Sterke competitiestart ’t Fean ’58 tegen Zwaagwesteinde

SURHUISTERVEEN – Het was lang geleden dat ’t Fean ’58 de eerste competitiewedstrijd won. Zaterdag was het echter raak. Promovendus Zwaagwesteinde kreeg met 7-2 klop van de Feansters in een aantrekkelijke en voor rust gelijk opgaande wedstrijd.

Drie maanden geleden kwamen beide teams nog uit in de nacompetitie, Zwaagwesteinde voor promotie, ’t Fean ’58 voor klassenbehoud. Beiden slaagden, waardoor de ploeg uit De Westereen debuteerde in de tweede klasse.
In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, waarbij het spel op en neer ging. “Al vond ik wel dat we vanaf het begin de bovenliggende partij waren”, zei Yko de Boer, de trainer ’t Fean ‘58. De beste mogelijkheden waren dan ook voor de thuisclub, die al in de vierde minuut op voorsprong kwam. Een meesterlijke boogbal van André van der Molen zette de rappe Erwin Tabak alleen voor de jonge doelman Anko Uitterdijk. De lob van Tabak was even zo fraai (1-0).
Lang kon ’t Fean ’58 niet genieten van de voorsprong. In de 11e minuut al kwamen de gasten, waarbij het meeste gevaar uit standaardsituaties en schoten uit de tweede lijn moest komen, weer langszij. Op een vrije trap van René Vellinga had doelman Theo van der Meer geen antwoord (1-1). In de 25e minuut scoorden de Feansters opnieuw. Een hard schot van Willem van Kammen werd nog wel door Uitterdijk uit zijn doel geranseld, maar de bal kwam voor de voeten van Joost Nieuwenhuis. Uit zijn voorzet kon Erwin Tabak zijn tweede treffer binnentikken (2-1).

Ook nu bleef het antwoord van de bezoekers niet lang uit. Eerst werd een hard schot van Auke Westra knap gestopt door Theo van der Meer, in de 29e minuut tekende René Vellinga vanaf dertig meter de gelijkmaker aan (2-2). Toch kwam ’t Fean ’58 nog voor rust op 3-2. De hardwerkende Jens Hamstra zag zijn inzet beloond door een hoekschop van Wietze Vrij binnen te koppen. “Dat doelpunt was eigenlijk het breekpunt in de wedstrijd”, vond Sjoerd van Klaarbergen, de trainer van Zwaagwesteinde. “We komen twee keer terug van een achterstand, dan is het jammer dat we die stand niet tot de rust kunnen vasthouden.”

Al vrij snel na de rust kwamen de Feansters op 4-2. Joost Nieuwenhuis zette goed door en gaf voor op Erwin Tabak. Zijn schot miste het doel, maar niet Jens Hamstra, die op de goede plaats stond en de bal binnenschoot. Sjoerd van Klaarbergen: “Wij begonnen niet goed aan de tweede helft en als dan zo gauw een doelpunt valt weet je dat het moeilijk wordt.” Toch was zijn team dicht bij de aansluiting, maar de sterk spelende Wytze Pilat schoot een corner op de paal. De laatste twintig minuten werden het feestje van Wietze Vrij en Jens Hamstra, uitgekozen tot man van de wedstrijd. Eerst schoot Wietze Vrij, die z’n 250e wedstrijd speelde in de hoofdmacht van ’t Fean ’58, binnen twee minuten twee keer fraai raak uit een vrije trap, terwijl het slotakkoord voor Hamstra was. Invaller Erwin Vos ging alleen af op doelman Uitterdijk, was niet zelfzuchtig en liet Hamstra zijn derde van de middag scoren (7-2). Yko de Boer kon tevreden zijn. “We hebben voor de beker twee wedstrijden gespeeld met belabberd voetbal. In de rust heb ik tegen de jongens gezegd ‘als we hier gelijkspelen hebben we twee puntenn weggegooid’. En vandaag zag ik een gretige voorhoede en daar ben ik zeer content mee”, aldus De Boer.

Foto’s gemaakt door Jan Anne Vrij. Kijk voor meer foto’s op www.jan-anne.nl.

er zijn geen afbeeldingen gevonden