’t Fean ’58 kan terugzien op geslaagde oefencampagne

JOURE – Ondanks de 1-0 nederlaag tegen SC Joure kan het vlaggenschip van ’t Fean ’58 terugzien op een geslaagde oefencampagne. Tot Joure werden alle wedstrijden in winst omgezet, de oefenwedstrijden incluis de eerste twee bekerontmoetingen. In en tegen Joure moest echter de eerste – onverdiende – nederlaag worden geïncasseerd.

Tegen de tweedeklasser moest wel een tandje worden bijgeschakeld. Het tempo lag aanzienlijk hoger dan in de andere wedstrijden. De Jousters lieten zien over een technisch vaardige ploeg te beschikken, die de bal snel liet circuleren. Daar hadden de Feansters vooral in het begin moeite mee, al pasten zij zich snel aan. Het eerste kwartier was dan ook voor de sterk aandringende thuisclub. De blauwhemden werden teruggedrongen op de eigen helft.

Maar een snelle balcirculatie staat niet garant voor doelpunten. De Feanster achterhoede maakte een degelijke indruk en kwam in de eerste helft niet in de problemen. De blauwhemden kregen zelfs de beste kansen. Vanaf 20 meter krulde André van der Molen de bal net over de lat, terwijl Erwin Vos even later de paal raakte.

Eén moment van onachtzaamheid leverde Joure halverwege de tweede helft de winnende treffer op. Een voorzet van rechts kon ongehinderd worden ingekopt (1-0). De beste mogelijkheden kregen daarna de bezoekers. Een vrije trap van André van der Molen spatte uiteen op de lat. Een gelijkspel was zeker verdiend geweest.

“Een nuttige oefenwedstrijd”, zo noemde assistent-trainer Minno van der Werff de ontmoeting met de tweedeklasser. “Hoewel zij een klasse hoger spelen deden wij goed mee, we werden zeker niet weggespeeld. We gaven niets weg, het stond in de organisatie goed. Eigenlijk viel het doelpunt uit het niets.”

Zaterdag wacht de laatste bekerwedstrijd, uit tegen RWF in Frieschepalen. ’t Fean ’58 heeft genoeg aan een gelijkspel om als eerste te eindigen in de poule. Alleen de poulewinnaar gaat door naar de knock-outfase.

Voor ’t Fean ’58 is het al een tijdje geleden, dat de tweede ronde in de bekercompetitie werd bereikt. DIO-Oosterwolde was toen de tegenstander, op het oude kunstgrasveld nog. Met man en macht werd eerst een dik pak sneeuw van het veld geschoven. Sneeuw vermengd met rubber…de toeschouwers zagen voor het eerst zwarte sneeuw. Dit op een koude februariavond bij vijf graden onder nul. Het lijkt al weer eeuwen geleden. “Ik breng de ploeg graag naar de volgende ronde”, zei trainer Mark Bosma na de 5-1 overwinning op Boerakker. Binnen handbereik inmiddels, die volgende ronde. De voorbereiding op de nieuwe competitie biedt zeker perspectief.