‘t Fean ‘58 overtuigend langs Oeverzwaluwen

SURHUISTERVEEN – Het is ’t Fean ’58 opnieuw gelukt om een grote uitslag neer te zetten in een bekerwedstrijd. In de eerste ronde van de knockout-fase moest oude bekende Oeverzwaluwen uit Koudum er met 7-1 aan geloven. “Wij gaan door tot de laatste minuut”, zo reageerde de tevreden oefenmeester Minno van der Werff na afloop. “Dat is denk ik de kracht van dit jonge elftal.”

Door Henk Postma  

Ruim zes jaar geleden was het alweer dat beide teams elkaar voor de laatste keer tegenkwamen. Oeverzwaluwen was net gedegradeerd uit de eerste klasse, ’t Fean had het al een paar jaar lastig in de tweede klasse. In de allerlaatste wedstrijd werd het in Koudum 3-3 en met dit resultaat degradeerden de Koudumers voor het tweede achtereenvolgende jaar. De blauwhemden redden enkele weken later het vege lijf via de nacompetitie. 

De gasten beleefden schitterende jaren in de eerste klasse. Na vier seizoenen was de koek echter op. Niettemin koestert de club deze succesvolle periode. Erelid en bekende verschijning in het dorp Koudum Durk Venema veert op als hij aan deze tijd wordt herinnert. “Dat vergeet je nooit weer. Wij zijn een dorp met nog geen 3000 inwoners en dan uitkomen in de eerste klasse, geweldig. Het hele dorp stond er achter. Alle uitwedstrijden gingen we met de bus. Het kostte de vereniging geen cent omdat de meereizende supporters en enkele sponsors de reiskosten betaalden. De eerste twee seizoenen draaiden we gewoon mee bovenin, maar ook wisten we dat dit op den duur nooit vol was te houden.” Maar liefst achttien jaar was Venema voorzitter na eerder al jaren bestuurslid te zijn geweest. Tegenwoordig hanteert dochter Jeltsje de voorzittershamer.

De club van de Venema’s deed in het eerste kwartier van de bekerconfrontatie prima mee. Sterker nog, de eerste mogelijkheden waren voor de Koudumers. Doelman Fincent van der Veen stond telkens op de goede plek. Na een beste mogelijkheid voor Rienk Bouma leek het een echte cup-wedstrijd te worden. Van krachtsverschil was nauwelijks sprake. Dat veranderde toen de thuisclub na ruim een kwartier op voorsprong kwam. Edwin Notebomer stond op de goede plek nadat een kopbal van Erwin Vos voor zijn voeten belandde, 1-0. Tien minuten later stond het 3-0 middels Erwin Vos en opnieuw Notebomer. Het betekende de nekslag voor de gasten. De thuisclub domineerde nu en kreeg kansen te over om de score uit te breiden. 

In het begin van de tweede helft kreeg René Mellema een prima mogelijkheid maar het waren de gasten die scoorden. De 3-1 van de voet van Jorn Pries was een verdiende beloning voor de ploeg van trainer Ton Haarman die weigerden zich in te graven. Na de 4-1 door Erwin Vos volgde een rommelige fase mede door de vele wisselingen bij beide teams. In de slotfase zette de thuisclub nog een keer aan. Erwin Tabak (2) en ‘man of the match’ Raoul Dijkstra zorgden voor de 7-1 eindstand. 

Minno van der Werff was maar wat blij met de fraaie overwinning. “In de beginfase was het best even zoeken maar daarna kwamen vrij snel de doelpunten. Ook lieten we nog een aantal beste kansen liggen. Het tegendoelpunt net na de pauze was even een schrikmomentje maar meer ook niet.” Op een vraag over de verwachtingen in de competitie was Van der Werff duidelijk: “Wij staan er goed op en de competitie is prachtig. De komende weken zijn cruciaal met vier achtereenvolgende wedstrijden tegen de grootste concurrenten. Daarna weten wij wellicht waar we staan.” 

Van der Werff gaf aan dat er teveel punten worden verspeeld tegen de mindere tegenstanders. “Daar ligt onze zwakte. Onze kracht, denk ik, is dat wij tot de laatste seconde de strijd aangaan. Dan komt de rest vanzelf.”

Durk Venema had ondanks de nederlaag een mooie middag. “Ik geniet nog steeds, ook in de derde klasse. En ik koester de geschiedenis. Wij hadden en hebben mooie tijden beleefd.