’t Fean ’58 grijpt laatste strohalm in ongemeen spannende competitie

LEEUWARDEN – ‘Slechts een wonder kan ’t Fean ’58 nog redden’, zo luidde de kop boven het verslag van Hoogezand – ’t Fean ’58, de cruciale wedstrijd enkele weken geleden welke voor de Feansters verloren ging. Maar na de overwinning op Leeuwarder Zwaluwen en zaterdag tegen FVC schijnt er weer een glimp van licht aan de horizon. Zou het wonder toch nog werkelijkheid worden?

Door Jacob Hielema

Het is ongemeen spannend in de eerste klasse F. Zowel boven- als onderin. Met nog twee speelronden voor de boeg – door het tussentijds terugtrekken van VVG rest er voor koploper Broekster Boys nog slechts één duel – zijn er nog vijf clubs die kans hebben op de titel. En onderin zijn er vier clubs, die strijden om één rechtstreekse degradatieplek te ontlopen, waaronder ’t Fean ’58. De blauwhemden wacht – net als kampioenskandidaat Broekster Boys – nog één duel en wel a.s. zaterdag thuis (aanvang 14.30 uur) tegen Drachtster Boys, dat ook nog niet veilig is.

Slechts één beslissing is er gevallen: FVC was drie speelronden voor het einde al gedegradeerd. De Friesche Voetbal Club uit Leeuwarden maakte met ingang van dit seizoen de overstap van de zondag naar het zaterdagvoetbal daarbij gebruik makend van de horizontale overgang. “Wij waren ons ervan bewust dat de overstap moeilijk zou zijn”, laat Ronald Machiela weten. Hij beheert de portefeuille Technische Zaken binnen het bestuur van FVC. “Het niveau in de zaterdag eerste klasse ligt hoger dan op zondag. Met name het tempo ligt veel hoger.” De groen-gelen hebben zich al een tijdje neergelegd bij de degradatie. “Maar we hebben nu al zin in het volgende seizoen, de tweede klasse met allemaal Friese ploegen, waaronder de nodige derby’s”, blikt Ronald Machiela vooruit.

Dit FVC was de tegenstander waar ’t Fean ’58 zijn laatste strohalm moest proberen te pakken in een wedstrijd, die om 17.00 uur begon. Een tijdstip, waarop de uitslagen van de andere wedstrijden reeds bekend waren. Een welkome bijkomstigheid. Voor de thuisclub stond niets meer op het spel en kon vrijuit spelen, dit in tegenstelling tot ’t Fean ’58, waar het nog wel ergens om ging. Al zag je dat in de eerste helft niet terug op het veld. De Feansters kwamen zoals gewoonlijk wel weer energiek uit de startblokken. Doelman Levi de Ron van FVC moest in het eerste kwartier zijn kwaliteiten aanspreken bij schoten van Frank ten Hoeve en Erwin Vos. Het doelpunt viel echter aan de andere kant, toen Mayk Numan ongelukkig uitgleed in het strafschopgebied, waardoor aanvoerder Robin Hollander de geboden kans benutte om de score te openen (1-0). Het had nog erger kunnen worden toen na een half uur Wibo van der Werff na weifelend ingrijpen van de achterhoede de bal in een uiterste poging van de doellijn wist te halen.

Gouden wissels

Na de theepauze zond Minno van der Werff, de trainer van ’t Fean ’58 nog dezelfde spelers het veld in, maar al na een kleine tien minuten bracht hij nieuw bloed binnen de lijnen: RaoulDijkstra, Bard Pultrum, alsmede de A-junioren Franc van der Werff en Sietze Veenhuizen. Gouden wissels, zo bleek al snel. Want nog maar koud in het veld tikte Bard Pultrum uit een hoekschop van Mark Jager de gelijkmaker binnen (1-1). Enkele minuten later werd Jens Hamstra in het strafschopgebied onderuit gehaald. De prima leidende Robert de Wit uit Groningen wees resoluut naar de stip. De aanvoerder van de bezoekers nam zelf de verantwoordelijkheid en liet Levi de Ron kansloos (1-2). Toen Franc van der Werff attent reageerde nadat Levi de Ron de bal losliet na een vrije trap van Mark Jager leek de wedstrijd beslist (1-3). Maar een handsbal van Raoul Dijkstra een minuut later – Robert de Wit kon niet anders dan weer naar de penaltystip wijzen – deed de wedstrijd kantelen. Robin Hollander benutte zijn tweede buitenkansje feilloos (2-3), waarna ’t Fean ’58 de grip op de wedstrijd verloor. Er brak een nerveuze slotfase aan, waarin het nog echt billenknijpen werd voor de weer talrijk meegekomen supporters uit Surhuisterveen. 

Minno van der Werff was opgelucht dat zijn jongens toch nog de wedstrijd winnend hadden afgesloten, al was hij niet tevreden over de eerste helft. “We hadden meer balbezit en ook wel kansen, maar die maken we niet af. En FVC kreeg ook de nodige kansen. In de rust heb ik dat ook tegen de jongens gezegd. Alles zit mee, de uitslagen van de overige wedstrijden zijn bekend. De ploegen waar wij ons aan moeten vastklampen hebben allemaal verloren en we laten zelfs niets zien. Daar baalde ik wel van. Dat hebben we gelukkig in het tweede bedrijf kunnen omdraaien. Ja, die wissels pakten goed uit.” 

Door de overwinning kwam ’t Fean ’58 gelijk in punten met Leeuwarder Zwaluwen, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Gelooft hij nog in het behalen van de nacompetitie om rechtstreekse degradatie te ontlopen? “Jazeker”, zegt de goedlachse, maar altijd strijdbare succestrainer. “We moeten zaterdag zelf winnen van Drachtster Boys en afwachten wat de andere ploegen doen. We zijn afhankelijk van de uitslagen van de andere wedstrijden, hebben het niet meer in eigen hand. Maar wij leven nog.”