’t Fean ’58 met veel moeite langs Zuidhorn

SURHUISTERVEEN – De strijd om de titel in de tweede klasse I gaat onverdroten voort. Kollum en ’t Fean ’58 wonnen gisteravond beiden hun wedstrijd. De koploper won dik , voor de blauwhemden lag dat anders. Waar een gelijkspel wellicht de verhouding was won de thuisclub na een gouden wissel nipt met 2-1.


Door Henk Postma


De kruitdampen waren nog maar net opgetrokken na de zinderende slotfase een paar dagen eerder tegen Hardegarijp. Op de valreep, in blessuretijd wisten de blauwhemden twee keer te scoren. Daarmee werd een punt veilig gesteld. “Er is veel aardigheid aan”, meldde hoofdtrainer Minno van der Werff nog maar eens na afloop. Minne Bonnema van Zuidhorn, een geboren Fries overigens, vind ’t Fean ’58 de verrassing in 2I. Dat vinden ze bij de thuisclub overigens ook. Niet druk maar eerder vermoeidheid en grote of kleine pijntjes lijken het goede spel van de eerste competitiehelft in de weg te staan. Assistent André van der Molen zoekt echter geen excuses. “Wij hebben een grote selectie, elke wedstrijd staan er weer elf spelers in het veld.”
De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren voor de thuisclub. Met heel acceptabel voetbal tegen een tegenstander die kwam om te voetballen en niet om slechts tegen te houden. Het leverde al in de achtste minuut een voorsprong op voor de blauwhemden. Jens Hamstra behield het overzicht. De prima pass op Erwin Tabak betekende 1-0. Hierna wilde de thuisclub wel doordrukken maar Zuidhorn belette dit knap. Dit onder aanvoering van de pas 20-jarige Milan de Koe die na dit seizoen naar Harkemase Boys vertrekt. Na een half uur op de klok was het Zuidhorn die het betere van het spel had. Het leverde ook de gelijkmaker na een heerlijke treffer van absolute uitblinker Eric Cruiming, 1-1. Vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Hans Noppers kreeg René Mellema nog een mogelijkheid te scoren maar doelman Iddo Kooistra redde knap.

René Mellema bestookt het doel. Uitblinker Eric Cruiming en doelman Iddo Kooistra bieden taai verzet


In de tweede helft eenzelfde spelbeeld als waar de eerste helft mee eindigde. Zuidhorn was de betere ploeg. De thuisclub had de grootste moeite met uitverdedigen maar kreeg wel de beste kansen op een hernieuwde voorsprong. Na een uur spelen de gouden wissel. De net ingebrachte Mark Jager bereikte met een heerlijke pass Anne Jasper Rispens die ook net in het veld was gekomen. Laatstgenoemde bereikte Jens Hamstra die fraai zijn tegenstander uitkapte en de bal binnen werkte, 2-1. Een aanval uit het boekje.
Zuidhorn weigerde te capituleren en drong nog meer aan. Milan de Koe speelde zich prachtig vrij maar de paal stond de gelijkmaker in de weg. Het werd eenrichtingsverkeer maar de beste kansen waren voor de thuisclub, Messcherpe counters leverden twee prima mogelijkheden op voor Anne Jasper Rispens maar de invaller miste. Grote opluchting na het laatste fluitsignaal bij de Feansters die blijven meedoen in de strijd om de titel. André van der Molen wist waar het euvel lag. “Op het middenveld hadden we veel moeite met hun. En net als bijvoorbeeld Wolvega is dit en heel goede ploeg. Eigenlijk raar dat ze zoveel punten laten liggen. En verder blijven we doen wat we moeten doen. Wij bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd.”