‘t Fean ‘58 verrassend goed tegen koploper Pelikaan S

SURHUISTERVEEN – Na de kansloze nederlaag tegen kampioenskandidaat ONS Sneek(0-6) wachtte enkele dagen later de inhaalwedstrijd tegen de sterke koploper Pelikaan S. De thuisclub verraste vriend en vijand met een fraai gelijkspel, 2-2.

Door Henk Postma

Blije gezichten na afloop op Sportpark It Ketting. Met ook een vleugje verbazing. Dat de punten binnenkort wel zouden komen was na de prima wedstrijden bij Winsum en Gorecht wel te verwachten, meldde de schrijver van het voorwoord. Maar zo snel al? Eigenlijk gaf niemand een cent voor een goed resultaat tegen het sterke Pelikaan S. Het betrof overigens een inhaalwedstrijd nadat enkele weken geleden de club uit Oostwold zwaar werd getroffen door het plotselinge overlijden van voorzitter en sponsor Wim Bulten. Het had geen invloed op de resultaten, integendeel zelfs. Leeuwarder Zwaluwen en FVC, toch niet de minsten, werden na de verdrietige gebeurtenis met grote cijfers verslagen. 

Binnen de minuut gaf de voortreffelijk spelende Mayk Numan aan dat de gasten wellicht een heet avondje zou wachten. De verdediger stoomde op vanaf eigen helft en besloot net over de middellijn maar eens uit te halen. De pegel verraste bijna doelman Luuk Kuipers maar deze redde de situatie met de grootst mogelijke moeite. Het signaal wellicht om de koploper een lastige avond te bezorgen. Wat heet: met een geweldige inzet bestreden de mannen van Minno van der Werff die pas na een minuut of twintig enigszins aan voetballen toe kwamen. De gasten blaften wel, maar beten (nog) niet. Nadat Fabian Stevens na ruim een half uur spelen al dichtbij was, was het even later raak. Quilten Anakotta tikte een afgemeten voorzet van Johnny de Vries binnen (0-1). Dit werd ook de ruststand na een prachtige, meeslepende eerste helft.

En het zou nog mooier worden. Wel bleef het hard werken voor de thuisclub tegen het technisch superieure Pelikaan S. Hier stond tegenover dat De Feansters wel steeds vaker de aanval kozen. Na bijna een uur op de klok soleerde Erwin Tabak het strafschopgebied binnen en werd onreglementair afgestopt. Een overduidelijke strafschop die onhoudbaar voor doelman Kuipers werd verzilverd door Frank ten Hoeve, 1-1. Een minuut later was het bijna weer raak maar een breedtepass van Erwin Tabak op de prima spelende Kees de Vries was net niet nauwkeurig genoeg. Het bleek uitstel van executie. Een afgemeten hoekschop van Almer de Jager werd schitterend binnen gekopt door ‘man of the match’ Frank ten Hoeve. De 2-1 voorsprong leidde tot grote vreugde bij zowel spelers als supporters. Het had nog erger kunnen worden voor de gasten toen Kees de Vres een vrije trap rakelings naast schoot. Even later werd dezelfde Kees de Vries uitstekend vrijgespeeld door Bard Pultrum, het scheelde weer centimeters. Vlak voor het eindsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Robin Brinkman werd het toch nog gelijk, 2-2. Invaller Kasra Kahidi was de gelukkige. 

“Slecht gevoetbald door ons”, vond trainer Jan Kloetstra van Pelikaan S. Aan de andere kant van de tafel zat een blije Minno van der Werff. “Wel jammer dat we de overwinning net niet over de streep konden trekken, maar het gelijke spel biedt wel hoop natuurlijk. Na de achterstand wordt het voor hetzelfde geld 0-2 en dan is de wedstrijd gespeeld”, was de nuchtere conclusie van Van der Werff. “De jongens hebben zich prima aan de opdracht gehouden. Nog een beetje slimmer worden, dan komt het vast goed.” Voorzitter Gerard Veenstra was trots op het vlaggenschip. “Een hartverwarmende inzet, met veel passie gespeeld. Ik ben trots op onze jongens.”