‘t Fean ‘58 de gelukkigste in derby tegen Kollum

SURHUISTERVEEN – In de met veel spanning tegemoet geziene topper ’t Fean ’58 – Kollum mocht de thuisclub na afloop de handen dichtknijpen met de 2-1 eindstand op het scorebord. “Een gelijkspel gaf de verhouding beter weer”, vond Kollum-trainer Henk de Boer, die een aantal jaren geleden ’t Fean ’58 onder zijn hoede had.

Door Jacob Hielema

Het werd een onderhoudende partij, waarin van alles te beleven viel. Met name in de eerste helft. De gasten begonnen overdonderend, de thuisclub kwam het eerste kwartier nauwelijks over de middellijn. Wat de bedoelingen waren lieten de mannen van het trainersduo Henk de Boer/Atze van der Wijk meteen zien. Al in de eerste minuut lag de bal achter doelman Jelmer van der Meer in het net. Buitenspel van Marinus Hoekstra constateerde de leiding. Drie minuten later een goede kopkans van dezelfde speler, maar nu in het zijnet. Alex van der Veen zag daarna een poging via de vingertoppen van Van der Meer net naast gaan. De gastheren waren gewaarschuwd.

Toch kwam de thuisclub op voorsprong. André van der Molen mikte vanaf 20 meter de bal in de uiterste hoek (1-0). Een goal, die volledig uit de lucht kwam vallen. Henk de Boer: “’t Fean ’58 had tot dan toe nog niets laten zien.” Een minuut later leek Kollum weer op gelijke hoogte te komen toen Jelmer van der Meer Benjamin Zondervan in het strafschopgebied onderuit haalde. Joop Pijnacker zag zijn goed ingeschoten strafschop even knap gestopt door de Feanster goalie.

Het spel ging op en neer. Toen na een dik half uur Alex van der Veen na een charge op Willem van Kammen met rood van het veld moest leken de kansen te keren. Niets was echter minder waar, de Kollumers bleven het beste van het spel houden. “In de rust hebben we erop gewezen vooruit te blijven voetballen. Want ook met 10 man bleven we sterk spelen. Ik vond zelfs dat we ook de tweede helft de bovenliggende partij waren”, vond Henk de Boer.

André van der Molen moest zich in de rust laten vervangen wegens een liesblessure, waardoor het voetballend minder werd aan Fean-zijde. Vlak na rust kwam Kollum op gelijke hoogte. Opnieuw een strafschop. Bij een corner werd Arne Jan de Boer onderuit getrokken. Marinus Hoekstra wist dit buitenkansje wel te verzilveren (1-1). Hoekstra leek de bezoekers zelfs op voorsprong te brengen, maar Jelmer van der Meer redde met de voet.
De winnende treffer viel echter aan de andere kant. In de 86e minuut werd een perfect genomen vrije trap van Wietze Vrij even fraai ingekopt door de pas 18-jarige Wybo van der Werff, die ondanks de kostbare treffer kritisch was over zijn eigen spel. “Door de blessure van Erwin Vos speelde ik niet op mijn eigen positie. En over mijn spel was ik niet echt tevreden. Maar het had natuurlijk wel een heel mooi einde met die goal”, glunderde de benjamin van het team. Ook hij vond dat een gelijkspel terecht was geweest. “Kollum speelde goed, voorin waren zij vooral fysiek sterk. Wij haalden geen enkele voordeel uit de man meer situatie. Maar dat is vaak zo, het wordt dan moeilijker voetballen”, aldus Wybo van der Werff, die zijn eerste doelpunt voor de Feansters liet aantekenen in een officiële wedstrijd. Een heel belangrijke treffer.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.