’t Fean ’58 neemt afscheid van vijf clubiconen

SURHUISTERVEEN – Het kampioensfeest van het vlaggenschip van ’t Fean ’58 is nog maar net achter de rug of er stond al weer een nieuw hoogtepunt op het programma: het afscheid van vijf clubiconen. Het klinkt weliswaar tegenstrijdig – hoogtepunt en afscheid – maar zo voelde het beslist niet. Met een trots gevoel konden de vijf, tezamen goed voor maar liefst 1610 (!) officiële wedstrijden in het eerste elftal, worden uitgezwaaid. Zij beëindigden na jarenlange trouwe dienst hun voetbalcarrière. Met een speciaal voor hen georganiseerdeafscheidswedstrijd werd daar terecht aandacht aan besteed. 

Door Jacob Hielema

“Een aantal spelers is een tijdje geleden al gestopt”, liet Klaas Jan Koster weten, die de coördinatie rond de afscheidswedstrijd regelde. “Maar vanwege de corona was dit niet eerder mogelijk.” 

Een afscheidswedstrijd wordt aangeboden door de vereniging wanneer een speler minimaal 250 keer voor de hoofdmacht is uitgekomen in een officiële wedstrijd (competitie en beker). En aan dat aantal voldeden de ‘afzwaaiers’ ruimschoots: Joost Nieuwenhuis (396), Wietze Vrij (341), André van der Molen (313), Dries Woudstra (287, gevolgd door 27 jaar keeperstrainer) en Jelmer van der Meer (273). 

v.l.n.r.: André van der Molen, Wietze Vrij, Joost Nieuwenhuis, Jelmer van der Meer en Dries Woudstra (foto’s Jan Anne Vrij).

De vijf sterren, zoals de afzwaaiers voor deze gelegenheid werden genoemd, hadden zelf de gastspelers en trainers uitgekozen, waarmee ze in hun carrière hadden gewerkt. Zo ook de pupillen van de week: Kyano, Thirza, Jorrit, Rixt, Maura, Jesse, Amarins, Folkert, Mara en Fardau, allen kinderen of ‘omkesizzers’. 

De spelers waar het allemaal om draaide waren ingedeeld in het 5-Sterrenteam onder leiding van de oud-trainers Henk de Boer, Yko de Boer en Lieuwe van der Wijk. De inmiddels als trainer gestopte Henk de Boer: “Heb je de opstelling al klaar? Ja, dat vroegen Yko en Lieuwe bij binnenkomst. Dat zijn nu de mensen, die nog actief zijn in het trainerschap. En dan vragen ze mij dat.” 

De tegenstander kwam uit onder de naam Dreamteam, dat gecoacht werd door Minno van der Werff en Mark Bosma, bijgestaan door Jack Bouw en Jitze en Steven From. Scheidsrechter was Arjen de Jong, bijgestaan door de assistenten Jan Egbert Brouwer en Rick Bouw.

De spelers werden op een zonovergoten sportpark ’t Ketting één voor één opgeroepen door Jan Alserda, de speaker van dienst. De feestelijke opkomst ging door een corridor van vlaggen. 

De vijf sterren werden onder het afsteken van vuurwerk verwelkomt door voorzitter Gerard Veenstra. Hij bedankte de spelers en had voor elk een persoonlijk woord. 

Dries Woudstra bedankte hij voor zijn jarenlange inzet als keeperstrainer na zijn actieve spelerscarrière. “Je hebt nu tijd om met je vrouw en kleinkinderen er met de camper opuit te trekken. Geniet ervan.”

Jelmer van der Meer prees hij om zijn geweldige keeperkwaliteiten. “Je maakte even een uitstapje naar Oranje Nassau en Drachtster Boys, maar kwam toch weer op het oude nest terug.” 

“André van der Molen was de man van de prachtige trap, de steekpasses en de penaltyspecialist. Maar hij is als assistent-trainer nog steeds betrokken bij de club en een van de peilers van het huidige succes.”

Joost Nieuwenhuis is van de afzwaaiers de man met de meeste ‘coupes’ achter zijn naam en staat daarmee op de vierde plaats van ‘Adelskalender’. “Je was 20 jaar lid van de A-selectie. Elke verdediging vreesde je geweldige eindschot.”

“Een echte linkspoot”, zo sprak hij Wietze Vrij toe. “Je fluwelen linkerbeen, de altijd gevaarlijke corners, wij missen het nog. Achttien seizoenen in het eerste, maar nu betrokken bij de jeugd.”

De vijf clubiconen kregen naast een prachtig boeket bloemen ieder een ingelijst shirt met het aantal gespeelde wedstrijden als rugnummer. 

En… speciaal voor hen een afscheidswedstrijd. Niet alleen spelers voornamelijk uit ‘het verleden’.  Opvallende namen in het Dreamteam waren de broers Kasper en Lukas Nieuwenhuis, zonen van Joost Nieuwenhuis. Kasper (13) speelt in de jeugd van SC Cambuuren Lukas (15) in de jeugd van FC Groningen. Ze waren niet in hetzelfde team als hun vaderingedeeld. “Maar dat maakt ons niet uit”, vonden beiden. Ietwat timide zaten ze voor aanvang van de wedstrijd in het clubhuis. Daar bleek in het veld echter weinig van. “Van die grote kerels in het veld, daar raakten ze niet van onder de indruk. Daar zagen ze niet tegen op”, liet hun trotse vader na afloop weten. “We vonden het leuk”, zeiden zowel Kasper als Lukas. 

De beide jonkies lieten een prima indruk achter en speelden een belangrijke rol. Het hoogtepunt was de 0-3 voor het Dreamteam: Kasper met een assist op Lukas, die Jelmer van der Meer kansloos liet. Het werd een afscheidswedstrijd in stijl. Een 4-4 eindstand, waarbij de afscheidnemende veldspelers ieder een goal achter hun naam kregen. Bij een 0-3 achterstand liet Joost zien dat hij het scoren niet verleerd was (1-3). André van der Molen bracht het 5-Sterrenteam even later weer in de wedstrijd (2-3), terwijl Wietze Vrij zijn fraaie traptechniek nog één keer mocht laten zien door een strafschop onberispelijk binnen te schieten, waardoor hij de eindstand op 4-4 bracht. Gelijk daarna kregen de clubiconen de verdiende publiekswissel, dit onder een daverend applaus van de vele aanwezigen.  

Halverwege de tweede helft  simuleerde Edwin Notebomer nog een blessure. Zijn teamgenoten wenkten paniekerig naar de bank, waarop verzorger Geert Hommes zich in gestrekte draf richting de plek des onheils spoedde. Bijna gearriveerd zag hij Edwin als een hinde wegrennen, tot grote hilariteit van de spelers en toeschouwers. Het paste allemaal in de geest van een afscheidswedstrijd.     

André van der Molen na afloop: “Super, dat het zo kon. Een afscheidswedstrijd met deze vijf jongens, spelers die hun carrière nu eindelijk echt hebben afgesloten. Het was gewoon genieten, het voelde als een reünie.”  

En het werd een ware reünie. Na afloop werd onder het genot van een hapje en drankje in het clubhuis nog lang nagepraat en werden veel oude herinneringen opgehaald. Een waardig afscheid, die de vijf sterren zeker hebben verdiend.