’t Fean ’58 kansloos tegen uitstekend Oranje Nassau

Raoul Dijkstra kreeg in de beginfase een prima mogelijkheid.

GRONINGEN – De poulefase in de bekerstrijd overleven en vervolgens overtuigend kampioen worden en promoveren naar de tweede klasse. Zo zag het afgelopen seizoen eruit voor de blauwhemden.Een kleine smet op een fantastisch jaar was de uitschakeling in de eerste bekerronde tegen vijfdeklasser Ternaard. Oppermachtig maar toch uit de beker na strafschoppen. Tegenstanders in de afgelopen seizoenen waren clubs als buur Surhuisterveen, Harkema-Opeinde en TFS. Hoger spelen betekent ook in de beker pittige tegenstanders. Tegen het twee jaar geleden uit de hoofdklasse gedegradeerde Oranje Nassau uit Groningen gingen de Feansters zaterdag met 6-0 kansloos het schip in.

De in 1918 opgerichte vereniging viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Oranje Nassau is een club met een eigen identiteit. Voetballen deed je in het begin van de vorige eeuw vooral met gelijkgestemden tegen andersdenkenden. Zo was Be Quick de club van de elite en GRC, volgende week gast op It Ketting, de club van de middenstanders. Ook het geloof speelde een rol bij het oprichten van voetbalclubs. Oranje Nassau richtte zich op het gereformeerde segment. Sportverslaggever Dick Heuvelman beschreef voorafgaande op prachtige wijze in het even zo fraaie jubileumboek van de honderdjarige. Mannenbroeders werden de geloofsverwanten van de club genoemd. De C blijft ondanks discussie in de kapitalen (Christelijke Voetbal Vereniging), aan de aanvangstijd van 15.00 uur valt niet te tornen en de zondagsrust wordt nog altijd geëerbiedigd. Maar iedereen is welkom bij de club. Het herbergt moslims, Hindoestanen, Boeddhisten en ook niet-religieuzen.

Doelman Jelmer van der Meer voetbalde ook een poosje voor de club uit Groningen-Zuid na een avontuur bij Drachtster Boys. Vorig jaar keerde hij terug bij de club waar hij ooit zijn voetballoopbaan begon en deelde mee in de festiviteiten rond het kampioenschap. Veel van zijn toenmalige ploeggenoten zijn al vertrokken bij Oranje Nassau. Zo gaat dat immers bij een club in de stad en zeker na de degradatie uit de hoofdklasse. Maar er kwamen ook spelers voor terug en zeker niet de minsten. Mitchell Schievels is een groot talent en kwam over van Waskemeer, vorig jaar nog tegenstander van ’t Fean ’58 in de competitie. Tot drie keer toe passeerde Schievels doelman Van der Meer deze middag. Dat hadden er meer kunnen zijn maar dat liet de doelman niet toe. Beste man van het veld was de pas twintigjarige Tyson Dos Santos, die heerste op het middenveld. Ook Dennis Molema is een flinke versterking met hoofdklasse ervaring. Naast Schievels schoten ook Molema, Voigt en Verbeek met scherp en zetten daarmee de verdiende 6-0 eindstand op het scorebord. Volgende week wacht er weer een zware tegenstander, namelijk eersteklasser GRC, ook al uit stad Groningen.

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.