’t Fean ’58 opnieuw koploper na winst op Be Quick Dokkum

DOKKUM – Het blijft stuivertje wisselen om de koppositie in de Tweede klasse I tussen Kollum en ’t Fean ’58. Door de 2-1 nederlaag van koploper Kollum tegen VEV ’67 gingen de Feansters weer over de Kollumers heen. De vooraf met enige angst en beven tegemoet geziene uitwedstrijd tegen Be Quick Dokkum werd een vrij gemakkelijke overwinning (0-3) voor de blauwhemden, die daarmee de koppositie weer overnamen.

Door Jacob Hielema

De 23e speelronde bracht ’t Fean ’58 veel duidelijkheid. De strijd om het kampioenschap gaat met nog drie speelronden voor de boeg tussen de Feansters en Kollum. Door het verlies van VVI tegen SC Stiens is ’t Fean ’58 – mocht Kollum kampioen worden – in ieder geval verzekerd van een plaats in de nacompetitie. De als tweede geklasseerde neemt dan de periodetitel over van Kollum. Een aanlokkelijk toetje aan het eind van een succesvol verlopen competitie. “Maar we gaan voor de titel”, zegt assistent-trainer André van der Molen, de rechterhand van hoofdtrainer Minno van der Werff. Al wordt er door het trainersduo geen enkele druk gelegd op de jonge spelersgroep. “Vooraf hebben we steeds gezegd dat we die druk niet moeten voelen. We zeggen altijd we willen wel, maar we hoeven niet. En dat blijven we ook zeggen. Natuurlijk komt er altijd wel druk op, maar dat hoeven we niet te voelen”, aldus André van der Molen. 

Be Quick Dokkum kent een tegenvallend seizoen. Vooraf beschouwd  als een van de voornaamste kampioenskandidaten kregen de Dokkumers te maken met de ene tegenslag na de andere. Het coronavirus sloeg hard toe binnen de selectie, waarna een leger basisspelersook nog geblesseerd raakte. Het was voor de sympathieke, niet te benijden trainer Mark Bosma – die twee jaar geleden ’t Fean ’58 verruilde voor Be Quick Dokkum – dan ook moeilijk werken. 

Toch zagen de Feansters de ontmoeting in Dokkum met enige vrees tegemoet. Dat bleek ten onrechte. Het scoreverloop zat de blauwhemden ook niet tegen. Zoals gewoonlijk probeerden ze vanaf het begin druk te zetten. Ook nu weer en dat resulteerde al in de 6e minuut in een 0-1 voorsprong. Een inworp van Raoul Dijkstra werd doorgekopt door Erwin Tabak, waardoor René Mellema van dichtbij kon binnenschieten. Doelman Niels Kuperus was kansloos. De thuisclub speelde zich daarna onder de druk uit en Mart van der Kloet testte met een hard schot ’t Fean ’58 doelman Hessel Huisman. Na ruim 20 minuten tastte de achterhoede van Be Quick Dokkum mis op een voorzet van Mark Jager, waardoor Jens Hamstra de 0-2 liet aantekenen. 

De thuisclub bleek aanvallend onmachtig. Steef Loopstra en Frank ten Hoeve heersten in het centrum van de verdediging, al was Frits Veenema voor de Dokkumers vlak voor rust dichtbij een doelpunt. Hij kwam echter een teenlengte tekort. 

Tweede helft   

Het begin van het tweede bedrijf was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Kuperus, die zich onderscheidde op harde schoten van René Mellema en Jens Hamstra. ’t Fean ’58 verzaakte echter om het overwicht in de score uit te drukken, al viel in de 67e minuut toch de 0-3 toen een voorzet van Raoul Dijkstra door invaller Edwin Notebomer werd binnen geschoten. Vijf minuten voor tijd leek William Bakker met een prachtige volley vanaf 25 meter de eer te redden voor de thuisclub, maar via de vingertoppen van Hessel Huisman ging de bal net over de lat. 

“Gezien het veldoverwicht was de score aan de magere kant”, erkende ook André van der Molen. “Maar we voetbalden vandaag goed. Vooral in de eerste helft, iedereen zat goed in de wedstrijd. Goede goals op de juiste momenten.”

Op het kunstgras werden er inderdaad vaak aardige combinaties neergelegd. “Dit is een ideaal veld, heel anders dan ons hoofdveld. Dat is door de droogte zo hobbelig, daar is niet fatsoenlijk op te voetballen. Hier kon je prima combineren”, zo liet Van der Molen weten. 

Het trainersduo liet de gehele bank invallen. Edwin Notebomer, Nando de Jong, Anne Jasper Rispens en Franc van der Werff, alsmede Wibo van de Werff – zijn rentree na een langdurigeblessure – kregen speelminuten. “Als staf willen we iedereen laten voetballen en dat gunnen de spelers ons ook”, aldus de tevreden assistent-trainer.

De wedstrijd stond onder de goede leiding van Tommy Postma uit Sneek