’t Fean ’58 op valreep naast Rijperkerk

RIJPERKERK – Er zijn wel eens andere tijden geweest voor de voormalige tweedeklassers Rijperkerk en ’t Fean ’58. Vandaag de dag lijkt de middenmoot in de derde klasse het hoogst haalbare. De blauwhemden wendden in de slotfase de vierde nederlaag in successie af omdat aanvoerder Willem van Kammen bij een vrije trap van Joost Nieuwenhuis attent was en de terechte 2-2 op het scorebord zette.

De beginfase van de wedstrijd beloofde veel. Prachtige weersomstandigheden en veel supporters van de blauwhemden zagen een levendige beginfase. Al na drie minuten spelen kreeg Willem van Kammen de bal uit een prima hoekschop niet achter doelman Redmer Jorna van de thuisclub. Jorna keerde terug na een uitstapje naar Be Quick Dokkum. Na een kwartier op de klok behoedde de uitstekende goalie de thuisclub voor een achterstand middels een formidabele reactie toen ’t Fean-aanvaller Erwin Tabak plotseling voor hem opdook. Na ruim een half uur spelen werd Tabak binnen de zestien aangetikt en wees scheidsrechter Visser uit Damwoude gedecideerd naar de stip. André van der Molen bewees andermaal zijn penalty-kwaliteiten en zorgde voor een 0-1 voorsprong. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft bracht uitblinker Diederik Andringa al snel de spanning terug na weifelend optreden in de Feanster defensie, 1-1. Even later mocht routinier Mark Hendriks zomaar doorstomen richting het doel van de gasten maar Theo van der Meer redde prima. Nadat Gerard Dotinga een prima kans had verprutst was het weer Theo van der Meer die voortreffelijk redde. De thuisclub was in deze fase de baas op het middenveld. “Daar hebben we vandaag duidelijk de slag verloren”, vond de na dit seizoen vertrekkende oefenmeester Yko de Boer van de blauwhemden. Toen de veel fellere thuisclub in de slotfase een vrije trap mocht nemen en middels Diederik Andringa ook daadwerkelijk verzilverde, 2-1, leek de vierde nederlaag op rij een feit voor de gasten. Willem van Kammen besloot anders door – ook – een goed genomen vrije trap van Joost Nieuwenhuis achter Jorna te werken, 2-2. “Terecht”, analyseerde De Boer. “Maar het moet veel beter.”

Meer foto’s te zien op www.jan-anne.nl.