’t Fean ’58 put hoop uit overwinning op FVC 

SURHUISTERVEEN – Een heuse driepunter voor ’t Fean ’58 in de thuiswedstrijd tegen FVC uit Leeuwarden. De promovendus uit Surhuisterveen heeft er lang op moeten wachten, maar de eerste overwinning is binnen. Na negentig minuten prijkte er een 4-1 eindstand op het door mist omringde scorebord. Er schijnt weer licht aan de horizon.

Door Jacob Hielema

Met slechts één puntje uit tien wedstrijden waren de Feansters hekkensluiter. De moeizame start voor de blauwhemden, die in de meeste wedstrijden voetballend goed mee konden, maar na afloop steeds met lege handen stonden, kreeg in de laatste ontmoeting van dit kalenderjaar toch nog een fleurig slot. De zege betekende echter niet dat afscheid kon worden genomen van de laatste plaats op de ranglijst. “Maar door deze overwinning ga je met een beter gevoel de winterstop in”, vond ’t Fean ’58-trainer Minno van der Werff, die met een tevreden en opgelucht gevoel van het veld stapte. “Maar het moest vandaag ook gebeuren, bij opnieuw een nederlaag zou het helemaal over zijn.”

Zijn jongens hadden de geflatteerde 5-0 nederlaag van de vorige week tegen Leeuwarder Zwaluwen goed verwerkt. Geen neerhangende koppies na afloop in de kleedkamer. “De sfeer is nog steeds goed. We hebben deze week wel tegen elkaar gezegd ‘als we wat willen, dan moet het vandaag gebeuren. Anders is het seizoen weg’. Wanneer je slechts met één puntje de winterstop in gaat, dat geeft geen goed gevoel”, aldus Minno van der Werff. 

FVC was een grote onbekende voor ’t Fean ’58. De Friesche Voetbal Club speelde haar competitieduels op de zondag, maar zijn dit seizoen horizontaal overgestapt naar de zaterdagcompetitie, waarin het net als ’t Fean ’58 moeilijk heeft. De Leeuwarders staan net als de Feansters in de gevarenzone. “Het niveau in de zaterdagcompetitie ligt hoger dan in de zondagcompetitie”, vindt Jeroen ten Brinke, secretaris van de Leeuwarder eersteklasser. “Onze doelstelling is handhaving.” 

De bezoekers beschikken over een erg jonge selectie. Maar liefst vijf veldspelers van 19 jaar stonden in de basis, terwijl het doel werd verdedigd door de pas 17-jarige Finn de Boer, die de geschorste Levy de Ron verving. ’t Fean ’58 werd meteen wakker geschud toen na vijf minuten Leon Faber op links doorbrak, doelman Hessel Huisman omspeelde, maar zijn inzet van de doellijn zag gehaald door Steef Loopstra, die samen met Frank ten Hoeve het centrum van de verdediging vormde. 

Al snel trok de thuisclub het initiatief naar zich toe. Dat resulteerde na ruim een kwartier in de 1-0. Rienk Bouma stuurde de rappe Erwin Tabak diep. Zijn voorzet werd door Jens Hamstrabinnen geschoten. Een paar minuten later was het weer raak. Een voorzet van Erwin Vos werd door Mark Jager (gekozen tot Man van de wedstrijd) ineens op de slof genomen, een technisch hoogstandje (2-0). Een vrije trap van FVC aanvoerder Robin Hollander belandde in de handen van Hessel Huisman. Vlak voor rust kwam de thuisclub op 3-0 toen Erwin Tabak een voorzet van Rienk Bouma binnen schoot.

Al gauw na de thee kwamen de stadjers terug in de wedstrijd. Leon Faber speelde zich goed vrij en de Feanster doelman was kansloos (3-1). Een minuut later een identieke situatie, maar dan aan de andere kant. Met in de hoofdrol Erwin Vos, die alleen opdook voor Finn de Boer en de bal door de benen van de goed spelende doelman binnen schoot (4-1). FVC gaf legde zich niet zo maar neer bij de achterstand en Hessel Huisman moest nog enkele keren reddend optreden na inzetten van Leroy Wierenga. Maar succes leverde dat niet op.  

De overwinning kende wel een smetje: Mayk Numan werd met nog een klein half uur op de klok met een rode kaart van het veld gestuurd. Positief was de invalbeurt van Raoul Dijkstra – speler van het seizoen 2021/2022 – na een blessure van bijna driekwart jaar. 

Minno van der Werff stapte met een tevreden en blij gevoel van het veld. “De overwinning was verdiend. Het waren mooie goals. En voor de jongens is dit resultaat voor de winterstop hartstikke mooi.”