Selectie ’t Fean ’58 zet verjonging door

SURHUISTERVEEN – Met ingang van het komende seizoen is de 18-jarige Rienk Bouma toegevoegd aan de A-selectie van ’t Fean ’58. De eerstejaarsstudent Commerciële Economie aan NHL Stenden Hogeschool is al de vierde jeugdige aanwinst van de Feanster zaterdag tweedeklasser. Eerder sloten Mayk Jesse Numan (17), Bard Pultrum (18) en de 20-jarige Hessel Huisman zich al aan bij de selectie van de nieuwe trainer Jan Mulder.

Tekst: Jakob Hielema, foto’s: Mark Vos

De in Houtigehage woonachtige Rienk Bouma komt over van de A-junioren van Drachtster Boys, dat uitkomt in de derde divisie. Tot de D-junioren speelde hij bij TFS in Drachtstercompagnie. “Toen zat ik ook op de voetbalschool van Cambuur. Op een gegeven moment kon ik daar niet verder. De trainer adviseerde me toen om bij Drachtster Boys te gaan voetballen.” Daar heeft hij alle standaardelftallen doorgelopen bij de jeugd.

Vanwege zijn leeftijd moet hij nu over naar de senioren. De keuze viel daarbij op ’t Fean ’58. Hij volgt daarmee zijn teamgenoot Mayk Jesse Numan. “De tweede klasse is een heel mooi niveau. Om bij Drachtster Boys het eerste elftal te halen zou een lastig verhaal worden. Met ’t Fean ’58 heb ik een aantal goede gesprekken gehad. In mijn ogen een mooie, goed georganiseerde club. Ik ken er veel mensen. En het is een jonge selectie, die alleen maar kan groeien.”

Rienk Bouma is een technisch vaardige middenvelder. “Een aanvallende middenvelder met veel loopvermogen”, verduidelijkt hij. Het liefst speelt hij op nummer 10. “En ik kan ook mijn doelpuntje meepikken. Al is de handelingssnelheid niet mijn sterkste punt, daar moet ik aan werken.”

’t Fean ’58 kent het komende seizoen wel een heel jonge selectie. “Daar zijn we uitermate tevreden mee”, zegt Jan Lammers, die de portefeuille Technische Zaken beheert. “De nieuwe spelers zijn allemaal jongens uit de buurt, die een goede opleiding hebben genoten en bij de jeugd op hoog niveau hebben gevoetbald. Een selectie, waar we jaren mee vooruit kunnen.”

Verjonging is echter ook nodig nu de routiniers André van der Molen, de broers Wietze en Harm Vrij (samen meer dan 800 wedstrijden in het eerste elftal) hebben aangegeven een stapje terug te willen doen. “Met de nieuwe aanwinsten hebben we de selectie weer op peil. Dat is ook nodig om je op dit niveau te handhaven”, aldus Jan Lammers.