Routine Kollum teveel voor jeugdig ’t Fean ‘58

SURHUISTERVEEN – De topper tussen ’t Fean ’58 en Kollum bracht zaterdag niet wat vooraf werd verwacht of gehoopt. Kollum won met 2-3 en gaat fier aan de leiding in de spannende tweede klasse I. “Zij gingen veel beter met de druk om”, vond een teleurgestelde coach Minno van der Werff van de thuisclub. Daar kwam bij dat de gasten met Joop Pijnacker en Dennis Krohne twee toppers van formaat in huis hebben.

Door Henk Postma

Edwin Notebomer duelleert met een verdediger van Kollum.

Velen leefden toe naar de topper tussen koploper Kollum en naaste achtervolger ’t Fean ’58. Niet alleen bij de spelers zat de druk er flink op, ook bij de aanhang was de spanning merkbaar. “Ik betrapte mijzelf er vanmorgen ook op”, vertelde voorzitter Bauke Schat van Kollum vooraf aan de wedstrijd. Mooi meegenomen was het schitterende weer. Ook de vele toeschouwers zorgden voor een sfeervol gebeuren. Minpuntje was de harde wind en het hobbelige veld. Het laatste feit zorgde ervoor dat Pieter Henstra, een andere routinier, van de gasten al na enkele minuten spelen flink geblesseerd moest uitvallen. De Buitenposter verzwikte zijn enkel en zal enige tijd vanaf de kant moeten toekijken. Bij de thuisclub was John Notebomer terug van weggeweest en was broodnodig vanwege de lengte bij de Kollumers voorin, vooral bij de hoekschoppen die enkele malen gevaarlijk voor het doel werden gebracht. Na een gelijkwaardige beginfase was het na twintig minuten spelen onverwacht raak. Dennis Krohne verstuurde een geweldige crosspass richting Joop Pijnacker die vrijstond bij de zijlijn. Zijn hoge voorzet belandde, gedragen door de wind, pardoes achter de kansloze doelman Hessel Huisman, 0-1. De voorsprong werd met blijdschap ontvangen en zorgde voor meer ontspanning bij ‘het andere Oranje’. Zo ook bij de fans van Kollum maar…..”Winnen is mooi maar kampioen moeten we maar niet worden”, merkte een aanhanger op. De thuisclub had hierna enige tijd moeite zich te hervinden. Een drietal corners werden slecht genomen. De beste kans was nog voor verdediger John Notebomer die een voorzet van Erwin Vos rakelings over kopte. Toch herpakten de blauwhemden zich en startten een zogenoemd ‘Feanster kwartiertje’. Het leverde een aantal mogelijkheden op met zelfs een schot op de buitenkant van de paal. Intussen bleef het oppassen voor de gevaarlijke counters van de gasten die bijna allemaal via uitblinker Dennis Krohne liepen. “Dit soort wedstrijden kan ik echt van genieten”, glunderde Krohne na afloop. Veel publiek en het belang van de wedstrijd. Heerlijk.”

Na de theepauze kwamen Erwin Tabak en Edwin Notebomer in het veld bij de blauwhemden om te trachten de gelijkmaker te forceren. Tabak vanwege zijn snelheid en Notebomer zorgde in de afgelopen wedstrijden voor enkele belangrijke treffers. Het kon Kollum nauwelijks verontrusten. De mannen van oefenmeester Ron de Boer hadden goed het oog op de veelal lange ballen van de gastheren. Nadat een opstootje bij de dugouts net zo snel weer was afgelopen als het begon, liet Joop Pijnacker zien hoe belangrijk hij is voor de koploper. Een messcherpe corner werd schitterend binnengekopt door de topschutter, 0-2. Toen Randy van Malsen een kwartier later de 0-3 binnenschoot leek de wedstrijd wel gespeeld. Het staat de Feansters te prijzen dat men zich niet neerlegde bij de overigens geflatteerde voorsprong voor de gasten. Na goed doorzetten van Bard Pultrum liet Edwin Notebomer zien waarom hij was ingebracht door coach Minno van der Werff. Pultrum’s pass belandde voor de voeten van de jongeling en doelman Andries Dijkstra was kansloos, 1-3. En wat als de kansen voor Jens Hamstra en Erwin Tabak hierna langs de goede kant van de paal waren terechtgekomen. Toch verscheen de aansluitingstreffer nog op het scorebord. De toegekende strafschop werd benut door de beste man bij de Feansters Frank ten Hoeve en zorgde voor de 2-3 eindstand. 

Joop Pijnacker en Dennis Krohne maakten het verschil en mede hierdoor was de zege uiteindelijk wel verdiend. Minno van der Werrf was na afloop logischerwijs behoorlijk teleutgesteld. “Van onze kant de slechtste wedstrijd van het seizoen en dat konden wij vandaag niet gebruiken. Zij scoorden telkens op het juiste moment.” Ook Van der Werff kaartte de spanning vooraf aan. “Zij konden daar beter mee omgaan dan wij. Wij zakken nu wat weg.” Ondanks de nederlaag bleef het nog lang gezellig op It Ketting.