’t Fean ’58 scoort erop los


SURHUISTERVEEN – Een klinkende 5-0 overwinning tegen VEV ’67 uit Leek. ’t Fean ’58 zette na het puntenverlies van de laatste twee wedstrijden de zaken even recht. Een gelijkspel tegen Veenwouden en het verlies tegen Kollum, het was beide keren niet nodig en tegen de verhouding in. Maar het knakte het zelfvertrouwen van de Feansters niet. Integendeel, ze gingen de strijd weer met frisse moed aan tegen de ploeg, die ze ook in de voorronde voor de beker troffen. Toen werd het 2-2, al gingen de Leeksters niet door, ’t Fean ’58 wel. 

“Een prima overwinning en verdiend”, vond assistent-trainer André van der Molen. “Nu werden de kansen wel benut in tegenstelling tot de vorige twee wedstrijden, we hebben ons goed hersteld en knap over de teleurstelling heen gezet. VEV ’67 is een goed voetballende ploeg. En zij willen ook voetballen. Met hun middenveld hadden we in het begin dan ookmoeite, maar al snel kregen we daar grip op.”

De bezoekers schoten fanatiek uit de startblokken en trokken in het begin het initiatief naar zich toe. Echt gevaar leverde het niet op. In een gelijkopgaande eerste helft toonden de gastheren zich effectiever. In de 20e minuut stuurde Jens Hamstra Erwin Vos diep. Zijn voorzet werd door Bard Pultrum beheerst binnen geschoten (1-0). VEV ’67 leek gelijk te komen, maar de goed keepende Hessel Huisman verkleinde zijn doel prima toen MencoOedzes alleen voor hem opdook. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Mayk Numan ondernam weer eens een van zijn befaamde rushes en uit zijn voorzet scoorde Bard Pultrum, die weer op de goede plaats stond, zijn tweede van de middag (2-0).

Tweede helft

Na rust hetzelfde beeld als in de eerste helft met in het begin weer een aandringend VEV ’67. Dat resulteerde meteen in een gevaarlijke situatie toen Rolf Hazenberg alleen voor HesselHuisman verscheen, maar zijn schot ging over. Na een kwartier gooide de thuisclub de wedstrijd definitief op slot. Bard Pultrum won op het middenveld zijn duel, kopte door op Erwin Vos, die alleen op doelman Pim Wellinghoff afging en hem geen enkele kans gaf (3-0).

Het verzet van de Leeksters was gebroken. Via de vingertoppen van doelman Pim Wellinghoff werd een poeier van Jens Hamstra tot corner verwerkt. Het bleek uitstel van executie, want uit diezelfde corner – genomen door Raoul Dijkstra – kopte Wibo van der Werff de 4-0 binnen. Hij tekende in slotfase ook voor de eindstand toen hij na goed doorzetten van René Mellema uit een onoverzichtelijke situatie de 5-0 binnenschoot en daarmee tot de Man van de wedstrijd werd gekozen. Terecht? “Dat vind ik zelf niet”, zeiWibo van der Werff. “Geen enkele pass kwam aan. Maar je scoort twee keer. Ik heb dit seizoen al evenveel doelpunten gemaakt als Erwin Tabak”, lacht hij. Weer serieus: “Maar deze overwinning hadden we wel nodig na de laatste weken”. 

“Wibo is elke wedstrijd belangrijk”, laat André van der Molen weten, die zich wel kon vinden in de keuze. Hij vond  deze wedstrijd een overwinning van het collectief. “Nu kunnen we weer omhoog zien, we moeten de aansluiting proberen te houden in het linkerrijtje. We hebben een jonge en goede selectie”, aldus de assistent-trainer van ’t Fean ’58. In de slotfase kregen de A-junioren Mark Jager en Sybryn van der Veen – die daarmee zijn debuut maakte in de hoofdmacht van de blauwhemden – nog de nodige spelminuten.

Enige smet op de wedstrijd was een opstootje zo’n 20 minuten voor het einde. De prima leidende scheidsrechter Vincent Buitenhuis uit Rouveen stuurde Gerhard van den Berg (VEV ’67) en Jens Hamstra (’t Fean ’58) met rood van het veld.