‘t Fean ’58 – Be Quick Dokkum: wie pakt zaterdag de koppositie?

SURHUISTERVEEN – Zaterdag 19 februari (aanvang 14.30 uur)  kan voor ’t Fean ’58 een belangrijke dag worden. Dan kan de koppositie worden gepakt in de Tweede Klasse I. Op het programma staat de thuiswedstrijd tegen Be Quick Dokkum. De Dokkumers leiden de dans met twintig punten uit negen wedstrijden, de Feansters hebben slechts één puntje minder verzameld.

Door Jacob Hielema  ​​

Het is niet alleen een wedstrijd om de punten, de ontmoeting is ook een weerzien tussen de trainers Mark Bosma en Minno van der Werff. De huidige trainer van Be Quick Dokkum was drie seizoenen (2017/2018 t/m 2019/2020) hoofdtrainer van ’t Fean ’58 met clubman Minno van der Werff als zijn assistent. Onder dit duo fleurde de club helemaal op. Samen brachten zij het vlaggenschip weer terug in de tweede klasse, waarin het gedurende een periode van maar liefst 19 jaar acteerde. Een bijzonder succesvol herintreden. 

Minno van der Werff (foto: Jan Anne Vrij)

Na het vertrek van Mark Bosma naar Be Quick Dokkum nam Minno van der Werff het stokje over. Na de succesvolle periode van Mark Bosma toch wel een gewaagde stap voor de huidige oefenmeester van de blauwhemden, die trouwens al de nodige ervaring had opgedaan als hoofdtrainer, ook in de tweede klasse. Maar dat pakte goed uit: onder zijn leiding – geassisteerd door de als actief voetballer gestopte André van der Molen – is het eerste elftal van ’t Fean ’58 uitgegroeid tot een team, dat zich met elke tegenstander in de tweede klasse kan meten. 

Mark Bosma ziet zijn overgang naar Be Quick Dokkum als een goede vervolgstap. “Een super goed geleide club met fijne mensen aan het roer, ik voel me hier echt op mijn gemak”, laat hij weten. “Maar ik kan beide verenigingen niet echt met elkaar vergelijken. Bij ’t Fean’58 heb ik het gehele verenigingsleven door  mogen maken. Toen was er nog geen corona. In Dokkum heb ik eigenlijk alleen maar getraind met een dichte kantine. De derde helft heb ik amper mee kunnen maken. Het sociale vind ik ook heel erg leuk en belangrijk. Daardoor kan ik beide verenigingen niet echt vergelijken.”

Coronagolf

Door de coronaperikelen heeft de competitie een tijdlang stilgestaan, al heeft ’t Fean ’58 wel diverse oefenwedstrijden gespeeld. Nuttige ontmoetingen tegen sterke tegenstanders, waarin een goede indruk werd achter gelaten. In tegenstelling tot Be Quick Dokkum, dat werd getroffen door een ware coronagolf. Mark Bosma: “Wij hebben om die reden in die tijd 2 wedstrijden van twee keer 35 minuten gespeeld en dat is al weer 2 ½ week geleden. Een allesbehalve goede voorbereiding.”  

Minno van der Werff kijkt uit na de herstart van de competitie. “Al is het in deze tijd van corona afwachten hoe het zal gaan”, zegt de trainer van ’t Fean ’58, die net als zijn assistent André van der Molen ook voor het seizoen 2022/2023 heeft bijgetekend. “Wel zie ik er naar uit. En dan meteen de topper tegen Be Quick Dokkum. Wat ik daarvan verwacht? Die wedstrijd staat er wel druk op. Zeker, maar ik denk dat die druk meer bij hen ligt. Zij willen graag omhoog. Wij willen ook wel, maar het is geen moeten, beslist niet. Wij proberen zolang mogelijk mee te doen. Aan het eind van het seizoen zien we wel waar we eindigen.” 

Mark Bosma verwacht een boeiende wedstrijd. “Maar je hebt geen uitgangspositie die gelijkwaardig is door de voorbereiding op het tweede gedeelte van het seizoen. Wij moeten na een lange periode van niet voetballen vrijwel onvoorbereid meteen weer aan de bak.”

Kampioenskandidaten

Be Quick Dokkum is weliswaar koploper, maar Bosma ziet zijn ploeg niet als uitgesproken favoriet voor de kampioenstitel. “Dat waren we het vorige jaar wel. Toen had ik mijn handtekening er wel onder durven zetten. We hadden echt een heel goede ploeg met ervaren voetballers. Maar van die ploeg is de helft over omdat ze andere verplichtingen hadden, gestopt zijn of zware blessures hadden. We hebben vijf nieuwe spelers in moeten passen, jonge jongens. Daardoor beschikken we over een erg jonge selectie.” Volgens hem zijn er wel zes ploegen die kampioen kunnen worden. “Leuk dat ’t Fean ’58, mijn vorige ploeg, daar ook bij is.”

Mark Bosma

De tweede plaats van ’t Fean ’58 schept verwachtingen. Maar in het achterhoofd stiekem denken aan een kampioenschap? Minno van der Werff is daar stellig over: “Dat is beslist niet aan de orde. Je moet niet vergeten dat er nog maar negen wedstrijden gespeeld zijn. Er kan nog zoveel gebeuren.” Een kampioenstitel zul je hem dus niet horen noemen. “Maar wij gaan wel ons stinkende best doen”, zegt Van der Werff zoals altijd strijdvaardig.

Toch hebben zijn jongens – waarschijnlijk met de laagste gemiddelde leeftijd in deze klasse – laten zien goed mee te kunnen. “Maar het spel is ook nog wel wisselvallig”, zegt de gedreven trainer. “In de oefenwedstrijd afgelopen zaterdag tegen Blauw Wit ’34 speelden we in de eerste helft heel goed, maar zakten we in de tweede helft ook weer in.”  

Collectief

De hoge klassering verrast hem toch niet helemaal. “We hebben het vorige seizoen en ook nu weer laten zien dat we goed meekunnen. We vormen een hecht team. Het collectief, dat is onze kracht. Als je ziet waar wij nu staan, dan is dat echt een teamprestatie. En daar geniet ik van, elke keer weer. Er zijn ploegen die misschien spelers met meer kwaliteit hebben, maar het kan zo maar zijn dat het beste team voor de titel gaat.”

In de ogen van Minno van der Werff is Be Quick Dokkum toch een van de voornaamste kandidaten voor de kampioenstitel. “Het is een degelijke ploeg en hebben in Rudmer Loonstra – met negen doelpunten topscorer in de klasse (red) – een echte goaltjesdief. Maar we hebben altijd goed tegen hun kunnen voetballen. Toch zijn zij voor mij de favoriet. Maar we zullen het zaterdag zien. In ieder geval gaan wij er voor. Zoals elke keer ‘dogge wy ek noûs stjonkende bêst’.”