SC Twijzel en ’t Fean ’58 verdelen de buit

KOOTSTERTILLE – Promovendus SC Twijzel en ’t Fean ’58 speelden zaterdag voor het eerst in competitieverband tegen elkaar. Renovatie van het eigen hoofdveld was er de oorzaak van dat SC Twijzel had verkozen om zijn debuutwedstrijd in de derde klasse te spelen in Kootstertille. Het werd een 2-2 gelijkspel waar beide partijen wel mee konden leven.

Op het zonovergoten sportpark De Tille traden de beide gemeentelijke clubs wat later dan gewoonlijk tegen elkaar aan. Vooraf speelden de Tilsters hun competitiewedstrijd tegen Ouwe Syl. Als vooraf bestempeld kampioenskandidaat werd het een teleurstellende nederlaag. Wat betreft de accommodatie zou promoveren wel passen bij de gastvrije club: minimaal tweede klas waardig.

Waar het echter om ging deze middag was de nieuwsgierige wedstrijd tussen gastheer SC Twijzel en ’t Fean ’58. Eerder al ontmoetten beide clubs elkaar al op het Lauwersmeertoernooi in Kollum. Daar wonnen de Feansters op het door hun gewonnen toernooi. Ook in het bekertoernooi plaatsten beide clubs zich voor de knock-outfase. Dat het in competitieverband een ander verhaal is, is niets nieuws overigens en dat bleek ook zaterdag. In de eerste helft domineerden de Feansters de wedstrijd en dit resulteerde al na vier minuten in de openingstreffer. Jens Hamstra kopte een vrije trap van Wietze Vrij keurig binnen: 0-1. Niets leek een ruime zege in de weg te staan maar met vooral aanvoerder Menno Blom in de ploeg heeft SC Twijzel een geweldig wapen in huis. Hij was het dan ook die binnen het kwartier de wegglijdende doelman Jelmer van der Meer met een kopbal verschalkte: 1-1. De vreugde was echter van korte duur. Jens Hamstra werd binnen de ‘zestien’ onderuitgehaald en terecht wees arbiter van dienst Robin Brinkman naar de stip. André van der Molen schoot onberispelijk binnen en zette de 1-2 op het scorebord. Hierna kwam de ‘thuisclub’ steeds meer uit de loopgraven en was enkele malen gevaarlijk. Jelmer van der Meer pareerde een fraaie vrije trap van Menno Blom en was, gelukkig voor de gasten, tweemaal attent bij weifelend verdedigen. Tot de theepauze werd het steeds meer een gelijkopgaande wedstrijd.

In het tweede bedrijf zakten de blauwhemden steeds verder weg en dat is niet handig tegen een hardwerkende ploeg als SC Twijzel. Na ruim een uur spelen weigerde de Feanster defensie in te grijpen en frommelde Wiebe Aardema de bal langs de kansloze Van der Meer: 2-2. Gezien de tomeloze inzet van de gastheren op dat moment verdiend. In de slotfase mazzelden de gasten toen invaller Kees Jongsma alleen voor Jelmer van der Meer een centimeter naast schoot.

Oefenmeester Mark Bosma wilde niet naar excuses zoeken maar wees na afloop op het niet fit zijn van enkele spelers. “Dat wreekte zich in de tweede helft. Bovendien mis je de dynamiek van een speler als Erwin Tabak.” Bosma prees de inzet van de promovendus. “Zij staken er veel energie in en alleen daarom al kan ik wel leven met deze uitslag. Volgende week tegen Trynwâlden maar winnen dan.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.