’t Fean 58 kansloos tegen sterk Zwaagwesteinde

SURHUISTERVEEN – Het was zaterdag weer zo’n dag als vermeld in het voorwoord van het programmaboekje. ‘Strieminne fases worden afgewisseld met heel goede fases. Tegen het stabiele Zwaagwesteinde was dit bij lange na niet genoeg voor de trotse koploper. De winst ging met 0-3 dik verdiend mee naar De Westereen.

Door Henk Postma

Zonder de man in vorm Gerard Dotinga maar weer met routinier Joost Nieuwenhuis op de bank startten de blauwhemden furieus tegen ‘de readsjes’. Kansen leverde het niet op omdat de defensie van de gasten stond als een huis. Na ruim tien minuten spelen kropen de mannen van oefenmeester Klaas Zandberg uit hun schulp en dat bracht direct gevaar. Spits René Vellinga deed een inzet op de lat belanden en daarmee mocht de thuisclub niet klagen. Het overwicht voor de thuisclub bleef maar na ruim twintig minuten spelen counterden de gasten weer eens gevaarlijk. Ditmaal met succes. De van Buitenpost teruggekeerde Sven Rozendaal schoot vanuit een moeilijke hoek schitterend raak (0-1). Even later had het alweer gelijk kunnen staan ware het niet dat een inzet van Erwin Tabak na prima voorbereidend van Raoul Dijkstra tot twee keer toe werd gepareerd door de sterke defensie van Zwaagwesteinde. “Het staat geweldig goed bij ons”, analyseerde een oud-speler van ‘de readsjes’ net voor het rustsignaal van de man in het zwart. “Dat was in de voorgaande zes wedstrijden wel even anders.” Nauwelijks later, op een altijd vervelend moment zo vlak voor de pauze, werkte Wietze Vrij een harde voorzet heel ongelukkig achter de kansloze doelman Theo van der Meer belanden 0-2).

De tweede helft begon als de eerste. ’t Fean begon met verve en probeerde met alle macht om de aansluitingstreffer te forceren. Het offensief leidde nauwelijks tot mogelijkheden laat staan kansen. Steeds vaker werd de lange bal gehanteerd en dat wist de defensie van de gasten wel raad mee. In de slotfase besliste invaller Ronaldo Jansen de wedstrijd door Van der Meer te verrassen in de korte hoek (0-3).

Joost Nieuwenhuis, halverwege de tweede helft ingevallen, was duidelijk teleurgesteld. “Dan begin je zo sterk en ineens is de controle weg. Wij vervallen dan veel te snel in het geven van lange ballen. Dat ligt ons niet, wij moeten het van het voetballen hebben en dat kunnen wij ook. Dat hebben wij vorige week wel laten zien.”

Trainer Klaas Zandberg kwam dit seizoen over van RWF uit Frieschepalen. Na maar liefst zeven jaar werd het voor de fel meelevende Zandberg tijd voor een nieuwe uitdaging. En dat zou wel eens een heel mooi avontuur kunnen worden met het talentvolle Zwaagwesteinde. “Fantastisch”, sprak de in Wijnjewoude woonachtige oefenmeester. “Het hielp ook dat wij na het offensief van de Feansters op voorsprong kwamen. En in een fase dat zij moesten komen, ook nog eens vlak voor de rust verdubbelden wij de voorsprong.. Dan kan het haast niet meer misgaan, dat voel je. Dit had ik nog niet gezien van mijn ploeg en daar ben ik ontzettend blij mee.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.