’t Fean ’58 doet prima zaken in Kollum

KOLLUM – Mede dankzij een prima eerste helft behaalde koploper ’t Fean ’58 zaterdag een fraaie 0-2 zege op concurrent Kollum. Halverwege de eerste helft opende Erwin Vos voor de blauwhemden de score en even later kopte good-old Willem van Kammen een hoekschop feilloos binnen.

“Deze is heerlijk hoor”, was de reactie van trainer Mark Bosma direct na afloop van een wedstrijd die eigenlijk alleen voor de rust aantrekkelijk was voor de talrijke toeschouwers. Met dank aan de met een geweldige inzet spelend ’t Fean ’58. Bovendien had de technische staf van de Feansters een taktisch plan bedacht wat prima uitpakte. Steeds werd de vrije man gezocht en daar hadden de Kollumers geen adequaat antwoord op. “Je hebt toch nog de thuiswedstrijd in het achterhoofd en toen werden we in het eerste half uur van het kastje naar de muur gestuurd. Kollum had tevens een prima serie achter de rug”, wist natuurlijk ook Mark Bosma. ‘Het andere Oranje’ is in de derde klasse de meest scorende ploeg en de blauwhemden heeft de minst gepasseerde verdediging. Bovendien was doelman Jelmer van der Meer al vijf wedstrijden achter elkaar niet gepasseerd.

Al na vijf minuten spelen hadden de gasten moeten scoren toen Jens Hamstra na een prachtige Feanster aanval door Joost Nieuwenhuis vrij voor doelman Andries Dijkstra werd gezet. De bal verdween net naast het doel. Vijf minuten later was de situatie andersom en miste Nieuwenhuis een reuzenkans op aangeven van Hamstra. Halverwege deed Erwin Vos wat al een poosje in de lucht hing. Vos kapte zichzelf knap vrij en liet doelman Dijkstra met een harde schuiver kansloos, 0-1. De thuisclub maakte hierna een licht aangeslagen indruk en bleven de Feansters de bovenliggende partij. Na ruim een half uur spelen verdubbelde aanvoerder Willem van Kammen de stand door een hoekschop van Wietze Vrij prima achter de kansloze Dijkstra te koppen, 0-2. Tot de rust probeerden de gasten onder aanvoering van de uitstekend spelende André van der Molen door te drukken maar Kollum bleef met kunst en vliegwerk nog enigszins in de wedstrijd. In de slotseconde kopte Randy van Malden nog tegen de onderkant van de lat.

Dit feit had een aanzet kunnen zijn voor vuurwerk in de tweede helft. En als Marinus Hoekstra na een klein uur spelen een wegens hands gegeven strafschop niet naast had geschoten had het er heel anders uit kunnen zien. Natuurlijk had dit geen recht gedaan aan wat de gasten in de eerste helft lieten zien. Maar dit telt niet in een wedstrijd met zoveel belangen. De tweede helft kabbelde voort met een controlerend ’t Fean ’58 dat doelman Van der Meer nog een keer prima zag redden op een inzet van Marinus Hoekstra. In de slotfase zette de thuisclub nog een keer aan maar echt overtuigend was het niet. Invaller Anne Jasper Rispens deed ook nog van zich spreken door André van der Molen in de slotminuten prima aan te spelen. De doelman redde voortreffelijk. Wat volgde was grote vreugde in het Feanster kamp toen de goed fluitende scheidsrechter Wynne floot voor het einde van de wedstrijd. “Dat ze het gingen proberen in de tweede helft was wel te verwachten”, concludeerde Mark Bosma. “Maar buiten de strafschop kregen ze niet echt veel kansen. Ik had nooit het gevoel dat we de wedstrijd uit handen gingen geven. Wij creëerden veel kansen en hebben vandaag een mooie slag gemaakt.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.