Oranje Nassau met moeite langs goed ‘t Fean ‘58

GRONINGEN – En weer speelde ‘t Fean ‘58 zaterdag een prima wedstrijd, nu tegen het sterke Oranje Nassau. De ervaring van de ‘stadjers’ gaf de doorslag tegen de in de eerste klasse debuterende jonkies van coach Minno van der Werff en zijn assistent André van der Molen. De thuisclub won met moeite met 3-1.

Door Henk Postma 


Bard Pultrum zijn inzet treft geen doel (foto: Bert Postma)

Onder ideale weersomstandigheden trokken de blauwhemden brutaal ten aanval tegen Oranje Nassau. Een club met een rijke historie en gespeeld op het hoogste niveau en dit seizoen een kandidaat voor de titel. De jeugdige Feansters waren in het geheel niet onder de indruk en speelden vooral in de eerste helft uitstekend. “Hoe is het mogelijk dat jullie onderaan staan met maar één punt”, vroeg onder meer Roel Nicolai zich af. De al in 1966 naar Groningen verhuisde Harekiet was nogal onder de indruk van het frisse en goede spel van de gasten. Vooral Rienk Bouma excelleerde op het middenveld maar eigenlijk gold dit voor het hele elftal. Jens Hamstra was voortdurend een plaag voor de thuisclubdefensie. Tot twee keer toe redde de boomlange doelman Jelle Bouma ternauwernood. De oranjehemden stelden hier (nog) weinig tegenover behoudens enkele kleine mogelijkheden. Dit veranderde richting de theepauze in het voordeel van Oranje Nassau. Een onnodige overtreding, gevolgd door een verkeerd staande ‘muur’ stelde Thomas Careman in staat de toegekende vrije trap onhoudbaar achter de teruggekeerde doelman Hessel Huisman te plaatsen, 1-0. 

Rene Mellema duelleert met een tegenstander (foto: Bert Postma)

“Het lijkt erop dat de bloemen vandaag wederom voor ons zijn, maar niet de punten”, constateerde voorzitter Gerard Veenstra van de gasten. Dit nadat men ook in de bestuurskamer behoorlijk onder de indruk was van het spel van de blauwhemden. Dat de stemming bij het team en de aanhang nog steeds opperbest is is op zich al een prestatie. Het kan bijna niet anders dat dit gegeven zich een keer uitbetaald. Ook in het tweede bedrijf, Kees de Vries was in het veld gekomen voor Bard Pultrum, was de beginfase voor ‘t Fean. Een mooie kopbal van Rienk Bouma zeilde net naast het gasten doel. Nadat de uitstekend leidende scheidsrechter Sarah Anne Brinkkemper weigerde een strafschop te geven aan de thuisclub ging het spel op de wagen. Nadat verdediger Tim Deelen de stand op 2-0 had gebracht en invaller Erwin Tabak de aansluitingstreffer op het scorebord had gedeponeerd, 2-1, leek alles nog mogelijk.

Jens Hamstra raakt geblesseerd en moet zich laten vervangen door de latere doelpuntenmaker Erwin Tabak (foto: Bert Postma)

Routinier Ezra Schrijver gooide echter met nog tien minuten roet in het eten, 3-1. Assistent-trainer  André van der Molen blijft de moed erin houden. “De eerste helft was prima. Maar het wordt steeds duidelijker dat het gemis aan ervaring ons nekt op dit hogere niveau. Elk foutje wordt afgestraft. Het inbrengen van John Notebomer als stormram mislukte jammerlijk want nauwelijks later gooiden zij de wedstrijd in het slot.” Ook Van der Molen blijft positief. “Toch zullen we eens punten moeten pakken en dat komt ook wel.” En dus keerden de Feansters huiswaarts met de spreekwoordelijke bloemen maar helaas zonder punten.