Prima ’t Fean ’58 pakt punt tegen topper Blauw Wit ‘34

Veel publiek en fel meelevende trainers.

SURHUISTERVEEN – Gemengde gevoelens zaterdag na afloop van een enerverende wedstrijd op Sportpark It Ketting. Menigeen had vooraf getekend voor een gelijkspel, maar niet interim-trainer Johan Wijnsma. “Ik denk dat wij vandaag twee punten hebben verloren in een echte wedstrijd tegen een prima tegenstander.” Het gelijke spel (2-2) zorgde bij beide kampen voor een opgelucht gevoel.

Door Henk Postma

Coach Bert Hollander van kampioenskandidaat Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden hekelde na afloop nog weer eens de mentaliteit bij een stadsploeg. “Tegen een tegenstander als ’t Fean sta je voor het beginsignaal eigenlijk al met 1-0 achter.” Hollander doelde met name op de onverzettelijkheid bij de verdedigers van de thuisclub als op de slechte grasmat op het overigens zonovergoten sportpark in Surhuisterveen. Aanvoerder Bob Scheepers had een uiterst lastige middag tegen de uitblinkende René Mellema. De ingezette acties van de voormalige prof van SC Cambuur en FC Utrecht strandden voortdurend op het bijtertje uit Rottevalle. “Daar had Bob anders mee om moeten gaan”, vond Bert Hollander. Bij de blauwhemden klaagde niemand hierover. Een gevaarlijke angel als Scheepers lamleggen scheelt immers nogal wat. Wat dat betreft hadden de Feansters geleerd van de met 6-2 verloren heenwedstrijd in september.

Zoals gememoreerd werd het een wedstrijd die boeide vanaf de eerste minuut. Het was schrikken in de beginfase toen het Feanster gevaar Jens Hamstra na een botsing lang bleef liggen. Tot ieders opluchting kon de man in vorm verder. Een klein half uur later bewees Hamstra waarom hij zo belangrijk is voor de blauwhemden. Routinier Joost Nieuwenhuis speelde Harm Vrij goed aan en deze zag topscorer Jens Hamstra vrijstaan en beheerst scoren, 1-0. Wellicht iets tegen de verhouding in want de gasten waren in het eerste bedrijf de bovenliggende partij. Na de openingstreffer veranderde dit en het resulteerde in een mogelijkheid voor Nieuwenhuis. Zuur maar wel verdiend was de gelijkmaker even later. Een moment van onzekerheid bij doelman Jelmer van der Meer was genoeg voor Arjen Boonstra, 1-1. Vlak voor de rust ontplofte It Ketting bijkans. Jens Hamstra werd onderuit gelopen binnen de beruchte lijnen. Strafschop besliste de prima leidende arbiter Boer uit Hoogeveen. Onberispelijk schoot André van der Molen dit buitenkansje binnen, 2-1. Intussen bleef het genieten voor zowel het thuispubliek als voor de vele supporters uit Leeuwarden.

In de tweede helft bleef het spannend. Vooral nadat Tim van Dijk de 2-2 had aangetekend vanaf eigen helft kon de wedstrijd alle kanten op. Bij de blauwhemden sloop de vermoeidheid binnen maar Blauw Wit ’34 wist hier niet van te profiteren. Toen na ruim een uur spelen topschutter Floris Boonstra van de Leeuwarders een megakans over een leeg doel wist te krijgen begon het geloof op een goed resultaat te groeien bij de thuisclub. Zowel bij de gasten als bij het thuispubliek overheerste de opluchting na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boer. “Want”, wist ook Bert Hollander, “wij hadden hier ook kunnen verliezen.” Stadgenoot Johan Wijnsma had gekeken naar een echte wedstrijd. “Wij hebben uitstekend partij gegeven tegen één van de beste ploegen uit de competitie. Er werden meerdere kansen gecreëerd en dat kan alleen als je zoals vandaag initiatief neemt. Foutjes moet je dan ook incalculeren. Dit moeten we doorzetten.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.