‘t Fean ‘58 pakt eerste periodetitel

RYPTSJERK – De eerste prijs is binnen voor ’t Fean ’58. Door een 2-3 overwinning op Rijperkerk pakten de Feansters de eerste periodetitel. Een toetje aan het eind van de competitie is daarmee in ieder geval verzekerd. Verder wil het succesvolle trainersduo Mark Bosma en Minno van der Werff nog niet denken.

“We moeten niet te hard van stapel lopen. Voor mij blijft Kollum de kampioenskandidaat”, vindt Mark Bosma. Zowel Bosma als Van der Werff wilden aan het begin van het seizoen geen doelstelling neerzetten. “Het zou mooi zijn als we een periode zouden pakken”, hoopte Minno van der Werff. Dat die wens nu al werkelijkheid werd hadden ook zij niet verwacht. “Wij zijn ambitieus, maar zo snel had ik het niet voorzien”, bekent Mark Bosma eerlijk. “Het team heeft een moeilijk jaar achter de rug. De ploeg stond stijf van angst om te verliezen.” De vraag was: hoe uit die fase terug te komen? Bosma: “Er zijn wat omzettingen geweest met een paar nieuwe spelers. Dan duurt het even voor er weer een team staat. Maar de jongens hebben dit heel snel opgepakt. En we geven weinig weg, de organisatie staat goed. Deze periodetitel is een geweldige boost voor de club en de spelers.”

Al na twee minuten lag ’t Fean ’58 op periode-koers. De sterk spelende André van der Molen mocht een vrije trap nemen vanaf de zijlijn. De bal verdween onhoudbaar in het net achter doelman Redmer Jorna (0-1). Het was het begin van een bijzonder aantrekkelijke eerste helft. Meteen na het openingsdoelpunt moest ’t Fean ’58 keeper Jelmer van der Meer met de voet redding brengen na een schot van Johannes Meijer. André van der Molen stond opnieuw aan de basis van het tweede doelpunt. Zijn vrije trap werd ingekopt door de vrijstaande Willem van Kammen (0-2). Het antwoord kwam van Diederik Andringa. Maar opnieuw stond Jelmer van der Meer in de weg. Even later had Andringa wel succes toen Mark Hendriks Jelmer van der Meer de bal ontfutselde en gemakkelijk kon binnentikken (1-2). ’t Fean ’58 bibberde toen Jeffrey van der Galiën meteen daarna de paal testte. Vlak voor rust kwam toch de 1-3 op het scorebord. Een kopie van de tweede goal: weer voorzet André van der Molen, nu ingekopt door Jens Hamstra.

Hoe aantrekkelijk de eerste helft, de tweede helft bood veel minder spektakel. Maar toen Mark Hendriks in de 86e minuut de 2-3 binnenschoot braken er nog een aantal hete minuten aan voor de bezoekers, temeer daar scheidsrechter Lania maar liefst acht minuten bijtelde. “Het was toen wel even billenknijpen”, blikte André van der Molen terug. “Maar dit is prachtig voor de club. Hier waren we aan toe. We komen van zover, het vorige jaar via de nacompetitie erin gebleven. We durfden geen doelstelling neer te zetten voor dit seizoen. En kijk waar we nu staan. Dit is een echte teamprestatie.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.