Oorwassing voor ’t Fean ’58 tegen FC Groningen

Foto: Jan Anne Vrij

SURHUISTERVEEN – Na een heel erg slechte oefenpot tegen zondag eersteklasser Nieuw Buinen wist FC Groningen zaterdagmiddag wel raad met de kersverse zaterdag tweedeklasser ’t Fean ’58. De 16-0 overwinning voor de eredivisionist was aan de forse kant maar niemand bij de blauwhemden maalde hier echt om. “Het zijn van die wedstrijden waar je naar uitkijkt”, blikte assistent-trainer Minno van det Werff vooruit. “En na zo’n mooi seizoen moet je gewoon genieten van dit soort wedstrijden, hoe het ook afloopt.”

Door Henk Postma

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er vier keer getraind door de hoofdmacht van ’t Fean ’58. Na een korte vakantie geen wanklank bij de gretige selectie van Mark Bosma en Minno van der Werff. Met de wedstrijd tegen de Grunningers in het vooruitzicht was het niet heel lastig om de mannen weer op scherp te krijgen. “Dit soort wedstrijden zijn speciaal”, vervolgt Minno van der Werff. “Ik weet nog goed dat ik jaren geleden, ook tegen FC Groningen, na ruim een uur spelen werd gewisseld. Voor mijn gevoel had ik mijn tegenstander destijds helemaal in de tang en dan wil je er echt niet uit.” Van der Werff vertelt het met een glimlach. “Voor onze selectie is dit een mooie afsluiter met de zomervakantie in het vooruitzicht. Prachtig mooi.”

De laatste keer dat de blauwhemden tegen FC Groningen aantraden was in 2013. Tien jaar daarvoor was de eerste confrontatie en dat beviel de Groningers uitstekend. Alleen al de kwaliteit van de grasmat bleek een reden om de Fries-Groningse grens over te steken. Wederom was het Renze From die samen met de andere vrijwilligers zorgde voor een eredivisiewaardige grasmat. Om over het vele andere werk dat er voor een dergelijke wedstrijd bij komt kijken maar te zwijgen. “Jullie hebben dit geweldig gedaan”, vond Hans Nijland. De algemeen directeur van FC Groningen genoot samen met de andere genodigden zichtbaar in het gezellige onderkomen van buur Surhuisterveen, dat speciaal was ingericht voor de genodigden. Deze samenwerking was misschien nog wel de grootste winst op deze zonnige dag.

Dat de publieke belangstelling ietwat tegenviel mocht de pret niet drukken. “Met zoveel activiteiten in de omgeving mogen we nog niet eens klagen”, blikte Bert Vos terug. De voorzitter van het organisatiecomité vertelde dat ruim 800 bezoekers de kassa’s waren gepasseerd. Dat samen met een groot aantal sponsors zorgde voor een positieve balans, maar bovenal vooral een genoeglijke middag. Of dit ook gold voor Jelmer van der Meer valt te betwijfelen. Maar de plagerijtjes na afloop zorgden wel voor een brede lach bij de doelman van de blauwhemden. Na een kleine twintig minuten spelen zorgde de openingstreffer van Minoum Mahi voor opluchting na het echec bij Nieuw Buinen. Danny Buijs noemde die minimale overwinning ‘waardeloos en FC Groningen onwaardig’. Bij rust stond het 6-0 door drie goals van Mahi, twee van Cassierra en een treffer van Doan.

Wie na de rust dacht dat de thuisclub het wat gemakkelijker zou krijgen kwam bedrogen uit. Danny Buijs had op doelman Sergio Padt na een compleet ander elftal het veld ingestuurd. De ‘tweede keus’ was zo scherp als een mes. Grote man werd Tom van Weert met vijf treffers. De andere treffers kwamen op naam van Michael Drey, Uriel Antuna (2x), Lars Kramer en Gerald Postma.