’t Fean ‘58 bereikt knock-out fase beker

SURHUISTERVEEN – Tegen op papier de gemakkelijkste tegenstander in de poule won ’t Fean ’58 zaterdag met 3-0 van kersverse tweedeklasser Helpman. Achteraf had een gelijkspel ook volstaan omdat GRC met dezelfde cijfers werd geklopt door Oranje Nassau.

Uitblinker René Mellema verschalkt verdediger Korné Dijkhuizen van de gasten.

Op voorhand hadden de kenners ’t Fean ’58 weinig kansen toegedicht om de knock-out fase in het bekertoernooi te bereiken. En na de 6-0 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Oranje Nassau leek deze voorspelling uit te zullen komen. Totdat een week later GRC razend knap met 3-2 werd verslagen. Plots lag de weg naar door bekeren helemaal open mits er niet zou worden verloren van Helpman.

En waarom zou dit niet kunnen meenden de optimisten. Helpman immers beleefde het vorige seizoen een prestatie vergelijkbaar met die van de Feanster opponent. Na een jaar eerder te zijn gedegradeerd keerde de club van de Esserberg snel terug naar de tweede klasse, het niveau dat de 800 leden tellende club ambieert. De blauwhemden maakten dit scenario ook mee maar deden een jaar langer over terugkeer naar de tweede klasse. Bestuurslid John Top legde de ambitie van de Groningers uit. “Voetballen op tweede klasse niveau is zo ongeveer het hoogste wat een pure amateurclub kan bereiken. Wij betalen niet en dan is dit waar wij het mee zullen moeten doen.” Het is het tweede vergelijk met de Friese zaterdagclub. Ook bij de blauwhemden wordt er niet betaald. “Wij vinden dit overigens prima hoor”, vervolgt Top. “Gezelligheid vinden wij ook belangrijk.”

De thuisclub was in het eerste half uur op zijn hoede omdat de blauwhemden in de midweekse oefenwedstrijd tegen LAC Frisia fors voor de broek kregen. “Ik vond ons heel kwetsbaar in deze wedstrijd en daarom wilde ik in de beginfase niet teveel risico lopen”, verklaarde oefenmeester Mark Bosma na afloop. Het moet gezegd dat enkele spelers in Leeuwarden op het appel ontbraken, maar Bosma wilde dit niet als excuus gebruiken. Na de aftastende beginfase toog de opnieuw sterk spelende René Mellema mee naar voren en bereikte razend knap Frank ten Hoeve. Deze zag André van der Molen vrij staan die knap de openingstreffer op zijn naam schreef, 1-0. Tot de theepauze kon het alle kanten op en was het opletten voor de counter van de Groningers die overigens duidelijk niet tevreden waren met het spel van hun club. “Alsof ons middenveld met de hond aan de wandel is”, foeterde clubman John Top onder het genot van een kop koffie in de bestuurskamer.

Nauwelijks begonnen aan de tweede helft stond het al 2-0. Wie anders dan René Mellema bereikte Raoul Dijkstra die beheerst scoorde. Het betekende het begin van een uitstekende fase voor de blauwhemden. Frank ten Hoeve was dichtbij een derde treffer maar teisterde de binnenkant van de paal. Een mogelijkheid voor de gasten werd voortreffelijk verijdeld door doelman Jelmer van der Meer. Het mooiste bewaarde de thuisclub voor het laatst. Invaller Jens Hamstra, net terug van vakantie, begreep de bedoeling van André van der Molen perfect. De aanval was prachtig, de treffer van Van der Molen schitterend, 3-0. Even later floot de prima leidende scheidsrechter Mark van der Singel voor de laatste keer. Samen met het met 3-0 van GRC winnende Oranje Nassau gaan de blauwhemden heel knap naar de knock-out fase. Ook vorig jaar lukte dit de mannen van Mark Bosma en Minno van der Werff.
“Wij stonden vandaag prima en sloegen op het juiste moment toe”, vertelde Bosma na afloop. “Ik ben hier erg blij mee, hier kunnen we verder mee. “Iedereen hield zich prima aan zijn taak en zwakke plekken waren er eigenlijk niet. Als we compleet zijn hebben wij een heel aardige ploeg. Vanaf de eerste competitie wedstrijd, te beginnen thuis tegen VVI, zullen we een goede organisatie neer moeten zetten anders wordt je afgeslacht.” Surhuisterveen kijkt optimistisch vooruit naar volgende week.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.