’t Fean ’58 sensationeel naar overwinning

DRACHTEN – In de laatste minuut van de wedstrijd ontbrandde de wedstrijd tussen Drachtster Boys en ’t Fean ’58 in een typische derby sfeer.  Na een afgeslagen aanval, waarbij de Drachtsters al weer in balbezit waren, maakte keeper Emile Peters een slaande beweging richting aanvaller Bard Pultrum van ’t Fean ’58.  Met als gevolg enkele opstootjes. De ook deze keer waar hard werkende aanvoerder Jens Hamstra vervulde hierna een prima rol als aanvoerder door enkele van zijn spelers tot bedaren te brengen. Nadat de stofwolken waren opgetrokken kon de prima leidende scheidsrechter Bas Nigro uit Assen, op advies van zijn grensrechter, niets anders doen dan de Drachtster keeper een terechte rode kaart voorschotelen. Het neutrale arbitrale trio was deze middag overigens prima in vorm. Het gevolg van de rode kaart was ook nog een strafschop in het voordeel van ’t Fean ’58.  Het buitenkansje werd koel benut door Frank ten Hoeve van ’t Fean ‘58.  De 1-2 overwinning op Drachtster Boys werd zowel binnen als buiten het veld met groot gejuich begroet door spelers en supporters.  

Door Jan Alserda

Vooraf was het voorgevoel bij vele supporters van de Feanster al hoopgevend. De twee achtereen-volgende overwinningen op FVC en v.v. Groningen gaven de supporters een goed gevoel. Met belangstelling werd uitgekeken naar de derby tegen Drachtster Boys in het Drachtster Bos. Je kunt je afvragen of je de wedstrijd tussen Drachtster Boys en ’t Fean’58 als een derby kunt beschouwen. Wat afstand betreft misschien wel maar supporters van Drachtster Boys hunkeren naar oude tijden. In het verleden was er sprake van een derbysfeer wanneer de wedstrijd tegen streekgenoot Harkemase Boys op het programma stond. De Drachtsters, jarenlang acterend op het hoogste niveau in de vroegere hoofdklasse, verlangen naar deze tijden terug.  Drachtster Boys speelt de laatste zes seizoenen al weer in de 1e klasse en probeert met vooral “eigen” spelers, met hier en daar een kwalitatieve aanvulling, terug te komen op het oude niveau. Aan de jeugdafdeling van de Drachtsters ligt het niet. Vele jeugdteams spelen op een hoog divisieniveau, echter op het seniorenniveau blijft het (nog) steken.

De wedstrijd

Nee, van een derbysfeer was geen sprake in de eerste 85 minuten van de wedstrijd.  De eerste helft zou je bijna als een beetje gezapig kunnen benoemen. De Drachtsters probeerden met technisch verzorgd voetbal de voorwaartsen te bereiken.  Echter voorin waren de Drachtster Boys onmachtig. Achterin had trainer Minno van der Werff zijn opstelling van de laatste weken niet gewijzigd. De souverein spelende Frank ten Hoeve leidde zijn verdediging op een prima manier.  Ook de prima spelende linksachter Rene Mellema is weer terug in vorm.  De linksback viel op bij de Drachtster supporters en kreeg in de rust complimenten voor zijn vertoonde spel.

In de eerste helf waren de beste mogelijkheden voor de Feansters.  Jens Hamstra probeerde regelmatig met goede passes Erwin Tabak in stelling te brengen. Wel dreigend maar nog geen kansen.  Mogelijk had ’t Fean ’58 toch op voorsprong moeten komen. Een prima aanval over de rechter vleugel gaf Wibo van der Werff, na een prima voorzet van Erwin Vos, een nauwelijks te missen kans. Echter tot ontzetting van de talrijke aanwezige Feanster supporters werd de bal naast het doel geschoven. Moet wel worden gezegd dat de Feanster middenvelder enigszins werd gehinderd door een Drachtster verdediger.  De rust werd met een brilstand van 0-0 bereikt.

De tweede helft

Zou de tweede helft meer spektakel brengen en een derbysfeer ontbranden en zat er mogelijk een eerste overwinning ooit in op Drachtster Boys in competitieverband ? Volgens de “clubhistoricus” Willem Dijkema was het meer dan 40 jaar geleden dat beide teams tegen elkaar uitkwamen in dezelfde competitie.  En inderdaad, duikend in de archieven, was de laatste onderlinge wedstrijd, in het seizoen 1979/1980. destijds in de 3e klasse A. 

Na nog een rakelings over de kruising geschoten vrije trap van Mark Jager, kwam Drachtster Boys, in de 68e minuut onverwacht op voorsprong. Invaller Paulus Paulusma ontving de bal op de rechtervleugel (randje buitenspel) en schoof de bal door de benen van linksback Rene Mellema achter keeper Fincent van der Veen, de Drachtsters op voorspong, stand 1-0.

De Feansters lieten het er niet bij zitten.  Verse krachten Mayk Numan en Raoul Dijkstra werden ingebracht, ditmaal niet in verdedigende positie, maar zij werden in de aanval geposteerd.  De Drachtsters kwamen maar moeilijk meer tot aanvallen en werden fel op de huid gezeten door met name de Feanster middenvelders. In het algemeen was de zogenaamde 2e bal veelal voor de Feanster ploeg.  Op het middenveld heerste Rienk Bouma. De speler, met een jeugdig Drachtster Boys verleden, wilde toch even laten zien dat hij niet ten onrechte op een hoog jeugdig niveau bij de Drachtsters heeft gespeeld.   

Nadat Mayk Numan, ook een Drachtster Boys verleden, de vuisten van keeper Emile Peters had getest kwam ’t Fean ’58 in de 74 minuut weer op gelijke voet. Uit een corner kopte aanvoerder Jens Hamstra, de bal tegendraads in en verdween in de kruising. Een fantastische goal van de aanvoerder, stand 1-1.

Was de wedstrijd daarmee gedaan. Nee, de Feansters roken kansen en de snelle aanvallers van ’t Fean ’58 zorgen voor dreiging richting de Drachtster goal.  De 90e minuut naderde en het duel leek op een gelijkspel af te stevenen. Tot de al besproken laatste minuut van de wedstrijd.  Gelijk na de benutte strafschop van Frank ten Hoeve floot scheidsrechter Bas Nigro voor het einde van de wedstrijd. De verwachte blessuretijd werd niet bij getrokken en dat kwam de scheidsrechter op commentaar te staan van Drachtster zijde.  Drachtster Boys had daarmee mogelijk wel een punt van aandacht. Het was echter de Drachtster doelman Emile Peters die zijn ploeg het meest dupeerde met zijn ontvangen rode kaart.

De overwinning werd met blijdschap begroet en op de sociale media kwam men tot blijde berichten en beelden.  Wibo van der Werff was euforisch op facebook “ Deze overwinningen zijn zo lekker”   De vreugde op het voetbalveld en op de sociale media werd overschaduwd door het deze week plotseling en trieste overlijden van de 22 – jarige Alex IJtsma, speler van het vierde elftal van ’t Fean ‘58

Volgende week start de 2e helft van de competitie. Tegenstander is dan het Groninger Winsum. De Groningers, onder leiding van trainer Fred de Boer (oud doelman Drachtster Boys,) zullen niet met een gerust hart afreizen richting Surhuisterveen.  De Spaanse winterzon van Valencia, tijdens het trainingskamp,  heeft de Feanster ploeg goed gedaan. Met de Feanster ploeg, zal in de strijd om de degradatieplekken, weer rekening gehouden moeten worden.