’t Fean ’58 niet langs verrassend sterk Harkema-Opeinde

SURHUISTERVEEN – Al weer mist ’t Fean ’58 de knock-out fase in het bekertoernooi. En dus weer geen mooie wedstrijden tegen WKE, Drachtster Boys of nog mooier buur Harkemase Boys. Harkema-Opeinde moest tot het uiterste gaan maar door met 1-1 gelijk te spelen bij de blauwhemden was de poule-winst een feit.

Ook verrassend was de uitleg van thuisclub-trainer Yko de Boer na afloop in de bestuurskamer. “Het is eigenlijk mijn schuld”, vond De Boer. Over wat er dan wel allemaal fout was gegaan bleef de Dokkumer oefenmeester het antwoord schuldig. Maar eigenlijk ook weer niet. “Ik voel mij verantwoordelijk voor de resultaten en dus trek ik mij de uitschakeling aan.” Een plausibel antwoord van een trainer die het niet altijd meezit. Normaal gesproken en ook gezien het spel had niemand opgekeken van drie overwinningen in een poule tegen lager geklasseerde teams als Surhuisterveen, Houtigehage en Harkema-Opeinde. Zo werkt het echter niet altijd.

Was vorige week doelman Theo de Haan van buur Surhuisterveen een grote sta in de weg voor de blauwhemden, tegen Harkema-Opeinde gold dit voor André de Graaf. En laat dit nu net de doelman zijn die in de zomer de overstap maakte van ’t Fean ’58 naar Harkema-Opeinde. Terug naar zijn oude club en naar zijn maten.

Toen na ruim twintig minuten spelen Harm Vrij attent reageerde en de thuisclub op een 1-0 voorsprong zette leek er geen vuiltje aan de lucht. De Feansters hadden en hielden een groot overwicht maar hadden grote moeite de uitstekende defensie van de gasten, inclusief doelman De Graaf, te verschalken. Sterker nog, vijf minuten voor de theepauze kreeg Theo van der Meer een lastig schot niet klem en kon Chris Hoeksma simpel de gelijkmaker op het scorebord noteren. In de tweede helft eenzelfde spelbeeld, met dit verschil dat de harekieten door de aanvalsdrift van de thuisclub kansen kregen om de overwinning te ‘stelen’.

Trainer Willem Schokker was blij verrast met zijn eerste prijs voor de voormalige zondagclub uit Harkema. “Eigenlijk had ik een jaar niets willen doen. Maar toen Joost van der Tuin mij belde en vroeg of ik trek had in een avontuur bij Harkema-Opeinde had ik daar wel oren naar.” Of het te maken heeft met het feit dat broertje Oebele bij Harkemase Boys speelt laat de aimabele oefenmeester uit Nieuwehorne in het midden. “Maar een confrontatie in de bekercompetitie zou natuurlijk prachtig zijn”, glundert de blije Schokker. Als ook Yko de Boer weer wat over de teleurstelling heen is volgt al weer een gezellige derde helft op sportpark ’t Ketting. “Prima zo, deze loting”, vonden verreweg de meeste liefhebbers.

Meer foto’s te vinden op www.jan-anne.nl.