’t Fean ’58 gelijk na spectaculaire wedstrijd in Marum


MARUM – Prachtige weersomstandigheden en twee prima voetballende elftallen zorgden zaterdag voor een geweldig spektakelstuk in Marum. De vele toeschouwers genoten met volle teugen van twee kanshebbers in de strijd om het kampioenschap. Nadat de blauwhemden kort na de rust op voorsprong kwamen via Edwin Notebomer leek de volle buit mee te gaan naar Surhuisterveen. De thuisclub weigerde echter te capituleren en Daniël Laturiuw zorgde ervoor dat de punten eerlijk werden gedeeld.

Door Henk Postma

Thuisclub Marum begon de wedstrijd met gemengde gevoelens. De laatste drie competitiewedstrijden eindigden allemaal in een gelijkspel en ook de resultaten van een aantal oefenwedstrijden boden weinig houvast. Dit in tegenstelling tot de gasten uit Surhuisterveen. Sterke tegenstanders als Zuidhorn en Wolvega werden uit aan de zegekar gebonden, en in de afgelopen weken werd er prima geoefend tegen sterke tegenstanders. Na drie maanden gedwongen geen competiewedstrijden te hebben gespeeld was dit aan de blauwhemden nauwelijks af te zien. Scherp als een mes werd de thuisclub vanaf het begin van de wedstrijd in de verdediging gedrukt. Het resulteerde in een nauwelijks te missen kans voor aanvoerder Jens Hamstra die de knappe maar harde voorzet van Erwin niet wist te verzilveren. Even later claimden de Feansters een strafschop na vermeend hands. De jonge, uitstekend leidende scheidsrechter MarouanAchammachi uit Damwoude wuifde alle protesten weg. Het deerde de mannen van coach Minno van der Werff nauwelijks. Energiek golfde aanval na aanval richting het doel van Johan Bouma. Over dat energieke en frisse spel van zijn team wilde Van der Werff na afloop nog wel iets kwijt. “Onze conditietrainer en verzorger Geert Hommes heeft hierin een groot aandeel. Zijn rol en enthousiasme is een geweldige stimulans voor ons.” Hommes is al jaren betrokken bij de begeleiding van het eerste elftal. Na een kwartier kroop de thuisclub steeds meer uit zijn schulp. Het resulteerde in een knappe poging van spits Ewart Ottema vanaf de zijkant. Aan de andere kant miste de prima spelende Bard Pultrum op een haar na het doel. Coach Wim Bakering, volgend jaar de hoofdtrainer van Harkemase Boys, probeerde zijn mannen aan te vuren en vlak voor rust leek dit gunstig uit te pakken. Een kopbal van een Marumspeler werd net voor de doellijn gepareerd door de Feanster defensie. Zonder doelpunten werd de rust gehaald maar het publiek genoot met volle teugen.Minder verging het vlak voor het rustsignaal Tom van Kammen van de thuisclub. Met een ogenschijnlijk zware blessure moest de ongelukkige speler van het veld worden gedragen. 

Nieuwsgierig werd er door de grote schare fans uitgekeken naar de tweede helft van deze prachtige confrontatie tussen de beide grensclubs. Men kreeg waar voor zijn geld, met name het Friese deel van de aanwezigen. Edwin Notebomerdeponeerde na een paar minuten spelen een voorzet fraai achter de kansloze Johan Bouma, 0-1. Marum schrok en was even de kluts kwijt. Na te zijn bekomen van de grootste schrik ging de wedstrijd gelijk op. Na ruim een uur op de klok kreeg Daniël Laturiuw teveel ruimte van de Feanster defensie en zette de gelijkmaker op het scorebord, 1-1. Beide teams gingen hierna vol op de overwinning spelen. De beste kans was voor Jens Hamstra die een vrije trap in het zijnet deponeerde. Toch werd er niet meer gescoord en beide partijen leken vrede te hebben met het gelijke spel. “Wij hadden kunnen winnen”, vond Minno van der Werff. “Maar in het laatst ben je toch blij met een  punt. Maar wat weer een knappe wedstrijd van ons. Alles zat in deze wedstrijd. Het is genieten.” Wat volgt zijn drie thuiswedstrijden tegen hooggeplaatste tegenstanders. Bij ’t Fean ’58 hebben ze er duidelijk zin in.