stichten. Dit zijn eigenlijk de ploegen waartegen je punten moet pakken. We hadden zeker een punt verdiend. Dan is het jammer dat je aan het eind met lege handen staat.”