‘t Fean ‘58 degradeert na gelijkspel tegen Drachtster Boys

SURHUISTERVEEN – Gelatenheid troef na afloop van de teleurstellende derby tegen Drachtster Boys. Door de overigens nipte overwinning van concurrent Leeuwarder Zwaluwen tegen FVC en het gelijkspel van Gorecht tegen kampioenskandidaat Blauw Wit ‘34 viel het doek voor de dappere debutant. Het 0-0 gelijke spel was te weinig met nog één competitieronde te gaan. Het werd tevens de laatste competitiewedstrijd ooit voor de blauwhemden. 

Door Henk Postma

Aan de steun van de fans lag het zeker niet. Mooie sfeeractie.


Vreemd was de gelatenheid niet als je kijkt naar de situatie halverwege de competitie. Stijf onderaan. Wat dat betreft pakte de jonge formatie van Minno van der Werff en André van der Molen de draad later prima op. Vlak voor en direct na de winterstop werd er zomaar drie keer achter elkaar gewonnen. Hoogtepunt was de uitoverwinning bij streekgenoot Drachtster Boys, de tegenstander van vandaag. Zelfs de aftrek van drie punten na het terugtrekken van vv Groningen raakte de blauwhemden nauwelijks. “We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd”, was het credo van Minno van der Werff. Toen het eerste punt werd binnengehaald tegen koploper Pelikaan S, leek het ineens alsof er meer mogelijk was. Dit ondanks de hopeloos lijkende stand op de ranglijst. Aan de inzet en de drive van het vlaggenschip lag het dan ook zeker niet. Minno van der Werff roemde vaak de sfeer en vooral de trainingsopkomst. “Super”, leek het stopwoord van de succesvolle trainer. Maar het zei alles over het reilen en zeilen binnen de selectie. Zelfs de verslaggevers voelden zich erg betrokken bij hoe overwinningen werden gevierd en nederlagen werden verwerkt. “Wij moeten het met z’n allen doen.” 

De uitstekend spelende Erwin Vos laat een tegenstander de hakken zien.

Het vervolg is bekend. Zo nu en dan een nederlaag of een gelijkspel en steeds meer overwinningen. Het schip leek te stranden tegen  mede-degradatiekandidaat  Hoogezand, waartegen nipt werd verloren. En nog werd de strijd niet opgegeven. FVC en Leeuwarder Zwaluwen waren niet opgewassen tegen de Feanster dadendrang. ‘Zou het dan toch nog?’ En dus moest het gebeuren tegen Drachtster Boys, ook nog lang niet veilig. 

Het liep uit op een teleurstelling. Slecht voetbal, nauwelijks kansen en dus een bloedeloze 0-0 eindstand. De meeste spanning kon worden gehaald uit de tussenstanden bij de concurrenten. Leeuwarder Zwaluwen en Gorecht geraakten allebei op achterstand. Het kon nog steeds met als maximaal haalbare de nacompetitie. Mits er zelf werd gewonnen. Het mocht niet zo zijn. Zwaluwen won alsnog en Gorecht speelde knap gelijk tegen topper Blauw Wit ‘34. Zo zijn de rechtstreekse degradanten, FVC en ‘t Fean ‘58, bekend. Bovenin is de spanning te snijden. Zelden vertoond, vijf kandidaten voor de titel, met volgende week de apotheose. Dit geldt ook voor de nacompetitie plekken. 

Ook op de bank was de spanning zichtbaar.

Geen afscheid in mineur voor de ‘blauw-wit-roden’. “Het was een prachtig seizoen”, zo verwoordde Minno van der Werff de gedachtengang  bij de Feanster club. “De promotie vorig jaar was verrassend en misschien net iets te vroeg. Leerzaam, dat zeker. Ik heb de jongens bedankt, zij moesten het tenslotte in hoofdzaak doen.”

Het is aan Ronnie Pander en Lieuwe van der Wijk om volgend seizoen FC Surhústerfean wellicht terug te brengen op eerste klasse niveau. De komst van Michel Weisser, de topschutter van ONT, lijkt een garantie voor doelpunten. En ook Jens Hamstra knoopt er in ieder geval nog een jaar aan vast. Daar tegenover staat het vertrek van de 16-jarige Iwan Henstra. Een aderlating.