‘t Fean ’58 verliest nipt van Blauw Wit ’34

LEEUWARDEN – Ondanks prima voetbal, met name in de eerste helft, lukte het debutant ‘t Fean ‘58 weer niet om drie punten over de streep te trekken. De blauwhemden dwongen wederom respect af maar het niet benutten van veel fraaie mogelijkheden en ook weinig geluk zorgden ervoor dat de thuisclub met 2-1 won.

Door Henk Postma

De scherp spelende Feansters hadden al na vijf minuten spelen op een comfortabele voorsprong kunnen en eigenlijk moeten staan. De uitstekend spelende Erwin Tabak verscheen in de beginfase tot twee keer toe alleen voor doelman Kevin Wilpstra maar wist de beste mogelijkheden niet te benutten. Het lukte de blauwhemden prima om de bal zoveel mogelijk in de eigen gelederen te houden. Niet te snel inleveren leek het motto. De fraaie puntendeling tegen Pelikaan S een week eerder had ogenschijnlijk zelfvertrouwen gekweekt. De mannen van Minno van der Werff en André van der Molen durfden te voetballen en dat dwong respect af.

Mayk Numan in een verbeten gevecht met Blauw Wit aanvaller Rens Merkus (Foto: Edwin Westland)

Na een prima redding van de wederom sterk keepende Fincent van der Veen op een pegel van Rens Merkus was het even later raak voor de thuisclub. Uit een moeilijke hoek poeierde Arjen Boonstra de bal fantastisch achter Van der Veen,1-0. De gasten leken nauwelijks onder de indruk. Wat heet, vlak voor de theepauze lukte het niet om twee geheide kansen te benutten. 

Dat laatste zal anders moeten onderschreef ook assistent-trainer André van der Molen. “Zo jammer, zat kansen en dan maken zij het wel af. Wel een wereldgoal, dat moet gezegd.” Nadat ‘t Fean ‘58 enkele verse krachten had ingebracht en de thuisclub nog steeds niet kon overtuigen leek er nog van alles mogelijk. Totdat Floris Boonstra na een klein uur de bal achter Fincent van der Veen deponeerde, 2-0. Een geflatteerde stand die de thuisclub wat meer ruimte verschafte. Kansen kwamen er ook maar de blauwhelmen hielden stand. Toen Rienk Bouma in de slotfase na een vrije trap van Kees de Vries de stand op 2-1 bracht leek er nog wat mogelijk. Het mocht niet zo zijn mede omdat er hierna nog nauwelijks werd gevoetbald. “En de pijp was ook wel aardig leeg hoor”, concludeerde André van der Molen met recht. Tijdrekken van doelman Wilpstra leverde hem een tweede gele kaart, dus rood, op. Wat zich hierna afspeelde had nog weinig met voetballen te maken en de onzeker leidende scheidsrechter Martin Rozema besloot tot een rustpauze van ruim een kwartier.

Overleg na het optrekken van de rookwolken (Foto: Edwin Westland)

De laatste halve minuut werd nog wel uitgespeeld maar had vanzelfsprekend geen invloed meer op de 2-1 eindstand. Zaterdag wacht de belangrijke confrontatie tegen PKC die hoe dan ook zal moeten worden om de aansluiting te behouden. Het vertoonde spel biedt hoop op betere tijden .